logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Biuro Rachunowe z Pakietu Mała KSięgowość Rzeczpospolitej - SIECIOWO

pavlo_85 22 Gru 2015 01:56 2043 2
REKLAMA
  • #1 15260656
    pavlo_85
    Poziom 2  
    Witam,
    napotkałem ostatnio dość ciekawy temat. A mianowicie Program Biuro Rachunkowe z pakietu Małej Księgowości Rzeczpospolitej jest zainstalowany "sieciowo" to znaczy na komputerze który pełni rolę serwera (Windows 7 Home 64bit) jest udostępniony folder MK dla wszystkich (odczyt i zapis). Na pozostałych komputerach ten udział jest zmapowany - wszystko tak jak być powinno - widać pliki, da się uruchomić program Biuro.exe. Niby wszystko działa.....ale co ciekawe.... Na komputerach z Win 7 Home program uruchamia się błyskawicznie, na stacjach gdzie jest win 7 Professional, na załądowanie programu do momentu gdy można klikać i wybierać firmę, trzeba czekać z 30-40 sekund. Potem już śmiga. Testowałem na kilku komputerach i na wszystkich zachowuje się tak samo. Może jakieś ustawienia bezpieczeństwa...hmmm nie mam już pomysłu. Może ktoś coś podpowie? bo jak nie to pozostanie mi przejść na win 7 home.
    dla ciekawostki dodam że jak zrobiłem serwer na win 7 PROF to też długo kompy mieliły zanim uruchomił sie program. Ewidentnie coś musi siedzieć w Professionalu.
    Ma ktoś jakiś pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 20378613
    gobo2003
    Poziom 12  
    Będzie złoty szpadel, ale co tam :)

MK BR (Biuro rachunkowe) aż się prosi (JasLAN !) żeby było sieciowe - oparte na serwerze SQL... ale cóż...

Moje rozwiązanie (przerabiałem już kilka) :

1. Serwer z Win 7-11 PRO(!) z zainstalowaną MK-ą BR, włączony Zdalny pulpit w Ustawieniach !
    2. Thinstuff XP/VS Terminal Server w wersji Lite (licencja - ilość max połączeń w zależności od potrzeb...)

Podłączamy się ze stanowisk roboczych do serwera albo przez Zdalny pulpit Windowsa, albo (lepiej) przez Thincast Client - możemy nawet uruchamiać tylko aplikację Biuro.exe (Remote application) - wtedy wygląda jak uruchomiona lokalnie.

Problem solved. Profit.
  • #3 20378696
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    pavlo_85 napisał:
    Może ktoś coś podpowie? bo jak nie to pozostanie mi przejść na win 7 home.

Tak trochę kiepski pomysł, nie dość, że system stary - nie wspierany to jeszcze jak mniemam komputery też nie pierwszej młodości ?
    pavlo_85 napisał:
    Na komputerach z Win 7 Home program uruchamia się błyskawicznie, na stacjach gdzie jest win 7 Professional, na załądowanie programu do momentu gdy można klikać i wybierać firmę, trzeba czekać z 30-40 sekund

Wersje te same pod względem wgranych aktualizacji i zabezpieczeń czy wgrywałeś z obrazów jakie miałeś pod ręką ?
    pavlo_85 napisał:
    A mianowicie Program Biuro Rachunkowe z pakietu Małej Księgowości Rzeczpospolitej jest zainstalowany "sieciowo" to znaczy na komputerze który pełni rolę serwera (Windows 7 Home 64bit)

Home jako serwer - kiepski pomysł
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA