logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Usunięcie/naprawa programatora w lampkach choinkowych led.

q6820s 19 Gru 2015 17:09 10872 9
REKLAMA
  • #1 15253705
    q6820s
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam niedziałające lampki choinkowe 100szt. (LED). Jestem w tym zielony i proszę o dosyć dokładne wyjaśnienie ;p
    Z lampek został urwany kabel i po przylutowaniu go już lampki nie włączyły się.
    Na końcu ledów jest gniazdo i prąd w nim jest, na programatorze też jest, ale lampki wgl nie świecą. Czy da się jakoś polutować styki albo wgl usunąć programator żeby lampki chociaż świeciły ciągłym światłem ?

Te dwa kable niżej są od zasilania i razem z nimi są przylutowane kable od lampek, więc w sumie do lampek odchodzi 5 kabli.
    Usunięcie/naprawa programatora w lampkach choinkowych led. Usunięcie/naprawa programatora w lampkach choinkowych led. Usunięcie/naprawa programatora w lampkach choinkowych led.
  • REKLAMA
  • #2 15253757
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Na pierwszym zdjęciu dokładnie widać że upaliło kawałek ścieżki, możesz ją poprawić, sprawdź czy diody są sprawne i powinno działać.
  • REKLAMA
  • #3 15253859
    tad_reula
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Połącz na krótko poprzez żarówkę 60 do 100 watów miejsca zaznaczone na rysunku -raz jedno , raz drugie .Jeżeli nie będą uszkodzone obwody z ledami ,to powinna zaświecić odpowiednia linia ledów .Powodem nieświecenia może być brak połączenia tej pionowej małej płytki wlutowaną w tę większą .Sprawdź najlepiej lupą ,czy nie są popękane połączenia między płytkami .Gdyby tak było ,to popraw luty .Mogą być też uszkodzone triaki (te dwa "tranzystorki") .Zakładam ,że napięcie za mostkiem prostowniczym jest .Mniemam ,że chyba obce Ci są podstawy elektroniki ,więc może poproś kolegę z miernikiem ,bo wtedy łatwiej jest diagnozować .Powodzenia ! . Usunięcie/naprawa programatora w lampkach choinkowych led.
  • REKLAMA
  • #4 15253863
    q6820s
    Poziom 10  
    Jeeeeej... świeciły dosłownie ułamek sekundy w trakcie której kolejna ścieżka wybuchła ://// Usunięcie/naprawa programatora w lampkach choinkowych led.

chyba dobrze zrobiłem... bo tylko skróciłem ścieżkę....
  • #5 15253910
    plahenryk
    Poziom 16  
    Ocena: 111
    Kiedyś miałem podobny problem z podobnymi lampkami u znajomego, ciągle paliły się jakieś ścieżki. W końcu kupiłem wtyczkę sieciową hermetyczną i zabudowałem w niej mostek prostowniczy 1000V i za nim podłączyłem lampki. Problem się skończył a lampki świecą.
  • #7 15259914
    q6820s
    Poziom 10  
    Może od razu bym kupił i już to wymienił ?
    na diodzie widzę tylko "007" da się z tego coś wskórać czy trzeba je sprawdzać ?
  • REKLAMA
  • #8 15260039
    marekhab
    Poziom 33  
    Diody musisz sprawdzić bo po objawach wszystko wskazuje że one są przyczyną przepalania ścieżek.
    A to 007 to dioda 1N4007
  • #9 15262747
    q6820s
    Poziom 10  
    I coś jeszcze oprócz diod mam wymienić ? czy tylko je ? :)
  • #10 15262787
    marekhab
    Poziom 33  
    Przed wymianą sprawdź które nich są spalone, i dobrze wyczyść te popalone ścieżki, abyś znowu nie zrobił zwarcia bo nie dobrze wygląda ta płytka, lepiej wyglądała zanim wziąłeś się za naprawę.
    Jeśli masz problem z tak prostą naprawą to zleć to komuś zanim zrobisz sobie krzywdę no i jeszcze jedno takie zwarcie i nie będzie co składać a choinka bez lampek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z lampkami choinkowymi LED, które przestały działać po uszkodzeniu kabla i przylutowaniu go. Po przylutowaniu lampki nie świecą, mimo że prąd jest obecny w gniazdach. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ścieżek na płytce, diod prostowniczych oraz triaków, które mogą być uszkodzone. Wskazano również na możliwość usunięcia programatora, aby uzyskać ciągłe światło. W przypadku uszkodzeń, zaleca się dokładne sprawdzenie połączeń oraz ewentualną wymianę diod 1N4007. Użytkownik został ostrzeżony przed dalszymi próbami naprawy, aby uniknąć zwarcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA