logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterownik do wyłączania nagrzewnicy wodnej przy minimalnej temperaturze wody

robertsz31 11 Gru 2015 08:33 2694 4
  • #1 15229851
    robertsz31
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam!
    Mam nagrzewnicę wodna. Niekiedy temperatura na piecu tak spada, że nagrzewnica dmucha bardzo zimnym powietrzem.
    I mam zapytanie czy jest jakiś sterownik, który jak temperatura wody spadnie np. do poniżej 30 stopni wyłączy nagrzewnicę?

Jeśli tak, to proszę o podanie kilku przykładowych niezbyt drogich sterowników.

POZDRAWIAM
  • #2 15229889
    Piko
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    Witam.
    Po co Ci jakieś sterowniki? Rozwiązań jest 1000 lub 2000. Napisz co potrafisz zrobić sam, lub czy wolisz wszytsko gotowe, czy zasilanie jest na 24V czy 230V, czy można ingerować w instalację nagrzewnicy?
    Najprosciej jest zastosować wyłacznik termiczny (jaki to już Twój wybór, mechaniczy , elektroniczny itp.?) i przez przekaźnik zamykać lub otwierać obwód nagrzewnicy. Proste jak nie powiem co...?
  • #4 15231397
    robertsz31
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Mam bezprzewodowy sterownik auraton rth załącza on pompę oraz otwiera i zamyka zawór.

Jak domyślam się to będę musiał wczepić się w ten kabel co zaznaczyłem na zdjęciu???
    Termostat przylgowy będzie zamocowany na róże od pieca.

sterownik do wyłączania nagrzewnicy wodnej przy minimalnej temperaturze wody sterownik do wyłączania nagrzewnicy wodnej przy minimalnej temperaturze wody
  • #5 15239299
    GregZorbaEmmanuelYork
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    robertsz31 napisał:
    I mam zapytanie czy jest jakiś sterownik, który jak temperatura wody spadnie np. do poniżej 30 stopni wyłączy nagrzewnicę?
    Lepszym sposobem będzie pomiarowanie tego powietrza, gdyż temperatura wody 40°C da Ci satysfakcje w pewnych warunkach, a w pewnych temperatura nawet 80°C jej Ci nie da. Gdy pomiar byłby za nagrzewnicą mógłbyś sterować tym w zależności od Twoich zapotrzebowań. Idealnym urządzeniem jest FROST gazowy stosowany w centralach HVAC, najlepiej 2 kryteriowy, z mozliwością odwrotnej logiki. Urzadzenie jest tanie a przy tym wyjątkowo niezawodne.
REKLAMA