logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak poprawnie zliczać impulsy z licznika kWh podłączonego do Raspberry Pi?

piterek-23 17 Gru 2015 09:52 8166 17
REKLAMA
  • #1 15247781
    piterek-23
    Poziom 33  
    Ocena: 426
    Witam,
    Chciałbym zliczać impulsy ze swojego policznika energii elektrycznej, ale mam problem ponieważ moje urządzenie gubi czasami impulsy.

Mój licznik jest opisany tak:

Wyjście impulsowe SO+ SO-: typu OC (otwarty kolektor)
    Napięcie podłączenia SO+ SO-: 5 ÷ 27 V DC
    Prąd podłączenia SO+ SO-: < 27 mA

A ja go podłączyłem pod 3V3 i myślę, że tu jest problem. Ale nie mogę dać większego napięcia ponieważ mam to podłączone pod Raspberry Pi na GPIO.
    Kabel między urządzeniami to skrętka 5e ~5m

Połączenie wygląda tak:
    Jak poprawnie zliczać impulsy z licznika kWh podłączonego do Raspberry Pi?

I teraz jak to poprawnie i bezpiecznie zrobić dla licznika jak i dla Raspberry?
  • REKLAMA
  • #3 15247894
    piterek-23
    Poziom 33  
    O ile dobrze rozumiem "otwarty kolektor" z opisu licznika to wygląda to tak.
    Tak też mam podłączone.

Czyli teraz najlepiej byłoby podać jednak większe napięcie na licznik-prawda?
  • #4 15247967
    piotrek2914
    Poziom 17  
    Ocena: 89
    Trzeba niestety podać wyższe napięcie. :| jak na rysunku wyżej. I nie używać tego rezystora podciągającego 10k, który narysowałeś bo podciąganie do 3,3V będzie realizowane w tym dzielniku. Kiedy Licznik zewrze rezystory bedziesz miał 0V a w normalnym stanie te 3,3V.
  • #5 15247987
    piterek-23
    Poziom 33  
    Czyli Twój schemat będzie OK jak dam 12V?

Wcześniej myślałem, że w liczniku jest jakiś styk czy coś, ale ten "otwarty kolektor" mnie teraz zbił z tropu. I tak jak na moim schemacie(post #3) działa, ale gubi impulsy.
    Coś jeszcze czytałem, że prąd musi być 27mA bo jak będzie większy/mniejszy to będzie zaniżał/zawyżał odczyty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 15248003
    Walentynka
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Z prądem chodzi ze pętla pomiarowa nie może pobierać więcej niż 27mA bo spalisz tranzystor. Ale impedancja wejściowa GAPIO jest bardzo duża wiec tam będzie płyną bardzo mały prąd. Najlepiej zrealizować to przez transoptor.

• REKLAMA
  • #7 15248052
    piterek-23
    Poziom 33  
    Rzeczywiście optoizolacja byłaby dobra w tym wypadku. Mam pod ręką "EL 817 C926" nada się?

Ale nie bardzo wiem jak powinno wyglądać połączenie z licznikiem :(

EDYTA
    Bo gdy podłącze w ten sposób:
    to będę miał na raspberry cały czas stan niski, a gdy będzie impuls to stan wysoki-tak?
  • #8 15248375
    piotrek2914
    Poziom 17  
    W sumie ja też popieram optoizolację o ile oczywiście masy będą odizolowane. No i chyba nie tak to połączyłeś. +12V powinno wchodzić na -->rezystor 4,7k -->SO+ -->SO- -->ANODA(4N25) -->KATODA bezpośrednio do GND(12V). wtórne raczej jest OK.
    Może mało jasno napisałem. Jak coś to narysuję wieczorem.
  • #9 15248413
    piterek-23
    Poziom 33  
    Czy teraz dobrze zrozumiałem? :)
    Czy diode 1N4148 stosować w tym przypadku, czy nie?
  • REKLAMA
  • #11 15248482
    piterek-23
    Poziom 33  
    No to mam jeszcze zagadkę :) Nie wiem która opcja będzie lepsza:
    A
    B

Buszując w Internecie znalazłem (inny licznik) taki opis:
  • Pomocny post
    #12 15248515
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1816
    piotrek2914 napisał:
    Trzeba podać sygnał >5V i przez tranzystor sterować tym 3,3V. Albo:
    Jak poprawnie zliczać impulsy z licznika kWh podłączonego do Raspberry Pi? .
    Ale proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Kolego robisz efektowne zwarcie napięcia 10V przez styk licznika

Wybrał bym opcję B i kabek z licznika w postaci pary skręconej.
    Sprawdź w dokumentacji licznika - niektóre podają moc pobieraną w postaci długości impulsu.
  • #13 15248521
    piterek-23
    Poziom 33  
    Nie bardzo mogę znaleźć jakiegoś dokładnego opisu tego licznika. Mój licznik to ELS LCD-1F Może napiszę e-mail do producenta to podeślą jakąś dokumentację.
  • Pomocny post
    #14 15249214
    piotrek2914
    Poziom 17  
    tos18 napisał:
    Kolego robisz efektowne zwarcie napięcia 10V przez styk licznika

Nie wiem jak mogłem to przeoczyć. Może dlatego, że kierownik się kręcił w pobliżu :D Już poprawione. Opcja B będzie lepsza ponieważ wszystko będzie można zamknąć w jednej obudowie.
  • #15 15249226
    piterek-23
    Poziom 33  
    Podłączyłem wer.B i jak na razie działa-nic nie wybuchło. Godzinę sobie już licznik pracuje :D
  • #17 15249307
    piterek-23
    Poziom 33  
    Oj długo by pisać ;) U mnie Raspberry steruje prawie całą chatą (poprzez przeglądarkę, SMS) zbiera dane z czujników temperatury, wilgotności, ciśnienia. Teraz zbiera dane o zużytych kWh, niedługo odczyt gazomierza, wodomierza po WiFi itp. itd. ;)
    Wszystko się zaczęło jak odkryłem projekt NETTEMP Większość rzeczy próbuję sam zrobić, ale na forum nettemp mega dużo się dzieje.

EDYTA
    Panowie, Panie, a czy można do takiego licznika użyć zasilacza beztransformatorowego?
    W tej chwili mam zasilacz 12V 0,8A, a tu w sumie nie potrzebuje praktycznie żadnego prądu-tyle aby zaświecić leda transoptora.
  • #18 17253421
    piterek-23
    Poziom 33  
    Elektroda poprosiła o zamknięcie tematu więc zamykam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zliczaniem impulsów z licznika energii elektrycznej podłączonego do Raspberry Pi, ponieważ urządzenie gubi impulsy. Licznik ma wyjście impulsowe typu OC (otwarty kolektor) z napięciem 5-27 V DC i prądem poniżej 27 mA. Użytkownik podłączył go do 3,3 V, co może być przyczyną problemów. W odpowiedziach sugerowano użycie wyższego napięcia (np. 12 V) oraz zastosowanie tranzystora lub optoizolatora (np. EL 817) dla bezpieczeństwa. Użytkownik ostatecznie podłączył licznik zgodnie z jedną z zaproponowanych opcji i potwierdził, że działa poprawnie. Raspberry Pi pełni rolę centralnego systemu monitorowania i sterowania w domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA