Mam piec marki Żywiec bodajże z sterownikiem tech piec ogrzewa co i cwu od jakiś 2 tygodni na piecu wyskakuje mi za wysoka temperatura co(pojawiła się 2 razy) piec z podajnikiem na ekogroszek. Po tej sytuacji w popielniku mam dużo niespalonego węgla a na sterowniku nic nie świeci po ponownym włączeniu pojawia się alarm za wysoka temp co i idzie tylko pompa na co cwu(co według mnie jest właściwe). Co może być przyczyną tego komunikatu i węgla niedopalonego w popielniu po tym komunikacie? Podczas normalnej pracy zdarza się że drobne kawałki węgla znajdją się w popielniu(minimalne kawałki zazwyczaj sam pył i drobne kawałki żwiru) ale nie aż tyle bo praktycznie zostaje wtedy sam węgiel. W domu 9 grzejników ma założony termostat 4 nie bo podejrzewam że to może być przyczyną(co według mnie nie wyjaśnia nie spalonego węgla w popielniku i gaśnięcia wyświetlacza choć to opinia teścia której nie jestem pewien powiedział że nic nie świeciło). Na powrocie do pieca jest zawór 3 drożny który był nastawiony na 5 w skali od 1 do 10 po tych sytuacjach ustawiłem go na 9 żeby w razie czego ta temperatura szła na grzejniki żeby nie rozsadziło pieca. Piec 25kW do tej pory szedł bez większych problemów.