logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate - Scan z programu Hd tune, dysk Seagate ,czy wszystko OK?

daz55 04 Gru 2015 18:35 1095 6
  • #1 15210714
    daz55
    Poziom 9  
    Dzień dobry,

sprawdziłem właśnie dysk zewnętrzny i HDTune wykrył problem z temperaturą, większość pozostałych parametrów nic mi nie mówi.
    Jeśli mógłby ktoś sprawdzić czy jest czym się przejmować to byłbym wdzięczny :)

Seagate - Scan z programu Hd tune, dysk Seagate ,czy wszystko OK?
  • #2 15210754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15211276
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Uważaj na temperaturę - jeśli dobrze kojarzę po parametrach SMART, to dobił do 60°C, więc warunki pracy ma chyba niezbyt komfortowe.
  • #5 15211860
    RickyM
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja mam kropka w kropkę ten sam problem z tym dyskiem zewnętrznym co autor tematu. Jest to najnowszy model 3,5" Seagate Backup Plus 2TB. Przynajmniej u mnie dysk ten ma bardzo komfortowe warunki pracy - leży na biurku i ani nikt go palcem nie dotyka. U mnie maksymalna temperatura jaką zanotował ten dysk to 55°C.
    Idę o zakład, iż to znowu jest problem po stronie Seagate - tym razem zła konstrukcja obudowy zewnętrznej na USB 3.0 powoduje, że dysk się w niej gotuje... Pytanie teraz co z tym robić skoro dysk jest jeszcze na gwarancji :?:

Jakieś rady :?:
  • #7 15218333
    PATAFIAN_PATAFIAN
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 54
    helmud7543 napisał:
    jeśli dobrze kojarzę po parametrach SMART, to dobił do 60°C, więc warunki pracy ma chyba niezbyt komfortowe.

Kolego który parametr o tym mówi? Gdzie to jest napisane? Bo na chwilkę obecną nie widać tego :)
    RickyM napisał:
    Idę o zakład, iż to znowu jest problem po stronie Seagate - tym razem zła konstrukcja obudowy zewnętrznej na USB 3.0 powoduje, że dysk się w niej gotuje... Pytanie teraz co z tym robić skoro dysk jest jeszcze na gwarancji :?:

Oddać na gwarancję bądź przerobić obudowę co może się wiązać z utratą gwarancji. Możesz jeszcze spróbować zwrócić dysk twardy lecz nie jestem pewien czy aby na pewno chcieli go przyjąć :-D
    helmud7543 napisał:
    Pokaż SMART. Niektóre bardziej grzejące się dyski producent certyfikuje do 60°C.

Z tym się zgodzę lecz warto pamiętać, że dla każdego dysku twardego temperatura 50 stopni jest temperaturą bardzo bolesną ;-)
    Mimo to nie ukrywam, że miałem kiedyś dysk twardy Seagate ATA który miał 67 stopni i pracował normalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z dyskiem zewnętrznym Seagate, który wykazał niepokojące temperatury podczas skanowania w programie HD Tune. Odpowiedzi wskazują, że dysk osiągnął temperaturę do 60°C, co może być niekomfortowe dla jego pracy. Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy z modelami Seagate, sugerując, że może to być związane z konstrukcją obudowy. Rekomendacje obejmują sprawdzenie parametrów SMART, rozważenie zwrotu dysku na gwarancję lub modyfikację obudowy, co może wiązać się z utratą gwarancji. Wskazano również, że temperatura 50°C jest uważana za niebezpieczną dla dysków twardych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA