logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle

slawekjang 06 Gru 2015 21:58 2325 14
  • #1 15217233
    slawekjang
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam
    Postanowiłem wykonać swój pierwszy projekt- pehametr. Zająłem się na początek układem kondycjonowania (wejście BNC, wyjście na kartę pomiarową), przedstawionym na załączniku. Nieco zmieniłem ten układ (obciąłem stopień odwracający). Wiem, że coś takiego zadziała tak jak chcę, bo na płytce stykowej działa poprawnie ;).

Moje pytanie:

Czy to, co narysowałem w Eagle'u jest narysowane poprawnie? wejściem na układ będzie wtyk BNC. Czy dobrany element jest w porządku, czy istnieją lepsze/właściwe? Chciałbym już na etapie "przedścieżkowym", zapytać Was, czy są tu jakieś rażące błędy.
    Wzmacniacz posiadam LF444, ale w bibliotece nie znalazłem go- podobno TL074P jest identyczny.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle pHmetr1.gif (25.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle des.jpg (39.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle phm.jpg (34.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15217291
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Jeśli do rysowania połączeń użyłeś polecenia NET, schemat jest na pewno taki sam jak na stykowej i nie zrobisz błędu przy tworzeniu ścieżek na PCB, to powinno być ok, tylko jakoś logicznie te elementy ułóż, bo tu pełno miejsca jest zmarnowane.
    Co do złącza, jeśli wymiarowo jest takie same jak posiadane, to będzie ok, jak nie, to można swoją bibliotekę zrobić lub zmodyfikować obecną poprzez dodanie kolejnej obudowy.
  • #3 15217352
    slawekjang
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką odpowiedź. Tak, użyłem polecenia NET. Jutro zabiorę się za ścieżki i przedstawię wynik ;).
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 15217968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 15220178
    slawekjang
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedzi. Zrobiłem coś takiego (screen poniżej). Czy mogliby koledzy podpowiedzieć co jest nie tak z tym schematem? jakie grubości ścieżek zastosować?

Dodano po 4 [minuty]:

Ewentualnie, jak ułatwić sobie życie, bo zamierzam zastosować termo transfer, a będę to robił pierwszy raz ;)
  • Pomocny post
    #6 15220835
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Kondensatory na zasilaniu powinny być jak najbliżej nóżek układu, po drugie spokojnie można było tak rozłożyć elementy, żeby ścieżki zmieściły się na jednej warstwie, ewentualnie z dodatkiem zworek (dwustronne PCB gorzej robi się w domowych warunkach).
    Rezystory nie muszą mieć aż takich rozstawów, ścieżki zastosuj takie by nie były zbyt cienkie, ale jednocześnie nie nachodziły na pady (jak nie będzie odpowiedniej przerwy, to ciężko będzie nie doprowadzić do zwarcia).

Warto też zerknąć na błędy ERC i DRC.
  • Pomocny post
    #7 15220925
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Dlaczego projektu płytki nie zrobisz jako jednowarstwowej.
    Wszystkie elementy umieść na górze (Top), a dolną warstwę (Bottom), zostaw dla prowadzenia ścieżek.
    Jest to prosty układ, więc bez problemu zaprojektujesz go jako jednostronny.

Łatwiej sprawdzić projekt posiadając pliki źródłowe, a nie oglądać obrazki.
  • #8 15221910
    slawekjang
    Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi. Ułożyłem to w taki sposób (załącznik). Koledzy mogliby zajrzeć, czy ma to ręce i nogi?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • phme.rar (31.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle Bez__tytu4__u.jpg (33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle Bez__tytu__u.jpg (75.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 15221991
    stefanator1312
    Poziom 12  
    Jeśli mogę dorzucić 2 grosze od siebie;)

Na czerwono zaznaczyłem to, co bym poprawił. Ścieżki jak najkrótsze - one mogą się rozgałęziać, nie ma z tym problemu. Wtedy mniej rzeczy po drodze może się stać, mniejsza rezystancja, mniejsze pętle - ogólnie mówiąc lepiej. A mówimy tutaj o układzie analogowym, gdzie szumy robią się istotne. A ten pad z prawej strony wyrzuciłbym jak najdalej na krawędź płytki - będzie łatwiejszy do niego dostęp. Ponadto dałbym większe pola lutownicze na przewody - łatwiej się lutuje. W ogóle pola lutownicze w Eaglu są zwykle małe, ale to inna sprawa

Do tego zasugerowałbym zrobienie tego w SMD. Nie wiem, czy chcesz ją robić samodzielnie, czy chcesz zamówić, ale rozważyłbym SMD, ponieważ:
    1) płytka jest mniejsza,
    2) nie trzeba nic wiercić(taniej/mniej roboty)
    3) ścieżki będą krótsze

Zasugerowałbym jeszcze 3 rzeczy:
    1) wylanie masy gdzie się da,
    2) podłączenie nieużywanych wejść wzmacniacza operacyjnego do masy(żeby przypadkiem kiedyś elektryczność statyczna nie zrobiła nic z układem, który magicznie przestanie działać),
    3) dopisałbym na warstwie bottom opisy pól lutowniczych, do których lutujesz przewody(o ile robisz płytkę samodzielnie, a nie zamawiasz, bo tak to można dać normalnie opisy i z głowy). Oszczędzisz sobie w przyszłości czas na przypominanie sobie co gdzie jest
    Załączniki:
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle bez__tytu__u_38305ac.jpg (129.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 15222020
    slawekjang
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za pomoc. Oczywiście zaraz poprawię, jak radzisz. Niestety- smd jeszcze nie w tym projekcie ;). Zamierzam robić to sam.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 15223861
    marco47
    Poziom 41  
    W projekcie, zapomniałeś dodać pad podłączony do masy.
    W tym przypadku, zamiast stosować pojedyncze pady, rozmieszczone bez składu, lepiej zastosować jakieś gniazdo.

Poniżej, masz przykład jak te braki uzupełnić, przy okazji nieznacznie zmieniając położenie elementów.
    Wtedy można zmniejszyć wymiary płytki.

• #12 15247633
    slawekjang
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc.

Ostatecznie, mam takie wzory płytek. Mam pytanie- czy są one już w porządku? jutro chciałbym realizować te projekty...

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • kondphm.rar (32.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle p__ytka_kond.jpg (63.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ph-metr - Pierwszy projekt w Eagle sch_kond.jpg (36.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 15249850
    slawekjang
    Poziom 12  
    Mają koledzy jakieś uwagi?
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #14 15249948
    marco47
    Poziom 41  
    Dolna krawędź obrysu Dimension, powinna mieć zerową szerokość.

Powiększ jeszcze pady w gnieździe X1, bo możesz mieć trudności w lutowaniu.

Jeżeli płytki wykonujesz we własnym zakresie, to obrysuj kształt linią 0.254mm z warstwy Bottom.
    Wtedy łatwiej taką PCB wyciąć.
  • #15 15249970
    slawekjang
    Poziom 12  
    Wielkie dzięki za podpowiedź. Bardzo mi zależało, żeby jutro to już mieć gotowe. Jeszcze raz dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozpoczął projekt pehametru w programie Eagle, koncentrując się na układzie kondycjonowania sygnału. Zadał pytanie dotyczące poprawności schematu oraz doboru elementów, w tym wzmacniacza LF444, którego nie znalazł w bibliotece, sugerując użycie TL074P. Odpowiedzi od innych uczestników forum dotyczyły poprawności rysunku, układu elementów, grubości ścieżek oraz umiejscowienia kondensatorów. Użytkownicy zalecali również unikanie błędów w projektowaniu PCB, takich jak zbyt małe pady i konieczność podłączenia nieużywanych wejść wzmacniacza do masy. Wskazano na możliwość uproszczenia projektu poprzez zastosowanie SMD oraz na znaczenie krótkich ścieżek w układach analogowych. Użytkownik otrzymał wiele wskazówek dotyczących optymalizacji projektu przed jego realizacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA