logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak Stworzyć bootowalny pendrive na Linux

V4mpir3s 21 Gru 2015 20:06 18549 8
REKLAMA
  • #1 15259707
    V4mpir3s
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Jak w temacie szukam już od dłuższego czasu programu który pozwoli mi stworzyć bootowalny pendrive z POZIOMU linuxa ponieważ windows mi "wysiadł" mam oryginalny klucz ale nie mam płyty instalacyjnej a znajomych nie mam co liczyć.Moje pytanie czy istnieje taki program który brzmi da mi te możliwość używałem już programu o nazwie "Wine" lecz nie obsługuje on :
    -Rufus
    -Power Iso

Panom śmieszkom od razu mówie że przeszukałem Wójka Google kilku krotnie nawet w języku angielskim bądź niemieckim a i na samej elektrodzie nie ma o tym ani słowa.

Jeżeli pomyliłem działy lub czegoś zapomniałem dopisać bądź opisać proszę o powiadomienie w przypadku błędu lub w wstawieniu w zły dział z góry przepraszam i proszę o przeniesienie
  • REKLAMA
  • #2 15259785
    karmel48
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Spróbuj użyć programów yumi lub multibootusb są na platformę windowsa jak i linuxa.
  • REKLAMA
  • #3 15260110
    V4mpir3s
    Poziom 8  
    Użyłem chwile temu programu Yumi lecz on pozwala na stworzenie bootowalnego pendraka tylko i wyłącznie z dystrybucji Linux a ja potrzebuje Windowsa a nie będę z taką błachostką do serwisu komputera oddawać
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15261001
    chisel
    Poziom 27  
    Ocena: 171
    Użyj unetbootin.
    https://unetbootin.github.io/

Oj, niedoczytałem z pośpiechu. Tylko obrazy linux da się nim nagrać. Jeśli chodzi o nagrywanie obrazu windowsa to zawsze używałem rufusa (ale jest tylko chyba pod win).

https://rufus.akeo.ie/
  • #6 15261043
    V4mpir3s
    Poziom 8  
    chisel napisał:
    Oj, niedoczytałem z pośpiechu. Tylko obrazy linux da się nim nagrać. Jeśli chodzi o nagrywanie obrazu windowsa to zawsze używałem rufusa (ale jest tylko chyba pod win).

https://rufus.akeo.ie/

Owszem jest tylko pod windowsa. Czyli musze oddać kompa do serwisu a szkoda bo myslałem że jakoś samemu uda mi się to zmontować
  • #7 15261067
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2240
    Tutaj masz dużo opisów, np. z live CD linuxa.
    W ubuntu masz chyba nawet narzędzie "Startup Disk Creator" do tworzenia tego typu dysków.
  • #8 15374481
    Jcom2013
    Poziom 11  
    Ocena: 38
    Dodaj do ulubionych na forum
    Cytowanie selektywne - zaznacz tekst wiadomości i kliknij
    Odpowiedz z cytatem
    Pisownia
    Zmień/Usuń ten post
    Usuń ten post

Witam
    Użyj programu
    "WinToUSB"
    ja używam i jest prze ze mnie sprawdzony do bootowania windows, linux i różne inne programy

Witam
    programem "WinToUSB" wgrałem ubuntu 14.04, 14.10, 15.04, 15.10 i bez problemu zainstalował się na pendrive.
    Następnie z pendrive uruchomiłem ubuntu i w systemie ubuntu live zainstalowałem ubuntu na dysk zewnętrzny HDD.
    Wszystko robiłem na laptopie i na komputerze stacjonarnym
  • #9 15397644
    V4mpir3s
    Poziom 8  
    Temat rozwiązuje ponieważ nie udało mi się do teraz wykminic po prostu kupię windę przez neta i zainstaluje

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał programu do stworzenia bootowalnego pendrive'a z systemem Windows z poziomu Linuxa, ponieważ miał problemy z systemem Windows i nie miał płyty instalacyjnej. W odpowiedziach zasugerowano kilka programów, takich jak YUMI i MultiBootUSB, jednak oba te programy obsługują głównie dystrybucje Linuxa. Inna propozycja to użycie narzędzia Diskpart, które jest dostępne również w Linuxie. Użytkownik wspomniał o WinToUSB, który działał dla niego w przypadku instalacji systemów Windows i Linux. Ostatecznie zdecydował się na zakup systemu Windows online, ponieważ nie udało mu się znaleźć rozwiązania samodzielnie.
REKLAMA