logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obsługa sterownika - Małe nieścisłości ze zrozumniem noty katalogowej.

Aroni525 22 Gru 2015 21:56 777 2
REKLAMA
  • #1 15262966
    Aroni525
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Witam szanownych użytkowników ;)

Mam sterownik do mikropompy, który generuje sygnał SRS, o nastawnej częstotliwości i amplitudzie napięcia. Dwa ostatnie parametry można regulować; albo dodając parę elementów RC, albo podpinając to do mikrokontrolera. Wybrałem drugą opcję ze względu na lepsze możliwości sterowania.I tutaj pojawiają się nieścisłości, jakie sygnały puścić na piny sterujące sterownika...

Tutaj nota:
    EN_Manual_...ev.2.1.pdf (2.23 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Sterownik o którym mówię jest opisany od strony 27, a to co mnie najbardziej interesuje na 32.

W pkt. 6.6.3 jest napisane, że do sterowania częstotliwością muszę wrzucić na pin CLOCK 4x częstotliwość wyjściową. Dalej jest coś o szerokości sygnału 95% dla bardzo niskich częstotliwości.
    Ale co z "normalnymi" częstotliwościami? Mam rozumieć, że to ma być PWM o 50% wypełnieniu?

Nie jest to wprost napisane, a ja nie mam doświadczenia, żeby się domyślać. Wiem, pewnie głupie pytania, ale mętlik już mam przez to, a nie mogę niczego przetestować do 4 stycznia, a układ trzeba zrobić...;(

Będę wdzięczny, jeśli ktoś tam zajrzy i przeczyta tych parę linijek ;)

Aa, nie wiedziałem dokładnie gdzie to wrzucić więc wybaczcie proszę jeśli nie trafiłem. A wrzuciłem tutaj, bo chcę użyć ATMegi 8 do tego ;)

@ Nikt nic nie wie? :(
  • REKLAMA
  • #2 15266369
    Marico
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Aroni525 napisał:

W pkt. 6.6.3 jest napisane, że do sterowania częstotliwością muszę wrzucić na pin CLOCK 4x częstotliwość wyjściową. Dalej jest coś o szerokości sygnału 95% dla bardzo niskich częstotliwości.
    Ale co z "normalnymi" częstotliwościami? Mam rozumieć, że to ma być PWM o 50% wypełnieniu?

Wydaje mi się, że dobrze interpretujesz. Do czego używasz tego typu pompy?
  • #3 15269153
    Aroni525
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Dzięki za odpowiedź. Na razie robię schemat bo to podstawa, potem będę kombinować jak to zaprogramować, będę męczyć najwyżej mojego opiekuna projektu.
    A potrzebne mi to do projektu na studiach - "mikrolaboratorium" w szklanym chipie. W środku są malutkie kanaliki i trzeba przepychać nimi ciecz. Myślałem, że sam kupię pompy i przetestuję, to miałbym pewność co i jak, ale jak zobaczyłem cenę 2000zł za 5 zestawów to sobie pokupowałem...

Jeszcze drobne pytanie o PWM. Robiąc pomiar na pinach analogowych 0-5V, będę w stanie tak to przeskalować programowo, żeby odpowiadało to wypełnieniu generowanego sygnału w konkretnym przedziale 7-26%?
REKLAMA