logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle PCB - Ścieżki nie łączą się poprawnie, mimo że wizualnie stykają się

strikexp 04 Gru 2015 15:52 1983 6
  • #1 15210275
    strikexp
    Poziom 27  
    Ocena: 104
    Zamierzam zaprojektować płytkę PCB i zamówić ją w firmie zajmującej się ich produkcją. Gdy projektuję sobie w Eagle ścieżki to krzyczy mi że nie ma połączenia, chociaż ścieżka idzie bokiem i styka się wystarczająco z polem lutowniczym.
    Czy to tylko niedociągnięcie Eagle i płytka wyjdzie tak jak wygląda? Czy może faktycznie do zamówienia PCB wszystkie ścieżki muszą zostać prawidłowo połączone?
    Może jest jakaś opcja scalająca wzory ścieżek tylko ja jeszcze jej nie zauważyłem?
  • #2 15210335
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Ścieżka musi iść od padu do padu, to że pójdzie bokiem i będzie stykała się z padem, dla EAGLE nie oznacza że jest to połączone. Co Ci przeszkadza w łączeniu padów z padami za pomocą ścieżek, jak bogowie nakazali ? :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 15210340
    strikexp
    Poziom 27  
    Ich szerokość, mam duże prądy a obudowe TO-220. Gdy prowadzę je normalnie to są zbyt blisko siebie. Natomiast jak poprowadzę bokiem do nachodzą na siebie ale Eagle tego nie rozumie.
  • #4 15210462
    hazet
    Poziom 26  
    Ocena: 509
    Tam gdzie są duże prądy posiłkuję się lutując na ścieżki srebrzankę (kros) dodatkowo pady pod tranzystory mocy nituję. Tam gdzie są duże napięcia np. w zasilaczach impulsowych, generatorach WN - pomiędzy padami w laminacie frezuję otwory.
  • #5 15210494
    strikexp
    Poziom 27  
    O wszystkim poza nitowaniem (możesz rozwinąć temat?) to wiem. Ale i tak obudowa TO-220 jest mała i lepiej puszczać ścieżki po bokach aby były szersze do lutowania srebrzanki.
  • Pomocny post
    #6 15211802
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Jeżeli chcesz aby ścieżki były szersze, to zamiast nich utwórz powierzchnie narzędziem Polygon.
    Wtedy możesz dowolnie je kształtować, nie zważając na niecentralne ich położenie względem środka padu.

Eagle PCB - Ścieżki nie łączą się poprawnie, mimo że wizualnie stykają się

Oprócz powierzchni miedzi są umieszczone dodatkowe linie z warstwy bStop(30), aby w powierzchni soldermaski zostawić wolne miejsce dla lutowia, lub przylutowania drutu.
  • #7 15212570
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem w programie Eagle, gdzie ścieżki na płytce PCB nie są uznawane za połączone, mimo że wizualnie stykają się z padami. Odpowiedzi sugerują, że ścieżki muszą łączyć pady bezpośrednio, a nie tylko stykać się z nimi. W przypadku dużych prądów, użytkownik rozważa użycie szerszych ścieżek lub powierzchni miedzi za pomocą narzędzia Polygon, co pozwala na większą elastyczność w projektowaniu. Dodatkowo, dla obudowy TO-220, zaleca się stosowanie cieńszych ścieżek prowadzących bezpośrednio do padów, aby poprawić jakość lutowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA