logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blue Screen - co może być przyczyną?

pawlacz211 13 Gru 2015 02:40 1233 4
REKLAMA
  • #1 15235517
    pawlacz211
    Poziom 1  
    Witam,
    od pewnego czasu mam pewien bardzo irytujący problem z komputerem:
    regularnie zawiesza się, następnie ekran, na może sekundę, robi się cały czarny, po czym albo wraca do normy, albo pojawia się blue screen i komputer się restartuje, ewentualnie ekran pozostaje czarny. Zdarza się również, że po prostu się zacina, nie działa ani myszka ani klawiatura i jedynym wyjściem wydaje się po prostu wyłączenie go guzikiem.

Ciężko wyróżnić jakiekolwiek czynniki mające wpływ na częstotliwość takiego zachowania. Wydaje się, że komp ma czasem po prostu lepszy dzień (choć wysypuje się chyba codziennie), a czasem gorszy - od samego włączenia działa nieco wolniej, kiedy już pojawi sie blue screen, komputer się zrestartuje, potrafi zrobić to po raz kolejny może minutę po zalogowaniu się i tak kilka razy z rzędu. Wydaje mi się, że nieco częściej się to dzieje podczas używania przeglądarki internetowej, przy uruchamianiu jakichś programów od razu po włączeniu komputera lub przy odtwarzaniu filmów.
    Avira nie wykryła żadnych wirusów. W końcu z desperacji przywróciłem system do stanu sprzed dawna (kiedy wszystko było w porządku i nie były zainstalowane żadne programy, poza podstawowymi) i wgrałem sterowniki do karty graficznej z płytki do niej dodanej. Nic to nie dało. Przedtem, po chwilowym zawieszeniu się i wyświetleniu czarnego ekranu, pojawiał się komunikat, że sterownik ekranu AMD przestał działać, ale odzyskał sprawność. Po przywróceniu systemu, już tego komunikatu nie ma, lecz objawy raczej się nie zmieniły.

Parokrotnie zdarzyło się coś jak na zdjęciu nr 2 oraz raz jak na załączonym filmie (3).

Z góry bardzo dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Blue Screen - co może być przyczyną? 1_bluescreen.jpg (887.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Blue Screen - co może być przyczyną? 2.jpg (816.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3.3gp (2.71 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 15235541
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8215
    Witaj. Problem na filmie #3 wygląda na usterkę karty grafiki, ale może to być równie dobrze problem programowy, lub problem hardware innej natury (np kiepski lub uszkodzony zasilacz).

Jako że nie podałeś żadnych informacji o sprzęcie, ciężko cokolwiek powiedzieć (nawiasem - postując w dziale sprzętowym jesteś zobowiązany takie informacje podać, jako istotne informacje umożliwiające rozwiązanie problemu).

Tak więc - napisz, jaką masz konfigurację sprzętu (płyta, procesor, zasilacz, pamięć, wersja OS również się przyda).

Pobierz również program http://www.nirsoft.net/utils/bluescreenview.zip (lub dla wersji 64 bit: http://www.nirsoft.net/utils/bluescreenview-x64.zip) i wstaw zrzut ekranu z widokiem ostatnich błędów (mieszcząc możliwie jak najwięcej informacji z tabeli na zrzucie - może tam się coś wypatrzy).
    Profilaktycznie sprawdź też stan dysku - choćby w skrócie, sam SMART: http://crystalmark.info/redirect.php?product=CrystalDiskInfo - wstaw zrzut smart na Forum, można będzie szybko ocenić, czy nie ma problemów z dyskiem.
    Również profilaktycznie test pamięci nie zaszkodzi, zrób minimum 2 pętle memtestu i zobacz, czy nie wywali żadnego błędu: http://www.memtest.org/#downiso
  • REKLAMA
  • #3 15235921
    diablok6
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Miałem bardzo podobny problem, koniec z końcem wyszło że winowajcą był dysk na którym miałem windows i dysk dostał relokowane sektory, objawy były podobne jak u Ciebie, ciągłe bluescreen-y i od czasu do czasu jak na filmiku.
    Przetestuj dysk programem MHDD i wrzuć fotkę ze SMART (wciśnij F8 w MHDD)
  • REKLAMA
  • #4 15236065
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Zgoda. Up. Dodatkowo BSODy może powodować nieodpowiedni sterowonik od tego radeona którego nie podałeś, bądź inny.
    Jeśli masz tylko 1 OS "wysypywanie się" systemu plików może oznaczać błąd dysku. Jeśli SMART ok, "pożongluj" sterownikami AMD. Screen z BSV mile widziany.
  • #5 15236209
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Przysałoby się na dobry początek spr. zasilacz i dysk twardy. Najlepiej odpalić MHDD i nim zrobić skan (2xF4), nic nie musisz tam przełączać.
REKLAMA