logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja Mikrotik RB951UI 2HND z modemem 3G jako łącze zapasowe WAN

rafalkkwa 10 Gru 2015 14:37 3117 7
REKLAMA
  • #1 15227732
    rafalkkwa
    Poziom 2  
    Witam,

Chciałbym poprosić o wsparcie dotyczące konfiguracji.
    Planuję zakupić do firmy Mikrotika, jeszcze dokładnie nie wiem którego ale celuję w RB951UI 2HND.
    Moja prośba polega na tym aby ktoś nakierował mnie, podał przykład jak skonfigurować na nim modem 3g jako wan zapasowy.
    Przykładowo : ether1 wan kabel od dostawcy, a usb łącze zapasowe modem.
    Najważniejsze jest to aby w razie awarii łącza od dostawcy Mikrotik przełączał się na usb modem, a gdy wszystko wróci do normy router znów przełączał się na łącze od dostawcy (kabel).

Wiem, że jest dużo tematów dotyczących doble wanów itp, czytam wszystko, coś tam jarzę ale nie mogę nic do kupy sklecić z tego wszystkiego i mam nadzieję, że jakiś bóg Mikrotika mnie oświeci.

Serdzecznie pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15227750
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Ustaw dwie domyślne bramy ale różne "distance", distance na 3g daj większę od distance na ether1 wan.

Dodano po 1 [minuty]:

Jaki jest "down" objaw internetu przez ether ?

Dodano po 1 [minuty]:

http://wiki.mikrotik.com/wiki/Two_gateways_failover
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 15227875
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    @bogiebog odnosnie linka, który wstawiłeś. to chyba nie zadziała jeżeli masz np. modem kablowy. gdyz GW dla MT będzie np 192.168.1.1, a ta brama będzie ciągle dostepna w przypadku gdy dostawca nawali.

Dodano po 36 [sekundy]:

dla mnie rozwiazaniem bylo przestawienie modemu w tryb bridge i wtedy usb dziala jako failover
  • Pomocny post
    #4 15227924
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    przeqpiciel napisał:
    to chyba nie zadziała jeżeli masz np. modem kablowy. gdyz GW dla MT będzie np 192.168.1.1, a ta brama będzie ciągle dostepna w przypadku gdy dostawca nawali.

Dlatego zadałem "down - objaw" pytanie,
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 15230337
    rafalkkwa
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuję Wam wszystkim za porady i poświęcenie czasu.
    Chyba ułożyliście moje myśli co do tego problemu, jeśli tylko zamówiona platforma mi dojdzie i ją skonfiguruję - postaram się dać Wam znać, ewentualnie znów zawrócę Wam tyłek.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #8 15486193
    mariusz8422
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    witaj i co udało się ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje wsparcia w konfiguracji routera Mikrotik RB951UI 2HND z modemem 3G jako zapasowym łączem WAN. Kluczowym celem jest automatyczne przełączanie się routera na modem 3G w przypadku awarii głównego łącza dostawcy (ether1), a następnie powrót do głównego łącza po jego przywróceniu. Uczestnicy dyskusji sugerują ustawienie dwóch domyślnych bram z różnymi wartościami "distance", gdzie wartość dla modemu 3G powinna być większa. Wskazują również na możliwość przestawienia modemu w tryb bridge, co może ułatwić konfigurację failover. Dodatkowo, podano linki do skryptów i artykułów dotyczących pingowania oraz zaawansowanego routingu w Mikrotik.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA