logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci?

_jta_ 27 Lis 2015 12:04 21087 9
REKLAMA
  • #1 15188959
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Mamy nowe komputery, które przy bootowaniu mają do wyboru: boot z dysku (ale nie ma na nim systemu), BIOS Setup, UEFI Shell. Chciałbym sprawdzić, czy mają połączenie z siecią (jest w niej serwer DHCP, który by im przydzielił adresy), ewentualnie wystartować z sieci, żeby zainstalować system.

Pytanie1: czy UEFI Shell ma taką możliwość, żeby to zrobić w jakiś prosty sposób, coś w stylu "load network", "ifconfig -a dhcp", i po tym by się pokazała informacja, że komputer dostał adres IP na interfejsie eth0 z serwera DHCP (+ jaki adres, maska, z jakiego serwera), albo że go nie dostał?

Pytanie2: czy jest jakieś polecenie typu "boot network", po którym komputer zapyta serwer DHCP o możliwość startu z sieci, a po otrzymaniu odpowiedzi podającej taką możliwość wystartuje system z sieci (z możliwością, że wystartuje w ten sposób instalator systemu)?

Próbowałem przeglądać help do shell-a UEFI, ale nie znalazłem nic, co by było pomocne - to, co wyglądało na sensowne, przy próbie użycia dawało tylko jakieś komunikaty o błędach, z których udało mi się zrozumieć tylko tyle, że coś nie jest skonfigurowane - ale jak to skonfigurować?
  • REKLAMA
  • #2 15189081
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Dlaczego to koniecznie musi być z Shella? Nie ma tam/nie można wykorzystać standardowego Boot from LAN?
  • REKLAMA
  • #4 15190693
    helmud7543
    Poziom 43  
    Podaj model płyty lub całej stacji roboczej, jeśli to markowa jednostka, będziemy szukać. Dzisiaj tak jest wszystko udziwniane, że nie zdziwię się jak nie będzie. Może PLOP czy tam GRUB itp ma takie możliwości, to takie awaryjne rozwiązanie do rozważenia jakby nie było innego wyjścia. Ja tak łatam "brakujące" możliwości bootowania.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 15191526
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4833
  • #7 15191714
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ale czy ten Brix może startować z sieci LAN, czy nie? To UEFI na Brix-ie ma jakieś polecenia 'ifconfig', 'ipconfig', tylko nie wiem, co zrobić, żeby one zadziałały.
    Jakoś nie rzuciło mi się w oczy, żeby w helpie było polecenie 'lanboot', wymienione w tym pierwszym linku, ale być może je przegapiłem - sprawdzę przy najbliższej okazji.
  • #8 15191804
    helmud7543
    Poziom 43  
    Wygląda na to, że nie. Jak jest do tego jakiś większy manual, niż dostępne powszechnie dwie strony "instrukcji" to podeślij. Wrzuć również screeny z UEFI. W starym dobrym asemblerowskim BIOS GIGABYTE miało pewien skrót do uruchomienia zaawansowanych opcji, standardowo niewidocznych. Będąc w BIOS wywoływało się je wciskając jednocześnie Ctrl+F1, może zadziała i tutaj. Ostatnio był na tym forum przykład laptopa z UEFI w nietypowej architekturze, która uniemożliwia instalację Windows starszego niż 8, także może tego po prostu nie być.
  • #9 15193729
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Przejrzałem wszystkie ustawienia BIOS-u i okazało się, że można włączyć boot z sieci - wygląda na to, że działa, w każdym razie dostaje informację z DHCP i szuka, skąd może się zbootować - nie znajduje, bo jeszcze nie skonfigurowałem. Natomiast ciekawi mnie, co umie UEFI, zrobiłem kilka zdjęć ekranu.
    BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci? BIOS UEFI Shell - co można z tym zrobić, jest obsługa sieci?
  • #10 15413436
    s.cz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jeśli masz serwer DHCP proponuję postawić również serwer PXE i poprzez UEFI Networking (UEFI Boot) uruchamiać PXE Boot. Na komputerze z serwerem należy odpowiednio skonfigurować serwer DHCP, PXE oraz komunikację TFTP(lub HTTP).

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwości UEFI Shell w nowych komputerach Brix z procesorem J1900, w kontekście sprawdzenia połączenia z siecią oraz uruchomienia systemu z sieci. W odpowiedziach zasugerowano, że UEFI Shell może nie mieć bezpośrednich poleceń do konfiguracji sieci, takich jak 'ifconfig' czy 'boot network'. Użytkownik odkrył, że w BIOS-ie można włączyć bootowanie z sieci, co pozwala na uzyskanie adresu IP z serwera DHCP. Dodatkowo, zaproponowano skonfigurowanie serwera PXE dla uruchamiania systemu przez UEFI Networking.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA