logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprogramować PLC, aby wirnik pralki obracał się zgodnie z nastawą temperatury?

bosher 17 Gru 2015 17:06 3288 3
  • #1 15248774
    bosher
    Poziom 8  
    Witam, mam problem z programem PLC lekcja 4 o pralce, siedzę już trochę nad tym i nie potrafię zrobić ćwiczenia: ,,po naciśnięciu przycisku P obróci wirnikiem tyle cykli, na ile wynosi nastawa temperatury"(cykl- pralka ma się obrócić w prawo i w lewo) i to ma być jako punkt pierwszy w tym programie zrobiony, a nie mam pojęcia jak to zrobić. Za pomoc serdeczne dzięki :)

Jak zaprogramować PLC, aby wirnik pralki obracał się zgodnie z nastawą temperatury? Jak zaprogramować PLC, aby wirnik pralki obracał się zgodnie z nastawą temperatury?
  • #2 15249451
    mihalik
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Napisz co u Ciebie oznaczają poszczególne komórki pamięci i rejestry? Czy ta treść zadania to całość? Bo widzę, że używasz timera, którego w treści zadania nie widzę
  • #3 15249529
    bosher
    Poziom 8  
    Nie to nie jest całość tylko pierwszy podpunkt który musi być odpalony na starcie, a reszta programu jest już napisana tylko własnie musiał bym ten pierwszy zrobić a nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, a z timerem kombinowałem ale z tego co wynika to jest tam niepotrzebnie prze zemnie wsadzony.
    A tak jak na rysunkach widać komórki M0000 i M0001 to dopływ wody, M0002 to grzałka i ona jest połączona z tym ze jak dojdzie poziom wody do danego poziomu to grzałka się załącza, M0099 i niższe to są komórki pamięci, a od M0003 w gorę to są już komórki które miały odpowiadać za kręcenie się bębna.
  • #4 15336370
    Micek64
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    Rozwiązałeś temat?

Tak na szybko ja bym to zrobił tak:
    Jest to wirtualna pralka więc mogę założyć czas obrotu (cyklu) bębna.
    I tak niech jeden obrót trwa 2s.
    To zbuduj z dwóch timerów (opóźnione załączanie i wyłączanie) tak aby okres wyniósł 4s, czyli 2 sek stan 1, 2 sek stan 0.
    I już masz cykle 2 sekundowe w lewo i prawo.
    Zliczaj zboczem narastającym te cykle aż do uzyskania wartości równej nastawie temperatury.
REKLAMA