logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego żarówki pękają w mojej lampce biurkowej? Problemy z gwintem i migotaniem

Setral 10 Gru 2015 23:29 2463 6
REKLAMA
  • #1 15229437
    Setral
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Dzień dobry.
    Mój problem dotyczy lampki biurkowej, w której regularnie po krótkim czasie eksploatacji pękają żarówki. Stało się tak już z trzema, a ponadto pierwsza nawet niespodziewanie wystrzeliła, powodując przepalenie bezpieczników w listwie. Wszystkie dotąd pękały w taki sposób, że gwintowy trzonek zawsze zostaje na miejscu, a przerwanie następne na szklanej szyjce tuż nad trzonkiem.

Co jeszcze zaobserwowałem:
    - najczęściej po wkręceniu nowej żarówki w gwint nie następuje zamknięcie obwodu. Trzeba wtedy lekko odkręcić gwint, by lampka świeciła,
    - często po włączeniu lampki żarówka nie świeci. Co ciekawe dzieje się tak, mimo że przed wyłączeniem lampka świeciła normalnienie i przed włącznie nie był wcale dotykana. W takim przypadku należy lekko poruszyć żarówkę, czy w lewo, czy w prawo. Czasem wystarczy nawet tylko stuknąć,
    - często po włączeniu światło migocze, a żarówka bzyczy, ale tylko przez parę sekund od włączenia. Później wszystko jest w porządku.

Załączam zdjęcia obrazujące uszkodzoną żarówkę:
    Dlaczego żarówki pękają w mojej lampce biurkowej? Problemy z gwintem i migotaniem Dlaczego żarówki pękają w mojej lampce biurkowej? Problemy z gwintem i migotaniem Dlaczego żarówki pękają w mojej lampce biurkowej? Problemy z gwintem i migotaniem Dlaczego żarówki pękają w mojej lampce biurkowej? Problemy z gwintem i migotaniem

Co jest przyczyną, żarówka czy lampka?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 15229513
    PREDAT
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    A ja te dzisiejsze żarówki to bym wystrzelił w kosmos.
  • REKLAMA
  • #4 15229541
    Setral
    Poziom 8  
    W oprawce nie widzę niczego niepokojącego lub czegoś po prostu nie dostrzegam.
    Dlaczego żarówki pękają w mojej lampce biurkowej? Problemy z gwintem i migotaniem Dlaczego żarówki pękają w mojej lampce biurkowej? Problemy z gwintem i migotaniem
  • REKLAMA
  • #5 15229748
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 462
    Problem jest w żarówce. Dołóż 30gr i kup porządną żarówkę np. POLAM.
  • #7 15230141
    Setral
    Poziom 8  
    Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli z lepszą żarówką będzie to samo, pokombinuję ze stykami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z lampką biurkową, w której regularnie pękają żarówki, a także występują problemy z migotaniem i brakiem kontaktu. Po wkręceniu nowej żarówki często nie następuje zamknięcie obwodu, a migotanie i bzyczenie żarówki występują przez kilka sekund po włączeniu. Użytkownik nie zauważył żadnych nieprawidłowości w oprawce. Odpowiedzi sugerują sprawdzenie oprawki, wymianę na lepszą żarówkę (np. POLAM) oraz dostosowanie styków, które mogą być przyczyną problemów z łącznością.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA