logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar pojemności kondensatora przy użyciu oscyloskopu

krychu0505 21 Gru 2015 22:10 4197 3
REKLAMA
  • #1 15260177
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Witam tak jak w temacie szukam jakiejś metody pomiaru która umożliwi mi zmierzenie pojemności kondensatora do 2200uF przy użyciu oscyloskopu i generatora.

Znalazłem 2 metody pierwszą z nich próbowałem lecz wyniki nie były zadowalające: Pomiar pojemności kondensatora przy użyciu oscyloskopu
    Dla kondensatora elektrolitycznego 4,7uF wynik różnił się o 3uF dla większych pojemności wyniki nie miały sensu. Być może coś źle robię, bo nie bardzo wiem o czym mowa jeżeli chodzi o stałą czasową RC

Znalazłem więc drugą metodę przedstawianą przez pana Rafał Jackiewicz w swoich filmikach zrobiłem sobie do niej ściągawkę: Pomiar pojemności kondensatora przy użyciu oscyloskopu
    Nie próbowałem jej jeszcze ale mam pytanie czy ktoś już z niej może korzystał i czy sprawdzi się do większych pojemności dla kondensatorów elektrolitycznych.

Może posiadacie wiedzę o innych metodach pomiaru pojemności. Oczywiście nie chodzi mi o super dokładność po porostu chce pomierzyć kondensatory w celu ustalenia czy nie straciły swej znamionowej pojemności. ;)

Dziękuję, pozdrawiam. :D
  • REKLAMA
  • #2 15260306
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 15262946
    krychu0505
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Dziś testowałem drugą przedstawioną przeze mnie metodę i powiem że uchybienia od miernika są nieznaczne badałem kondensator 10uF. Najpierw zmierzyłem jego pojemność miernikiem V&A MY-68, pokazał 6,8 uF. Natomiast po pomierzeniu i przeliczeniu metodą oscyloskopową wyszło 9,76uF. Więc prawie idealnie. Wiem że sam miernik nie jest najwyższych lotów i nie zmierzy też większych pojemności dlatego testowałem akurat z takim kondensatorem. ;) Pomierzyłem też kilka innych kondensatorów i będę chciał spróbować porównać swoje wyniki z wynikami miernika pojemności ze szkolnej pracowni. ;) Niestety ale wyniki będe mógł porównać dopiero po nowym roku :/
REKLAMA