logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H 1.6 2008 - Silnik nie odpala po myciu, brak komunikacji z ECU

mobil6000 23 Gru 2015 02:29 6225 3
REKLAMA
  • #1 15263496
    mobil6000
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Witam pacjent to opel Astra h 1.6 benzynka 2008 r. Samochodzik po zrobieniu serwisu a późniejszym umyciu silnika który był zimny gorącą wodą już nie odpala.Rozrusznik nie kręci oczywiście jest dobry, kilku kontrolek na liczniku brakuje jak dobrze pamiętam to ciśnienia oleju i check engin , podpinając komputer brak komunikacji. Wszystkie bezpieczniki sprawdzone, po włączeniu zapłonu przekaźnik sterownika głównego cały czas intensywnie klika. Sprawdzając piny dochodzące do tego przekaźnika zaniepokoiło mnie to że na pinie 85 jest tylko 10,5 v i tu jest moje pytanie czy ten minus na tym pinie 85 wysterowanie czy zasilanie przekaźnika które dochodzi z ecu ma mieć napięcie akumulatora ? Zwróciło to moją uwagę bo wyczytałem że często sypią się te sterowniki z racji tej że lokalizacja tego ecu jest na kolektorze silnika . Dokładając tam masę z akumulatora przekaźnik przestaje klikać ale dalej silnik nie pali i brak komunikacji ze sterownikiem , po podpięciu prostownika pod akumulator samochód raz zapalił i sam zgasł, wszystkie masy posprawdzane wszystko przesuszone czy jest duże prawdopodobieństwo że to ecu uszkodzone i czy te napięcie na 85 pinie to wina ecu a może się mylę
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15263542
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3417
    Tak ma mieć napięcie akumulatora. Ja obstawiam brak któregoś zasilania na ecu. Z innymi sterownikami masz połączenie jak reaguje immo? Co pokazują rzeczywiste?
  • REKLAMA
  • #3 15263683
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Żeby bardziej nie popsuć auta należy wszystkie wtyki przedmuchać sprężonym powietrzem.Użytkownikowi auta nie wolno myć silnika. :cry:
  • #4 15264123
    mobil6000
    Poziom 15  
    Ocena: 57
    Temat rozwiązany, masa która jest przykręcana do sterownika widocznie nie kontaktowała napięcia wróciły do normy autko chodzi serdeczne dzięki wszystkim
REKLAMA