logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Purejet na gaźniku. Przerobiony, odpalił - padło ECU

switelolo124 17 Gru 2015 20:35 1989 5
REKLAMA
  • #1 15249442
    switelolo124
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam.
    Słuchajcie jest taka sprawa, dostałem do przerobienia NRG MC3 Purejet na gaźnik, zrobione wszystko jak trzeba. Skuter odpalił. Regulacja, ładnie chodzi i odpala. Wjechałem na niewielki garb ziemi, skuter delikatnie podskoczył i zgasł.
    Spalił się bezpiecznik, po wymianie poszedł dym z wtyczki ECU, na wyłączonym zapłonie kontrolki lekko świecą...
    Delikatnie zdjąłem sylikon/gumę z ecu i płytka zwęglona.
    Pytanie mam takie, jak podpiąć zwykły cewkomoduł piaggio do tej instalacji?
    Magneto ma dużo tych punktów impulsowych a sam impulsator posiada dwa kabelki, Brązowy i czerwony, gdzie cewkomoduł piaggio potrzebuje tylko jednego kabla od impulsatora.
    Skręcić je razem i podpiąć jako impuls?
    Czy w ogóle jest taka możliwość żeby pod ten cały zapłon purejeta dać cewkomoduł od gaźnikowca ? Nie ma sensu wymieniać ecu bo instalacja jest cała w izolacji, ktoś ciął kable i puszczał obiegi.
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15250048
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    Masz CDI DC, sprawdź co zrobiło zwarcie inaczej będziesz palił moduły w kółko.
  • REKLAMA
  • #3 15251439
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2594
    Nie DC-CDI tylko TCI.
    Niestety za dużo kombinacji aby założyć zwykły zapłon, wiąże się to praktycznie z wymianą całej instalacji na tą z gaźnikowca, co z kolei wiąże się z wymianą innych podzespołów (np. licznika)
  • REKLAMA
  • #4 15252353
    switelolo124
    Poziom 10  
    ciężko określić co zrobiło zwarcie, jestem w trakcie poszukiwań i puki co z kostki jak i z instalacji wyprułem część kabli, tzn złącze diagnostyki, wtyczkę TPS (dam mostek na kostce), zasilanie pompki paliwa i odłączyłem kontrolkę.
    co do zapłonu od gaźnikowca, trzeba by zmienić tylko magneto z całym statorem, impulsatorem i regulatorem ładowania, nic więcej nie potrzeba zmieniać... cóż do samego komputera zostanie ok 10 żył, sprawdze je konkretnie i kupię jakiś uszkodzony komputer, byle by iskrę miał i tyle mi starczy, jak myślicie, co mogło wywołać zwarcie ? strzelił bezpiecznik, włożyłem upaliło kompa i na wyłączonym zapłonie lekko świecą się kabelki, odkryłem że jak odłącze kabel plusowy od cewki od strony komputera to przestaje to świecić (to jest zasilanie z tego co widzę w schemacie), po przekręceniu zapłonu komputer rusza, kontrolka chceck mruga ale nie do końca bo lekko słabnie ale nadal świeci (pulsuje)... iskry nadal brak...

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

hmm panowie patrzę na necie i widzę że nie jednemu się to zdarzyło, chodzi o odwrócenie polaryzaji (w moim przypadku zwarcie plusa do masy) w ecu jest dioda która przy odwróceniu polaryzacji przekazuje plus do masy i wywala wtedy bezpiecznik.. niestety u mnie usmażyło płytkę, mam prośbę jak by ktoś znalazł zdjęcie ecu od spodu (ecu z owalną diodą) był bym wdzięczny, ścieżki przepaliło i muszę przelutować kabelkami
  • REKLAMA
  • #5 15252768
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 354
    switelolo124 napisał:
    chodzi o odwrócenie polaryzaji

Czyli jednak była przyczyna~~~~, jest możliwe odratowanie sterownika .
  • #6 15253675
    switelolo124
    Poziom 10  
    niestety, annus płytka została zwęglona, ścieżko mocno zjedzone i na łączeniach pinów wtyczki z płytką była taka temperatura że cyna się roztopiła i zalało wszystko..
    nie ma sensu tego ratować, załączam zdjęcia
    https://obrazki.elektroda.pl/9086885900_1450540750.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/3492112700_1450540752.jpg
    Dziękuje za odpowiedzi.
    Pozdrawiam i zamykam temat
REKLAMA