logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować pamięć M29W160D w Ferguson 2018 przez JTAG?

neutralizator 11 Cze 2005 18:07 2135 11
REKLAMA
  • #1 1569415
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    jak to ruszyć jtagiem ? nie mogę zaprogramować pamięci, ponieważ wywala mi błąd...
  • REKLAMA
  • #2 1569544
    1433
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Na stronie< http://upload.dvhk.pl > wyszukaj pliku wpisz reanimacja 1018 będzie tam opis do 1018 ale to jest też ferguson . Flasha odpowiedniego znajdziesz na uploadach ,bo pamiętaj że 2018 są dwa 2018se old i 2018 sec.
  • REKLAMA
  • #3 1569836
    neutralizator
    Poziom 19  
    odpowiedni soft i wsady to ja mam, tylko że nie mogę zaprogramować pamięci z powodu błędu...odpalam tgag_w i jtag_b, wprowadzam tuner w pętlę, jkeysem rozpoznaje mi pamięć, ale po zmianie adresu na 7fe0000 wywala się...nie rozpoznając już pamięci itd. Czy ta pamięć tez musi być odblokowywana napięciem 3,3v ?
  • #4 1569888
    1433
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    sprawdz na innym Jkeys.Nie zawsze idzie to za pierwszym razem.
  • #5 1570115
    neutralizator
    Poziom 19  
    tyle to ja wiem...sprawdzałem na kilku...
  • REKLAMA
  • #7 1571012
    gela1
    Poziom 11  
    Odpal jKeys, wciśnij detect i w tym czasie włącz tuner do sieci.
  • REKLAMA
  • #8 1571859
    neutralizator
    Poziom 19  
    Jeśli zrobię tak jak proponujesz to kompletnie nic nie uzyskam, ponieważ po pierwsze jkeys nie wykryje nawet procesorka a po drugie trzeba ustawić pętlę...Gdzie można wylutować tego flaska i zaprogramować ? Pytam, ponieważ nie mam do tego sprzętu...chyba że jest jakiś sposób na zaprogramowanie tego draństwa bez wylutu...
  • #9 1572279
    RafalB

Poziom 28  
    Ocena: 222
    neutralizator napisał:
    Gdzie można wylutować tego flaska i zaprogramować ? Pytam, ponieważ nie mam do tego sprzętu...

Odezwij sie do mnie na gg 1696297
    Konto firmowe:
    iFixThis
    Łowmiańskiego 18, Poznań, 60-685 | Tel.: 516XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.instagram.com/ifixthis.pl/
  • #10 1574926
    witon
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Neutralizator,
    nie chwytaj za lutownice zbyt pochopnie - chyba, ze masz przeslanki do tego by sadzic, ze flash jest sprzetowo uszkodzony (przepiecie w sieci, "blad w sztuce" podczas zabawy z jtagiem, np. podanie niewlasciwego napiecia itp.). Jesli uszkodzenie tunera nastapilo podczas programowania, to na 99,99% mozna go postawic na nogi, ale trzeba odrobine cierpliwosci i konsekwencji w dzialaniu. Napisz cos wiecej w jaki sposob doszlo do tragedii, bo demontaz flash'a to juz ostatecznosc i raczej rzadko praktykowana.

Potwierdz, ze jkeys wykrywa poprawnie flash'a (bo skoro musisz zmieniac adres poczatkowy, to byc moze definicja nie jest zbyt precyzyjna). W tym celu warto zajrzec do specyfikacji M29W160D oraz podejrzec plik definicji dolaczany do kazdej z wersji jkeys'a *.def - nastepnie skonfrontowac odczytane informacje.

neutralizator napisał:
    odpowiedni soft i wsady to ja mam, tylko że nie mogę zaprogramować pamięci z powodu błędu...odpalam tgag_w i jtag_b, wprowadzam tuner w pętlę, jkeysem rozpoznaje mi pamięć, ale po zmianie adresu na 7fe0000 wywala się...nie rozpoznając już pamięci itd. Czy ta pamięć tez musi być odblokowywana napięciem 3,3v ?

Nawet gdyby musiala byc odblokowana przed zapisem, to i tak wczesniej powinna zostac poprawnie rozpoznana (jesli flash zostanie poprawnie rozpoznany, to wolno Ci uzywac wielokrotnie funkcji Detect i nie moze sie to konczyc bledem). Pamiec poprawnie zidentyfikowana powinienes moc bez problemu odczytac, a to nie ma nic wspolnego z proba kasowania lub zapisu (gdzie zabezpieczenie moze stanowic przeszkode).

Podaj wiecej szczegolow na temat tego co do tej pory robiles (przede wszystkim jaka masz pamiec w tunerze, a co wykrywa jkeys?)
  • #11 1575376
    neutralizator
    Poziom 19  
    Więc sprawa wygląda następująco...
    najpierw odpalam program jtag_w, gdy się on zamknie odpalam jtag_b i włączam sekwencję, która uaktywnia pętlę, czyli nawiązuje komunikację procesorka z pamięcią, nie zamykając okienka programu jtag_b odpalam jkeysa i wtedy ładnie się flash melduje tak jak powinien być, czyli M29W160DT. Adres standardowo jest 7FF80000, gdy go zmienię na 7FE00000 wtedy przestaje widzieć flasha i się wykłada na błędzie...i tu mam problem...a może coś robięjeszcze nie tak ?
  • #12 1576268
    mimelektronik
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Poklikaj pare razy detect.U mnie za entym razem wskakuje,czasem zamykam okno flash programing i znow base adres,detect.Sprobuj z przywieraniem nogi 115 proca do masy w ostatecznosci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem pamięci M29W160D w tunerze Ferguson 2018 za pomocą interfejsu JTAG. Użytkownik posiada odpowiedni soft i wsady, jednak podczas zmiany adresu bazowego z 7FF80000 na 7FE00000 program przestaje rozpoznawać pamięć i generuje błąd. Pojawia się pytanie o konieczność odblokowania pamięci napięciem 3,3V przed zapisem. Zalecane jest sprawdzenie działania na różnych kluczach JKeys oraz dokładne potwierdzenie wykrycia pamięci przez JKeys, w tym weryfikacja definicji w plikach *.def i specyfikacji M29W160D. Wskazano, że wylutowanie pamięci i programowanie na zewnątrz jest ostatecznością, stosowaną tylko przy podejrzeniu uszkodzenia sprzętowego. Proponowane są metody wielokrotnego wykrywania pamięci (detect) oraz ewentualne zwarcie nogi 115 procesora do masy w celu stabilizacji komunikacji. Podkreślono, że tuner Ferguson 2018 występuje w dwóch wersjach (2018se old i 2018 sec), co może mieć wpływ na dobór oprogramowania i wsadów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA