logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KRUPS EA8050 - Ekspres ciśnieniowy wyrzuca wodę z kotła po płukaniu

Adam$ 02 Lut 2017 11:56 2427 6
REKLAMA
  • #1 16247154
    Adam$
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam Szanownych kolegów,

Pozwolę sobie zamieścić link do strony z filmem na którym widać problem. Poproszę o jakieś sugestie.

Pzdr
    A

Dodano po 2 [godziny] 3 [minuty]:

Pozwolę sobie dodać komentarz. : Ekspres użytkowany 2 lata, zrobiono około 4000kaw. Wg mnie została zapchana jakaś uszczelka, prawdopodobnie przez kamień. Natomiast nie bardzo wiem która część w ekspresie jest tym zaworem który odprowadza nadmiar ciśnienia przed podniesieniem tłoka.
  • REKLAMA
  • #2 16248094
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3324
    Oczywiście zablokowany zawór dwu barowy.
    Znajduje się przy dystrybutorze.

Na forum jest mnóstwo informacji co i jak..

Najczęściej wystarczy wyczyścić.. profilaktycznie zdarza się, że puchną uszczelki..
    Wówczas trzeba je wymienić bądź cały tłoczek zaworu
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • REKLAMA
  • #3 16248120
    oglam
    Poziom 2  
    Witam! Czy dzieje się to tylko podczas płukania?
  • REKLAMA
  • #4 16248867
    Adam$
    Poziom 11  
    oglam napisał:
    Witam! Czy dzieje się to tylko podczas płukania?

Objaw jest najciekawszy przy płukaniu :), przy parzeniu kawy nie dał bym rady nakręcić. Możesz sobie kolego wyobrazić co by to było :))

Pzdr
    A
  • REKLAMA
  • #5 16249716
    Adam$
    Poziom 11  
    Zawór zamówiony za 35zł jak przyjdzie to zobaczymy czy pomogło. Przy okazji chciałem się jeszcze podpytać bo mam taki drugi ekspres krupsa 7240 i tam jest problem z parzeniem kawy. Nie jest mocna tylko taka lurowata. Dodam że oringi były wymieniane. Chciałem się podpytać co jest odpowiedzialne za moc kawy?

Pzdr
    A
  • Pomocny post
    #6 16250529
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3324
    Dwie kwestie - młynek. Proszę sprawdzić jakie są kostki..
    Idealna powinna być zbita i "ksiazkowo" grubość około 1 cm.
    Jeżeli kostka kawy jest poprawna to uszczelka creme jest na wykończeniu co ja osobiście obstawiam.
    Uszczelka ta znajduje się w tłoku prasujacym pod sitkiem.
    Producent wycofał jej sprzedaż jakiś czas temu. Teraz trzeba zakupić cały tłok by zdobyć taka Nowa uszczelkę.
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #7 16252288
    Adam$
    Poziom 11  
    Jeszcze zawór 2 barowy nie przyszedł, ale stwierdziłem że może się uda przeczyścić i będzie ok. Ku mojemu zaskoczeniu nie był on brudny, tłoczek wewnątrz pracował poprawnie. Przy rozkręceniu od razu przeczyściłem dystrybutor. Po tych działaniach problem został rozwiązany. Co mnie bardzo ucieszyło, a zarazem zaskoczyło bo myślałem że ten zawór będzie zablokowany a nie był. WIęc na dobrą sprawe nie wiem co zrobiłem że działa. Chciałem Ci kolego bardzo podziękować za pomoc. Teraz zabiore się za drugi ekspres. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ekspresem ciśnieniowym KRUPS EA8050, który wyrzuca wodę z kotła po płukaniu. Po dwóch latach użytkowania i około 4000 zaparzeń kawy, podejrzewał zablokowanie zaworu dwu barowego, co mogło być spowodowane osadami kamienia. Użytkownik zamówił nowy zawór, ale postanowił również sprawdzić i wyczyścić istniejący. Po rozkręceniu ekspresu okazało się, że zawór nie był zablokowany, a problem został rozwiązany po czyszczeniu dystrybutora. Dodatkowo, użytkownik zadał pytanie o problem z drugim ekspresem KRUPS 7240, który parzy kawę o słabej mocy, mimo wymiany oringów. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie młynka oraz uszczelki w tłoku prasującym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA