logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migotanie ikon pulpitu przy odpalaniu systemu Windows XP

Ayamei 30 Lis 2015 07:26 1893 23
REKLAMA
  • #1 15197251
    Ayamei
    Poziom 8  
    Witam serdecznie.
    Mam problem z Windowsem XP Home Edition.Wczoraj podczas pracy nagle zrestartował mi się komputer(jakiś błąd systemu) i od tamtej pory za każdym razem gdy uruchamiam na nowo system pyta mnie o jego tryb.Daję wtedy "Uruchom system Windows normalnie" i komputer się odpala.Wszystko byłoby okej gdyby nie to,że podczas ładowania pulpitu ikony na nim dłuższą chwilę migają chyba,że nacisnę Pasek Zadań.Gdy jednak kliknę myszką ponownie na pulpit ikony znów zaczynają migać.Nie wiem co jest grane ale jest to męczące.Jak można usunąć ciągłe pytanie o tryb systemu i to migotanie?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15197255
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Po pierwsze bo wróżek tu nie ma:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2996917.html
    I popraw tytuł tematu, bo jest całkiem bez sensu.
  • #3 15197295
    Ayamei
    Poziom 8  
    Karta graficzna to Nvidia GeForce 7300Gt,system tak jak pisałam Windows XP Home Edition.Pytałam ogólnie bo może ktoś miał podobny problem?
  • #4 15197385
    StartPage
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Zobacz co jest w msconfig.
    Nagraj, choćby telefonem to miganie, bo brzmi dziwnie w słowie pisanym.
  • #5 15200715
    Ayamei
    Poziom 8  
    Ikony migają jakby system się cały czas ładował i wtedy nie reagują strony internetowe.Coś na zasadzie mega szybkiego odświeżania pulpitu przy ładowaniu Windowsa.
  • REKLAMA
  • #6 15200872
    StartPage
    Poziom 16  
    Msconfig.
    Sterowniki od grafiki.
  • #7 15201291
    Ayamei
    Poziom 8  
    Sterowniki są ściągniete najnowsze i nie pomogło niestety.To jakby było coś z odświeżaniem na początku a później się uspokaja.
  • #8 15202473
    StartPage
    Poziom 16  
    Miałeś sprawdzić co jest włączone w msconfig.
  • REKLAMA
  • #9 15203017
    Ayamei
    Poziom 8  
    Porobiłam screeny,proszę:

• #10 15203382
    StartPage
    Poziom 16  
    Wyłącz te 3 rzeczy zaczynające się na litery "nv" (są obok siebie), zapisz zmiany, uruchom ponownie komputer, zobaczymy co dalej, chodzi oczywiście o pierwszy screen (uruchamianie). Panda też raczej wyleci w dalszej perspektywie, no ale zobaczymy (mam przeczucia co do niej).
  • #11 15203547
    Ayamei
    Poziom 8  
    Okej,dziękuję.Nic nie robiłam jeszcze a dziś rano komputer uruchomił się bez najmniejszego problemu...Ot tak przeszło?
  • #12 15203550
    cyberdelia
    Poziom 22  
    Ocena: 32
    StartPage napisał:
    Wyłącz te 3 rzeczy zaczynające się na litery "nv" (są obok siebie), zapisz zmiany, uruchom ponownie komputer, zobaczymy co dalej, chodzi oczywiście o pierwszy screen (uruchamianie). Panda też raczej wyleci w dalszej perspektywie, no ale zobaczymy (mam przeczucia co do niej).

Nic nie wywalaj, to są sterowniki od karty graficznej, zeskanuj system malwarebytem, bo masz tam syfy widzę.
  • #13 15203582
    StartPage
    Poziom 16  
    cyberdelia napisał:
    StartPage napisał:

Nic nie wywalaj, to są sterowniki od karty graficznej, zeskanuj system malwarebytem, bo masz tam syfy widzę.

To nie sterowniki tylko przybornik, czasami podczas ładowania profilu z przybornika występuje taki efekt. Więc nie wprowadzaj w błąd (bo jak wyłączy to najwyżej nie będzie efektu, szkody też nie) ale i tak bardziej podejrzewam Pandę bo już nie raz widziałem numery w wykonaniu tego uroczego misia.
  • #14 15203654
    Ayamei
    Poziom 8  
    Dziękuję.A poleci ktoś dobrego antywirusa?Bo w sumie teraz tak myślę,że problem pojawił się po wymianie Avasta na "misia",więc możliwe.
  • #15 15203662
    StartPage
    Poziom 16  
    Najpierw sprawdź, później dziękuj.
    AVG Free 2015.
  • REKLAMA
  • #16 15203819
    cyberdelia
    Poziom 22  
    StartPage napisał:
    cyberdelia napisał:
    StartPage napisał:

To nie sterowniki tylko przybornik, czasami podczas ładowania profilu z przybornika występuje taki efekt. Więc nie wprowadzaj w błąd (bo jak wyłączy to najwyżej nie będzie efektu, szkody też nie) ale i tak bardziej podejrzewam Pandę bo już nie raz widziałem numery w wykonaniu tego uroczego misia.

Napisałem sterownik, żeby było ogólnie wiadomo czego to dotyczy, i nie jest to wina menagera karty graficznej ani pandy, akurat w tym przypadku.
  • #17 15203839
    StartPage
    Poziom 16  
    cyberdelia napisał:
    StartPage napisał:
    cyberdelia napisał:
    StartPage napisał:

Napisałem sterownik, żeby było ogólnie wiadomo czego to dotyczy, i nie jest to wina menagera karty graficznej ani pandy, akurat w tym przypadku.

Cud, choć jeszcze świąt nie było. Znasz przyczynę, rozumiem. Super !, bo ja nie znam, na podstawie strzępków informacji nie stawiam diagnoz.
    Co więcej, nie widzę szczególnego malwaru, tylko akamai.

Więc na razie, wywalenie pandy, wywalenie akamai.

Wywali, pogadamy dalej o wróżeniu.
  • #18 15203870
    cyberdelia
    Poziom 22  
    A tak poza tym, to w jakim stanie jest dysk?
  • #19 15203894
    StartPage
    Poziom 16  
    cyberdelia napisał:

Poza tym deszcz pada, ale na ikony też wpływu nie ma. :D Nie rób dziewczynie wody z mózgu.
  • Pomocny post
    #20 15203930
    cyberdelia
    Poziom 22  
    StartPage napisał:
    cyberdelia napisał:

Poza tym deszcz pada, ale na ikony też wpływu nie ma. :D Nie rób dziewczynie wody z mózgu.

Gdybym miał robić wodę z mózgu, to napisałbym ,że ma zalaną klawiaturę i np. klawisz F5 wciśnięty ;-) , daj spokój ze swoimi uwagami i nie mnóż nie potrzebnych postów, oczywiście ,że mogę nie mieć racji, ale nie ma mnie przy tamtym komputerze więc od razu nie znajdę rozwiązania problemu.
  • #21 15203938
    StartPage
    Poziom 16  
    cyberdelia napisał:
    StartPage napisał:
    cyberdelia napisał:

Gdybym miał robić wodę z mózgu, to napisałbym ,że ma zalaną klawiaturę i np. klawisz F5 wciśnięty ;-) , daj spokój ze swoimi uwagami i nie mnóż nie potrzebnych postów, oczywiście ,że mogę nie mieć racji, ale nie ma mnie przy tamtym komputerze więc od razu nie znajdę rozwiązania problemu.

Bios by piszczał albo zgłosił błąd. Ale słuszna uwaga w każdym razie. Tylko coś zainteresowana milcząca. ;)
  • Pomocny post
    #22 15204387
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Dopóki nie doczekamy się pełnej konfiguracji sprzętowej, to można gdybać w nieskończoność.
  • #23 15204435
    Ayamei
    Poziom 8  
    Już odpisuję,praca więc rozumiecie sami :). Dysk miałam wymieniany jakiś miesiąc temu,więc chyba z nim wszystko ok.Wywaliłam pandę i oznaczyłam te programy na N. Zaistalowałam AVG i przeskanowałam wcześniej komputer programem opisanym wcześniej.Problem zniknął i komputer teraz ładuje się bez zarzutu.Przepraszam za kłopot ale się wystraszyłam bo nie znam się na tych sprawach.Te wszystkie zabiegi pomogły.Może rzeczywiście słodki misiu(Panda)zawinił?
    Pozdrawiam.
  • #24 15204448
    StartPage
    Poziom 16  
    Pan da albo pan nie da, dobrze że sobie poszedł, bo to zły pan był.
    :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z systemem Windows XP Home Edition, który po restarcie wymagał wyboru trybu uruchamiania i powodował migotanie ikon na pulpicie. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia ustawień w msconfig oraz aktualizacji sterowników karty graficznej Nvidia GeForce 7300Gt, użytkownik zainstalował program AVG jako nowy antywirus, co pomogło rozwiązać problem. Po usunięciu oprogramowania Panda, migotanie ikon zniknęło, a komputer zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA