logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra H 1.7 CDTI 2005 – zgasł, nie odpala, po wymianie ECU błąd wtrysków i rozrządu

grzegorz02047971 21 Gru 2025 09:01 210 1
REKLAMA
  • #1 21786259
    grzegorz02047971
    Poziom 1  
    Witam forum. Jestem w posiadaniu autka Opel Astra H 1.7 CDTI z 2005 roku. Jakieś dwa tygodnie temu auto mi po prostu zgasło i nie można go odpalić. Rozrusznik kręci. Po podpięciu komputera nie ma żadnych błędów. Po sprawdzeniu rozrządu pasek jest cały. Został wymieniony czujnik położenia wału, czujnik położenia rozrządu, czujnik na listwie i przyszła pora na wymianę sterownika silnika. Po wymianie sterownika nagle się pokazała awaria wtryskiwaczy i wałka rozrządu. Nadmienię, że przed awarią nie było żadnych problemów z silnikiem, auto normalnie odpalało, nie kopciło i nawet mało paliło. Mechanik rozkłada ręce, a ja nie mam pojęcia, co się mogło stać. Czy jest na tym forum ktoś, kto może pomóc?
    AI: Czy sterownik silnika, który został założony, był nowy czy używany i czy został odpowiednio zaprogramowany (immo, kodowanie wtrysków itp.) pod Twoje auto?
    Sterownik został założony nowy i zaprogramowany.
  • REKLAMA
  • #2 21786510
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3568
    Po pierwsze to spróbować go odpalić na plaku, będzie wiadomo czy silnik jest mechanicznie sprawny i czy rozrząd jest na swoim miejscu
REKLAMA