logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Świecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ?

KiokX 20 Gru 2015 19:35 1860 9
REKLAMA
  • #1 15257000
    KiokX
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Witam dziś odnalazłem starą gwiazdkę świecącą którą chciałem sobie umocować na balkonie , lecz nie bylo w niej przewodu z gniazdkiem z racji tego przylutowałem
    do programatora przewód i podłaczyłem do prądu lecz tylko ogon gwiazdy sie zaświcił i działa poprawnie nie znam jej przeszłości niestety ale po wymianie żarówek nie świeci sprawdzilem również wszystkie przewody , żaden nie jest przerwany .
    Jakieś sugestię ?
    Załączam fotke jakby co . Świecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ? Świecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ? Świecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 15257049
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    KiokX napisał:
    Jakieś sugestię ?

Sugeruję wykonać podstawowe pomiary.
  • #3 15257079
    l_Suchy_l
    Poziom 20  
    Ocena: 132
    Lampki z tego co widze zasilane są trzema przewodami jeden wspólny i dwa sterujące ja bym zamienił miejscami (o ile ilość lampek na dwóch gałęziach jest taka sama )te sterujące, jak zaświeci gwiazda to programator wyzionął ducha.
  • REKLAMA
  • #4 15257081
    KiokX
    Poziom 15  
    Możesz rozwinąć swoją wypowiedź :)

Dodano po 42 [sekundy]:

a da się ominąć programator i połączyć bezpiecznie tak aby zaswieciły wszystkie ?
  • REKLAMA
  • #5 15257099
    marekhab
    Poziom 33  
    Ocena: 267
    Jeśli jesteś pewien że lampki i przewody są dobre pozostaje sprawdzić programator.
    Mogłeś przez nieuwagę zrobić zwarcie, skutkiem czego spalił się tyrystor sterujący lampkami, najczęściej stosowane są PCR406J, to tylko przypuszczenia. Daj zdjęcie wnętrza sterownika, może jakieś wnioski się wyciągnie.
  • #6 15257121
    KiokX
    Poziom 15  
    lampki wszystkie sprawdziłem przewody tez żaden nie jest przerwany lampki sa sprawne wszystkie zostały sprawdzone ... nawetŚwiecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ? Świecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ? Świecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ?
  • #7 15257217
    marekhab
    Poziom 33  
    Pod tym klejem na gorąco wszystko jest w porządku?
    Niezwiązane z usterką ale popraw lutowanie przewodu zasilającego.
    Zaznaczyłem Ci na zdjęciu dwa czerwone i jeden niebieski kwadrat.
    Ustaw tak sterownik aby lampki świeciły się światłem ciągłym (żadnego migania), i zmierz napięcie między czerwonymi polami a niebieskim, jeśli są róznce to sterownik uwalony jeśli nie ma różnic to albo zimne luty ( do poprawy), alby spalony tyrystor (chyba PCR406J ). Pisz o osiągnięciach.
    Załączniki:
    • Świecąca Gwiazda nie działa połowa lampek Co zrobić ? 21.JPG (362.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 15257234
    KiokX
    Poziom 15  
    tak pod tym klejem tak , bo jak juz wspominałem były porywane wszystko zostało dobrze przylutowane na swoje miejsca . zaraz zmierzę napiecia i podam co wyszło

Dodano po 4 [minuty]:

no nieźle prad mnie kopną :D bo dotnąłem przewodu palcem , przez który płynie 230 v , zrobiłem zwarcie i szlak bezpiecznik w mieszkaniu ział ;d jednak nie podejmuje juz dalszej próby , dzięki za
    porady
    Wesołych :D
  • REKLAMA
  • #10 15258793
    marekhab
    Poziom 33  
    PCR406J jest to tyrystor na bodajże 0.6A ale dla pewności sprawdź.
    Znalazłem na szybko takie coś.
    Przed wymianą sprawdź, czy nie masz zwarcia, albo zbyt duże obciążenie ( nie dopinałeś dodatkowych lampek). ]
    Takie uszkodzenie nie jest przypadkowe.
    Załączniki:
    • PCR406-6.pdf (68.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z lampką w kształcie gwiazdy, która świeci tylko częściowo po podłączeniu do prądu. Po wymianie żarówek i sprawdzeniu przewodów, które nie wykazują uszkodzeń, zasugerowano wykonanie pomiarów oraz sprawdzenie programatora. Wskazano na możliwość uszkodzenia tyrystora (PCR406J) w wyniku zwarcia. Użytkownik potwierdził, że wszystkie elementy zostały poprawnie przylutowane, jednak podczas pomiarów doszło do zwarcia, co spaliło bezpiecznik. W dalszej dyskusji pojawiły się pytania o oznaczenia tranzystorów oraz porady dotyczące sprawdzenia obciążenia i zwarcia przed wymianą uszkodzonych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA