logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mikrotik HAP AC2 + modem USB LTE – konfiguracja LTE jako backup WAN

rafmik 17 Gru 2025 20:52 246 9
REKLAMA
  • #1 21783350
    rafmik
    Poziom 10  
    Ocena: 37
    Witam :)

Mam router Mikrotik HAP AC2 który ma funkcję obsługi na porcie USB zewnętrznych modemów LTE.

Czy ktoś może testował takie rozwiązanie? Czy modemy w formie sticka będą działać bez problemu prądowo (czy nie są potrzebne jakieś aktywne huby)?
    W necie znalazłem, że działają Huawei E3372 - tylko pytanie w jakiej wersji (np np czyste E3372, E3372h, E3372h-153, E3372s-153)? Bo widzę że jest ich kilka (zarówno jako nowe i używki).

Jak to skonfigurować, żeby działało jako backup głównego WAN?
    Na WAN jest modem kablowy DOCIS.
    Zależało by mi, żeby przełączało automatycznie na LTE w momencie gdy na WAN nie ma żadnej odpowiedzi, albo jest odpowiedź, ale nie ma "wyjścia do internetu".
  • REKLAMA
  • #2 21783366
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 21783371
    rafmik
    Poziom 10  
    >>21783366

To ma być tylko jako backup. Głównie w przypadku braku prądu, kiedy kablówka w bloku będzie bez zasialania (router będzie miał UPS).
    Ważne dla mnie, żeby było chociaż kilka Mbps
  • REKLAMA
  • #4 21783378
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21783383
    rafmik
    Poziom 10  
    >>21783378

Na olx używki są po 50 zł. Dla testów można kupić.

Ten router stoi na wierzchu, 2 metry od okna. Jako backup powinno śmigać.

Tylko jaką wersję modemu kupić i jak to skonfigurować żeby działało w ten sposób.
  • #6 21783385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 21783388
    rafmik
    Poziom 10  
    >>21783385

Serio, nawet kilka Mbps wystarczy.
  • REKLAMA
  • #8 21787022
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    Mam to rozwiązane w ten sposób, że router mi pinguje 1.1.1.1 oraz 8.8.8.8. W przypadku niedostępności przepina tablice routingu na LTE.

Sposób podobny do opisanego tutaj. https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/26476608/Failover+WAN+Backup
  • #9 21787028
    rafmik
    Poziom 10  
    @przeqpiciel Dzięki za info.
    Właśnie kupiłem używanego Huawei E3372h za 70 zł z wysyłką.
    Będę się bawił po świętach :)

BTW - jak nie ma prądu i nie ma na porcie WAN modemu kablowego to też od razu przepina na LTE?
    Router oczywiście będzie podłączony do UPS.

Jak to konfiguracyjnie ogarnąłeś? :)
  • #10 21790895
    przeqpiciel
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 238
    rafmik napisał:
    Jak to konfiguracyjnie ogarnąłeś?

Ja mam 2 MT. Pierwszy na granicy Internet/Dom, który dodatkowo robi za CapsManagera oraz drugi który robi za CapsInterface a jednocześnie z racji swojej lokalizacji i lepszego zasięgu dla sieci GSM ma wpięty modem LTE.

Kiedy główny, przestaje mieć możliwość pingowania 1.1.1.1 oraz 8.8.8.8 przełącza trasy routingu na ten drugi (jest pomiędzy dedykowany VLAN dla tej komunikacji, chociaz to mozna zrobic i bez VLAN). Wtedy po chwili zaczynam działać przez LTE, wadą której jeszcze nie rozpracowałem bo nie była dla mnie jakaś bolesna, to że powrót jest prawie natychmiastowy kiedy ping zaczyna z powrotem działać. A w przypadku jak internet zaczyna flapować jest to trochę drażniące. Więc przydałoby się dopracować to, aby główna trasa wracała np. po 10 minutach ciągłego i sprawnego działania tego pierwszego łącza aby wrócić już na stabilne łącze, a nie być co chwila przęłączanym.

Tak czy inaczej, zapięty tunel WG na głównym łączu także ładnie jest zawijany przez łącze zapasowe. Całość jest w zasadzie bez obsługowa i z uśmiechem na twarzy czytam wiadomości na grupie osiedlowej czy u kogoś internet przestał działać kiedy ja nawet nie zauważam, że usługa klęknęła (mamy dostępnego 1 lokalnego dostawce).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji routera Mikrotik HAP AC2 z modemem USB LTE jako zapasowego łącza WAN. Użytkownik planuje używać modemu LTE (np. Huawei E3372 w różnych wersjach) podłączonego do portu USB routera, aby automatycznie przełączać ruch na LTE w przypadku braku odpowiedzi z głównego łącza kablowego DOCIS. Poruszono kwestie kompatybilności modemów LTE z routerem, zasilania (czy potrzebny jest aktywny hub USB), oraz efektywności takiego rozwiązania. Zalecane jest testowanie używanych modemów, np. Huawei E3372h, które działają z Mikrotikiem. Konfiguracja failover polega na monitorowaniu pingów do adresów 1.1.1.1 i 8.8.8.8 i dynamicznej zmianie tras routingu na LTE w przypadku braku odpowiedzi. Wskazano również, że warto rozważyć zewnętrzne routery LTE z agregacją pasm i lepszym zasięgiem, ale dla backupu kilka Mbps jest wystarczające. Przełączanie na LTE działa także przy braku zasilania modemu kablowego, jeśli router jest podłączony do UPS. Opisano też problem fluktuacji łącza i potrzebę stabilizacji powrotu na główne łącze po przywróceniu dostępności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA