logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

bramki logiczne - Szukam rozwiązania zadań z układów cyfrowych

zielak800 21 Gru 2015 09:42 3915 3
REKLAMA
  • #1 15258283
    zielak800
    Poziom 8  
    Witam mam problem z zadaniem 3.
    Potrafię narysować zegar i podstawić wartości do siatek, ale nie wiem jak stworzyć tablicę wzbudzeń dla przerzutników D0,T0,R0,S0.
    Drugi mój problem to zadanie 1 :/, nie wiem jak to zrobić.

Proszę o pomoc bo egzaminy mam po nowym roku, dlatego zależy mi na szybkim rozwiązaniu mojego problemu. Dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 15258624
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Co do zadania pierwszego, z bramek NAND masz zbudować bramkę XOR.

A co do zadania trzeciego nie ma nic więcej treści dotyczącej tego zadania na następnej stronie?
  • REKLAMA
  • #3 15259682
    zielak800
    Poziom 8  
    Dzięki za rozwiązanie pierwszego zadania:) potrzebuje rozwiązanie pierwszego zadania z drugiego arkuszu :)
  • #4 15267326
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    To rozwiązanie było pierwszego zadania z drugiego arkusza.
    A o które jeszcze ci chodzi?

Podstawowa sprawa, bramka XOR podaje stan wysoki tylko w tedy gdy na wejścia są podane stany 01 lub 10, stan niski ma podawać tylko w przypadkach 00 i 11.
    Dalej stosując tylko bramki NAND, jedna bramka może posłużyć nam jako NOT, gdy połączymy jej dwa wejścia. Przyznam się że kiedyś zastanawiałem się jak zbudować bramkę XOR, teraz poszedłem na łatwiznę i wpisałem w wyszukiwarkę bramka XOR na bramkach NAND. Aby ułatwić ci zrozumienie budowy bramki XOR wpisz w wyszukiwarkę budowa brami XOR, i to ci powinno wszystko wyjaśnić.
    Tylko sprawdziłem w sieci jest zdrowy śmietnik więc załączam ci poprawne zdjęcie budowa bramki XOR:

REKLAMA