logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odległóść karty dźwiękowej od karty graficznej - jaka może być minimalna?

PchlaW81 06 Gru 2015 21:52 1683 11
REKLAMA
  • #1 15217206
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Ocena: 474
    Posiadam płytę główną MSI H81M-P33 i niestety mam nierozwiązany problem z moimi głośnikami 5.1 ale mniejsza z tym, muszę więc kupić kartę dzwiękową osobno, płyta moja jest nie za bogata w sloty i potrzeba mi coś pod PCI ten mały slocik, tylko sprawa jest taka, że mam go pod slotem na karte graficzna tak, że jak wsadzę np. karte creativa za około 100zł, to między nią a radiatorem obecnej karty graficznej będzie gdzięs 1cm przerwy/luzu, czy tak może być? Czy to nie będzie powodowało przegrzewania się karty graficznej lub muzycznej? No bo jak to jest taki ryzyk fizyk to zmienię płytę główną i rozwiąże się problem słabo działających głosników 5.1 bo wezmę taką płyte co ma z tyłu 6ść wyjść a nie 3 ktorych odpowiednie ustawienie nic nie daje i nie bede tez potrzebowal dodatkowej karty dzwiekowej. Jak nic się nie będzie przegrzewało to lepiej już może miec osobna karte dzwiekową aniżeli dokładać pare złotych, sprzedać ta płyte i wziac inna za 220zł gdzies.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15217286
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Po zainstalowaniu sterowników Realtek HD audio powinno się normalnie dać ustawić 5.1 na 3 wyjściach z tyłu. Karta graficzna może się przegrzewać (kiedyś miałem tak z HD4850 od ASUS'a z chłodzeniem glaciator). Ogólnie tym większa odległość od obydwu kart tym lepiej - mniejsze słyszalne zakłócenia z vrm karty graficznej.
  • REKLAMA
  • #3 15217302
    PchlaW81
    Poziom 31  
    A ja mam też taką HD4850 teraz tylko z chłodzeniem od ZALMANA, niestety mam ogromne trudności z ustawieniem w sterowniku tego co bym chciał, generalnie głośniki działają, ale nie tak jak kiedyś na starej płycie która miała od razu sześć wyjść, teraz grają, ale centralny nie działa, a czasem znowu w ogóle nie mam dźwięku i dopiero jest po podkręceniu centralnego (mam 3 pokrętła centralny, bas, głośniki) na subuferze, basy w ogole nie dzialaja.

Troche lipa, tego sie obawialem z ta odlegloscia, niestety zewnetrzna karta to nie to samo pewnie co wewnetrzna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15217313
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Spotkał mnie ten sam problem montażowy na innej genialnej płycie produkcji MSI, karta dźwiękowa zasłoniła wentylator z karty graficznej, co jednak byłoby niedopuszczalne, szczególnie pod większym obciążeniem.
    Rozwiązaniem może być riser i zamontowanie karty w innym miejscu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15217325
    sylweksylwina
    W panelu realteka ustawiłeś odpowiednie wyjścia pod głośniki i zaznaczyłeś głośniki pełnozakresowe, wypełnianie głośnika i włącz zarządzanie basami? Efekty głośnika centralnego będą w pełni wykorzystane np. w filmach z dźwiękiem DD 5.1/DTS 5.1.
  • #6 15217384
    PchlaW81
    Poziom 31  
    sylweksylwina napisał:
    W panelu realteka ustawiłeś odpowiednie wyjścia pod głośniki i zaznaczyłeś głośniki pełnozakresowe, wypełnianie głośnika i włącz zarządzanie basami? Efekty głośnika centralnego będą w pełni wykorzystane np. w filmach z dźwiękiem DD 5.1/DTS 5.1.

Bawiłem się wieloma metodami prób i błedów - kiedyś miałem taką płytę GIGABYTE GA-EP31-DS3L P31 S775 i miałem efekty na wszystkim, puszczałem muzyke z YT, kreciłem centralnym On grał głośno, teraz jak podkrece to buczy, basu w ogóle nie ma, filmy to już w ogole spoko było, generalnie nie sa to nie wiadomo jakie glosniki, no ale teraz nie dzialaja jak przedtem. Kiedys i tak w tym Realteku mialem wiecej mozliwosci przy tych 6sciu wyjsciach, teraz opcji jest duzo mniej.

elektryku5 i widzisz to jest chyba słowo klucz, nie wiedziałem o czymś takim, to jest dobre? Bo to by mi ratowało sytuacje, nie dość że mogę gdzieś indziej zamontować to w dodatku z PCI-E widze jest na inny slot gdzie kart uzywanych jest o wiele więcej i nie za 100zł ale i za 30zł.
  • #7 15217410
    sylweksylwina
    Jak centralny buczy to spróbuj włączyć "zamień głośnik centralny z subwooferem". Jeżeli karta dźwiękowa jest sprawna i dobrze skonfigurowana oraz zestaw głośnikowy też jest sprawny - nie powinno być buczenia. Co do starej płyty Gigabyte - kodek na nowej płycie nie powinien zbytnio odstawać co do oferowanych funkcji. Ten co masz teraz: ALC887 to tylko numer niżej niż ALC888 który był na płycie Gigabyte. Proponuje zainstalować najnowsze sterowniki ze strony Realtek'a.
  • #8 15219203
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Cytat:
    elektryku5 i widzisz to jest chyba słowo klucz, nie wiedziałem o czymś takim, to jest dobre? Bo to by mi ratowało sytuacje, nie dość że mogę gdzieś indziej zamontować to w dodatku z PCI-E widze jest na inny slot gdzie kart uzywanych jest o wiele więcej i nie za 100zł ale i za 30zł.

Z tego co widzę Twoja płyta posiada tylko PCI-E, to dolne to PCI-E X1, za 30zł pewnie widziałeś karty na PCI, które nie podejdą. Te risery z jednym szerokim i jednym wąskim złączem to przejście z PCI-E X1 na PCI-E X16.
    Gdyby rzeczywiście nie udało się zmusić zintegrowanej do działania, to pozostają jeszcze karty na USB, może dostaniesz coś tańszego niż pod PCI-E.
  • #9 15219538
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Wczoraj właśnie nie pasowało mi to przejście w riserze, wyglądają jak te pod grafike, ale myślałem, że może brak przerwy nic nie oznacza, jak rozumiem nie ma przejść PCI-E x1 na PCI? Risery są tylko pod PCI-E x1 -> PCI-E?
  • #10 15220057
    sylweksylwina
    Riser jest to w zasadzie: dwa złącza, przewód i ewentualnie kondensator filtrujący. PCI-e na PCI to będzie konwerter/przejściówka. Gdyż standard PCI-e odbiega znacznie od standardu PCI i potrzebny jest specjalny kontroler (mostek).
  • #11 15220401
    PchlaW81
    Poziom 31  
    sylweksylwina napisał:
    Riser jest to w zasadzie: dwa złącza, przewód i ewentualnie kondensator filtrujący. PCI-e na PCI to będzie konwerter/przejściówka. Gdyż standard PCI-e odbiega znacznie od standardu PCI i potrzebny jest specjalny kontroler (mostek).

Tak na dwa razy rozumiem :) Nie ukrywam, że się podnieciłem tym riserem, to by rozwiązało mój problem bo:

- bez problemu mógłbym kupić kartę wewnętrzną która nie dusiła by grafiki
    - mógłbym kupić tańszą używkę bo jest spory wybór wśród tych pod ten slot co myślałem ze się nada
    - riser nie jest drogi

Generalnie tych nazw slotów jest tyle, że mi się to wszystko miesza.

Powiedzcie mi proszę jest w końcu jakieś wyjście, jakaś przejściówka która mnie ratuje czy nie bo już zgłupiałem?
  • #12 15252079
    PchlaW81
    Poziom 31  
    Przymierzam się kupić kartę dźwiękową, ale jeszcze dopytam, bo zdecyduję się na ten RISER, tylko po prostu z jednej i drugiej strony taśmy będzie wejście PCI-E, to powinno działać normalnie nie? A jak z montażem? Tą kartę dzwiękową odsuwa się trochę od płyty głownej tak żeby taśma/riser dała daję się zgiąć i zmieścić między płytą a zamocowaną ową kartą?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada płytę główną MSI H81M-P33 i zmaga się z problemem konfiguracji głośników 5.1, które nie działają poprawnie. Rozważa zakup karty dźwiękowej, ale obawia się o przegrzewanie się karty graficznej, gdyż nowa karta dźwiękowa będzie zainstalowana blisko niej. Użytkownicy sugerują, że większa odległość między kartami zmniejsza zakłócenia, a także proponują użycie risera, aby zamontować kartę dźwiękową w innym miejscu. Wskazują na możliwość poprawy konfiguracji dźwięku poprzez odpowiednie ustawienia w sterownikach Realtek HD audio. Użytkownik rozważa również alternatywne rozwiązania, takie jak karty dźwiękowe USB, jeśli zintegrowana karta nie spełni oczekiwań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA