Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol przekaźniki
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nice mca2 przestał działać

22 Gru 2015 10:09 1578 6
  • Poziom 4  
    Witam

    Mam problem z sterownikiem Nice MCA2. Wszystko pięknie działało, aż do wczoraj. Wyjeżdżałem z domu, zamknąłem bramę a ta się nie zamknęła do końca. Brakło troszkę dosłownie. Naciskając na pilocie żeby brama się otworzyła slychać tylko cyknięcie przekaźnika, ale brama ani lampa sygnalizująca działanie nie dają oznak życia. Sprawdziłem bezpieczniki, są dobre. Co to może być ?
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 15  
    Ciężko tak na odległość podpowiedzieć, za mało info. można spr. czy stop dobrze łączy. Czasem dobrze wezwać serwis. pozdrawiam
  • Relpol przekaźniki
  • Poziom 4  
    Stop?. Nie mam zadnych fotokomorek tylko otwieranie i zamykanie z pilota. Brama nie reaguje teraz w ogole. Po nacisnieciu na pilocie jednego albo drugiego przycisku slychac w sterowniku cykniecie i tyle. Kable wszystkie sa dobrze podlaczone bo dzialalo. Bezpieczniki ok.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 4  
    Panowie, dzisiaj jeszcze raz rozebrałem skrzynkę i popatrzyłem na tą płytę.
    Są tam 3 przekaźniki. Pierwszy odpowiedzialny za otwieranie bramy, drugi za zamykanie, a trzeci daje napięcie na "siłowniki" ?. Ten trzeci ma taki jakby "przerywacz" i górne blaszki były przykopcone. Rozebrałem to przeczysciłem i okazało się że ten przekaznik własnie na tych blaszkach nie styka. Po zlaczenie tym blaszek brama ruszyła. To podgiąłem te blaszki i ok. Przekaźnik zreanimowany zaczął cykac i działac. Brama sie otwiera, ale. No właśnie zaczeło sie otwierać/zamykac jedno skrzydło tylko. Zresetowałem ustawienia sterownika. Zaczeły chodzi oby dwa skrzydła, ale znowu problem. Jak zamknę bramę to po paru sekundach sama się otworzy.... Pomaga tylko zatrzymanie bramy z pilota przed koncem

    https://www.dropbox.com/s/okt6fs5f0lbkz8t/IMG_20151223_162525.jpg?dl=0 Ten przekaznik był winny
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 4  
    Tak jak pisałeś :) Zamieniłem siłowniki miejscami na plycie bo byly przez caly czas na odwrot podlączone. Zaprogramowałem na nowo i smiga jak nówka :)