logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra AT 9100 - jeden kanał gra ciszej mimo wymiany kondensatorów

neo_dc 14 Cze 2005 12:17 3773 15
REKLAMA
  • #1 1576625
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Witam
    Mam następujący problem ze wzmacniaczem At 9100: jeden kanał gra ciszej, wymieniłem wszystkie kondesatory w przedwzmacniaczu w tym kanale, w końcówce wszystkie były dobre ( cała końcówka mocy jest sprawna). Nie wiem na czym polega problem, jeśli pobieram sygnał z radia, to sygnał jest bardzo stłumiony, ledwo go słyszę, natomiast jeśli biorę sygnał z wejścia aux, to sygnał jest akceptowalny, lecz jest nadal cichy. Wzmacniacz naprawiam, był spalony. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1576650
    Jacek Kujawski
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Nie wiem dokładnie co to za wzmacniacz ale sprawdź kilka rzeczy a mianowicie jeśli to jest wzmacniacz stereo a wnioskuję, że tak jest, to zamień przedwzmacniacze bądź końcówki mocy i w ten sposób dokładnie będziesz wiedział, w którym miejscu (w jakim bloku) tracisz ten sygnał. Co do podłączania na wejścia różnych bajerów to czy ich czułość jest odpowiednia do wzmocnienia tychże bajerów? (tzn czy masz wzmacniacz wysterowany)
  • #3 1577137
    neo_dc
    Poziom 32  
    drobna korekta, to jest amplituner (typ sie zgadza ale źle napisałem na początku). Przedwzmacniacze zamieniałem ze sobą miejscami i dalej jeden kanał grał ciszej.
  • REKLAMA
  • #4 1577611
    Lucki
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Wymień 2x4700uF i wszystkie kondensatory na jakie są na płytce. Zabierz się także za tranzystory - na końcówkach mocy.
  • REKLAMA
  • #5 1577613
    zcu01
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Wymień kondensatory C103 i C203
  • #6 1577779
    Mietek Woźniak
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Sprawdź potencjometr glośności. Jeśli zamieniłeś kablami końcówki przed tym potencjometrem, to nie byłeś w stanie tego zdiagnozować. Zamień tor lewy z prawym za potkiem volume.
  • #7 1579633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 1672096
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witam Kolegów !

Widzę, że temat właściwie nie został zakończony, a ja właśnie przerabiam ten sam problem.
    Mój sprzęt stał nieużywanykilka lat. Dostałem go ze spalonym bezpiecznikiem B2. Po wymianie bezpiecznika sprzęt ruszył, ale okazało się że jeden kanał jest cichy. Nie jest to wina końcówki mocy. Skrzyżowałem te tory i kanał cichy pracował normalnie. Znalazłem i wymieniłem w zasilaczu rozlany kondensator C7. Niestety - bez efektu. Obmierzyłem napięcia na wszystkich tranzystorach w przedwzmacniaczu porównując wskazania dla obu torów. Wszystko jest niby OK. Dodam, że na ukf-ie nie wchodzi stereo. Nie działa prawidłowo balans. Zauważyłem, że delikatne odstrojenie w kierunku szumu jakiejś stacji na ukf-ie powoduje, że cichy kanał ożywa. Dźwięk jest jednak trzeszczący i zaszumiony. Wtedy balans zaczyna działać prawidłowo, miga dioda - jakby próbowało wejść stereo. Zauważyłem też że zmostkowanie palcem obudowy kondensatora C108 do masy powoduje wzrost głośności cichego kanału, ale to nie jest to. Co tu jest kurna grane ? Jak wyeliminować tory przedwzmacniacza ? Czy może to być spowodowane przez część radiową amlitunera - np. złe przestrojenie ukf-u ?

Pozdrawiam
    vper
  • #9 1672967
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1674316
    vper
    Poziom 15  
    Dzięki Piotrze za odzew.

Rozumiem, że wątpisz w to, że problem ten spowodowało niewałściwe przestrojenie. Dodam, że na sprawnym kanale (i na tym drugim też tylko cicho) stroi stacje bardzo ładnie.
    Postaram się podać mu sygnał z jakiego zewnętrznego magnetofonu.

Pozdrawiam
    vper

Witam !

Po podaniu sygnału z zewnętrznego magnetofonu okazuje się, że oba kanały śmigają aż ucho kwitnie. I balans działa jak trzeba. Czyli to jednak nie jest przedwzmacniacz.
    Co Panowie o tym myślą ?

Pozdrawiam
    vper
  • #11 1674979
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1681735
    vper
    Poziom 15  
    Witam !

Przyczyną mojego nieszczęścia był uszkodzony UL1621.
    Po wymianie na nowy kanały grają "równo", powróciło stereo, ustąpiły drobne trzaski.

Pozdrawiam i dziękuje Wam za zainteresowanie.
    vper
  • REKLAMA
  • #13 1683015
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1683287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1684517
    vper
    Poziom 15  
    Witam !

W zasilaczu znalazłem jedną elwę pustą..., znaczy się wylaną :D.
    Ten stereodekoder się trochę grzeje. Napięcia niby w normie. Profilaktycznie dorobiłem mu radiatorek. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
    vper
  • #16 1980144
    neo_dc
    Poziom 32  
    Po pierwsze przepraszam, ale zapomnialem odpisac.
    W moim przypadku prace kanalu poprawila wymiana UL, co jednak nie dalo 100 % poprawy. po pewnym czasie wpadlem na pomysl zeby poszukac zimnych lutow, no i znalazlem na parze roznicowej :) wszystko gra ok jak narazie wzmak nie wrocil do naprawy :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył amplitunera Unitra AT 9100, w którym jeden kanał grał ciszej mimo wymiany kondensatorów w przedwzmacniaczu oraz sprawdzenia końcówki mocy. Sygnał z radia był bardzo stłumiony, natomiast z wejścia AUX cichy, ale akceptowalny. Diagnostyka obejmowała zamianę przedwzmacniaczy i końcówek mocy, sprawdzenie potencjometru głośności, pomiary napięć na tranzystorach BD137 i BC307A, a także wymianę kondensatorów elektrolitycznych (m.in. C103, C203, C7, C108). Problem nie leżał w końcówce mocy ani w przedwzmacniaczu, lecz w uszkodzonym układzie scalonym UL1621 – stereodekoderze, który po wymianie przywrócił równą głośność kanałów i poprawne działanie stereo. Dodatkowo znaleziono zimne luty na parze różnicowej, które po naprawie ustabilizowały pracę wzmacniacza. Wskazano również na konieczność kontroli kondensatorów elektrolitycznych, które mogą być uszkodzone lub mieć nieodpowiednie parametry, oraz na możliwość przegrzewania się stereodekodera, co wymagało dodania radiatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA