logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dokładnie mierzyć pojemności 10pF-10nF metodą techniczną?

crazy_phisic 08 Sty 2006 16:04 1802 2
REKLAMA
  • #1 2159543
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Witam, jak w temacie, czy metoda techniczna będzie odpowiednia dla tak małych pojemności? Z obliczeń jakie wykonałem dla napięcia od 50V -> 200V dla 50Hz i R wzorcowego 1k, będę miał sygnał na poziomie 0,15mV do 630 mV, a wiec dość spory rozrzut. Czy któryś z kolegów (koleżanek)przeprowadzał podobne pomiary i może powiedzieć jak wygląda sprawa dokładności... Dodam że kondensator w czasie pomiaru pracuje w urządzeniu, dlatego wybrałem pomiar metodą techniczną, chyba że isnieje inne rozwiązanie?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2159681
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 207
    Moim zdaniem nie jest to najlepsza metoda.Lepiej zrobić to na układzie NE555 i mierzyć okres generowanego sygnału albo przetwarzać okres na napięcie.Taka metoda jest stosowana w multimetrach i daje dobrą dokładność.Sam przez lata mierzyłem pojemność taką przystawką w czasach gdy multimetry nie miały pomiaru pojemności.A kondensator podczas pomiaru nie może pracować w urządzeniu niezależnie od metody pomiaru.Układ będzie wpływał na wynik.
  • #3 2159801
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Sęk w tym że układ ma mierzyć zmianę pojemności (pośrednio ciepła właściwego) w zalezności od zmiany temperatury w czasie rzeczywistym (w układzie). W tym doświadczeniu mierzę również pośrednio polaryzacje i natężenie pola elektrycznego. Problem jest tylko z pojemnością... myslałem równiez nad drugim sprzężonym obwodem który przez odpowiednie dławiki tworzyłby z kondensatorem obwód ale powiedzmy dla częstotliwości 10kHz i tłumiłby przebiegi 50Hz... ale troche z tym zabawy i przy tak małych pojemościach strraciłbym sporo na kablach i dławikach/cewkach.
REKLAMA