logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor 29 EM2E - błędy przy starcie, napięcie chwilowo niższe

JackTheNipper 13 Cze 2005 11:38 1773 11
REKLAMA
  • #1 1573809
    JackTheNipper
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Dostałem telewizor 29 cali z chasis EM2E nie załaczajacy się. Wymieniłem w nich standartowo uszkodzone rezystory 100 i 22 om. Telewizor załacza, geometria OK ale przy starcie pojawiaja się błędy które nic konkretnie nie pomagaja. Do niczego się nie można doczepić napięcie które wywala jeden z błędów jest 8,5V czyli OK. Ktoś sygnalizował na forum że na chwilę jest niższe napięcie przy starcie. Telewizor jeśli się właczy z zresetuje błędy to pracuje poprawnie.
  • REKLAMA
  • #2 1573901
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 62
    "Telewizor załacza, geometria OK ale przy starcie pojawiaja się błędy które nic konkretnie nie pomagaja"
    trzeba prawdopodobnie nowy wsad NVM jeśli chcesz to mogę załatwić
    pzdr
    PS zapomniałem- zapuść self test. i zresetuj błędy jakie konkretnie sygnalizuje błędy?
  • #3 1573928
    JackTheNipper
    Poziom 19  
    reset i test zrobiłem oraz programowanie NVM z trybu serwisowego też. Błędy pojawiaja się przy starcie telewizora.
  • REKLAMA
  • #4 1574195
    leszczu
    Serwisant RTV
    cześć
    wpisz ponownie opcje z kineskopu. Jeśłi nie pomoże to załatwię ci oryginalny wsad NVM- powinno być OK.
    czy cała reszta OK? np. scart?
  • #6 1574608
    leszczu
    Serwisant RTV
    OK
    no to nowy wsad. Jutro zamieszczę na forum.
  • #7 1584853
    leszczu
    Serwisant RTV
    Witam
    Oto oryginalny wsad pamięci NVM dla chassis EM2E. pozdrawiam.
    Załączniki:
    • EM2E.zip (1.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1591000
    JackTheNipper
    Poziom 19  
    Tylko dziwna sprawa bo zauważyłem że ten tv ma problem ze startem i ciekawa sprawa bo normalnie startuje raz na ileś razy a jak odepnę cewki odchylania poziomego to zawsze wchodzi ok i po wpięciu cewek jest wszystko dobrze. Jak pochodzi to mogę właczać i wyłaczać do bólu i jest wszystko dobrze. Pojemności w głównej gałeżi wymieniłem ale i tak się nic nie zmieniło. Wygląda jakby jakiś elektrolit zmienił pojemność lub coś delikatnie obciążało.
  • REKLAMA
  • #9 1592051
    wąż
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    przy tranzystorze linii sa takie dwa kondensatorki smd ktore sie puszczaja.
    szeregowo polaczone.
  • #11 1596771
    KRZYSZTOFIX
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Lepiej cewek odchylających to nie odpinaj,bo będziesz miał wydatek na nowy kineskop jak Ci się dziura wypali w szyjce .
  • #12 1603357
    JackTheNipper
    Poziom 19  
    Załatwiłem drugą płytę ale jest to wersja z innymi elementami. Po podstawieniu 5422/5424 (ma podwójne oznaczenie bo w obydwu płytach są różne) telewizor startuje 100 na 100 ma tylko geometrię zniekształconą no bo inny element. Sądzę że nie jest to wina dławika to ten z płyty jest idealny bez żadnych widocznych przegrzań no i geometria jest na nim OK. Wymienię chyba wszystkie pojemności dookoła bo ten telewizor doprowadza mnie do szału no i blokuje jeden z warsztatów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor 29 cali z chassis EM2E nie załącza się poprawnie, mimo wymiany uszkodzonych rezystorów 100 i 22 om. Przy starcie pojawiają się błędy, które nie wskazują jednoznacznej przyczyny, a napięcie 8,5 V jest prawidłowe. Resetowanie błędów i programowanie pamięci NVM z trybu serwisowego nie rozwiązało problemu. Sugerowano ponowne wpisanie opcji kineskopu oraz wymianę oryginalnego wsadu NVM, który został udostępniony. Problem ze startem może być związany z chwilowym obniżeniem napięcia lub obciążeniem w układzie odchylania poziomego – odpinanie cewek odchylania poziomego poprawia start, ale nie jest zalecane ze względu na ryzyko uszkodzenia kineskopu. Wskazano na możliwe uszkodzenie kondensatorów SMD przy tranzystorze linii, jednak ich wymiana nie pomogła. Wymiana wszystkich pojemności wokół układu jest planowana. Podstawienie innej płyty (oznaczenia 5422/5424) powoduje 100% start, ale zniekształconą geometrię z powodu różnic w elementach. Dławik w płycie jest sprawny i nie jest przyczyną problemu. Całość wskazuje na konieczność kompleksowej wymiany kondensatorów i zastosowania oryginalnego wsadu NVM dla chassis EM2E.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA