To rozwiązanie było pierwszego zadania z drugiego arkusza.
A o które jeszcze ci chodzi?
Podstawowa sprawa, bramka XOR podaje stan wysoki tylko w tedy gdy na wejścia są podane stany 01 lub 10, stan niski ma podawać tylko w przypadkach 00 i 11.
Dalej stosując tylko bramki NAND, jedna bramka może posłużyć nam jako NOT, gdy połączymy jej dwa wejścia. Przyznam się że kiedyś zastanawiałem się jak zbudować bramkę XOR, teraz poszedłem na łatwiznę i wpisałem w wyszukiwarkę bramka XOR na bramkach NAND. Aby ułatwić ci zrozumienie budowy bramki XOR wpisz w wyszukiwarkę budowa brami XOR, i to ci powinno wszystko wyjaśnić.
Tylko sprawdziłem w sieci jest zdrowy śmietnik więc załączam ci poprawne zdjęcie budowa bramki XOR:
Zapraszamy w każdego Dnia tygodnia o każdej porze dnia na telefoniczną konferencję dla użytkowników portalu elektroda.pl [Testowo]
telefon:224 723 999 wewnętrzny należy wybrać z klawiatury: 14734 Od czekać co najmniej 10 minut.
Bezpłatne połączenie dla tych co mają bezpłatne na stacjonarne w abonamencie. Pokój ogólnie dostępny. Nie wymaga hasła. My rejestrujemy rozmowy, ciekawsze publikujemy na elektroda.pl. Wasz operator rejestruje połączenia tylko dla was, abyście wiedzieli jak długo rozmawialiście i czy płaciliście za rozmowę.
Pamiętajcie podczas rozmów należy zachować ostrożność i nie podawać wrażliwych danych.
Technik telekomutacji, technik teletransmisji, technik informatyki, z zawodu monter urządzeń telekomunikacyjnych. Krzysztof Jerzy Żak.