logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować zapieczone pierścienie tłokowe w Passacie 1.8 benz/gaz?

Serwis1 14 Cze 2005 15:02 61434 7
REKLAMA
  • #1 1577041
    Serwis1

Poziom 23  
    Ocena: 128
    Koledzy, może ktoś ma jaki sposób na zapieczone pierścienie tłokowe . Passat 1.8 benz/gaz rano jak odpalę to bardzo zadymi. Ktoś mi radził wyjąć świece i na noc zalać tłoki WD40. Mam ten car od 4 lat ale to się od jakiegoś czasu zaczęło. Przebieg 200tyś . Myśle że wpływ ma że ostanie wymiany oleju były na Lotos i się zapiekły, poprzednio stosowałem Shela.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    50-lecia Kopalni Konin 11, Kleczew, 62-540 | Strona WWW: http://rtvlg.pl
  • REKLAMA
  • #2 1577161
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Zalewanie cylindrów wd40 to porombany pomysł, no chyba, że od razu chcesz go wyrzucić. Sprawdź świece, regulację zapłonowego i układu zasilania. Jeżeli żeczywiście się zapiekły to pachnie to remontem silnika. Sama marka oleju tego nie spowodowała pod warynkiem że miał takie same parametry jak poprzedni.
    POzdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1577318
    Serwis1

Poziom 23  
    Około rok temu poszła sprężyna od zaworu i po zdjęciu głowicy zalaliśmy tłoki naftą , aby sprawdzić szczelność , i tak został na 2 doby. Oczywiście nafty prawie nie ubyło. A silnik po tym zabiegu pracował z wyrażnie większą mocą, ciszej i spalał około 2l gazu mniej. Ale tylko około 15 tyś . I teraz sastanawiam się jak by to zrobić przez otwory świec. Problem jak to wyssać . Może kręcenie bez świec wywali na zewnątrz. Gostek mówił że trzeba wlać 3 litry nafty na 10l benzyny i intensywnie wyjechać to paliwo.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
  • #4 1577445
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    Ja wlewałem naftę przez otwory po wykręceniu świecy . W cylindrach , w których są mocno zapieczone pierścienie nafta wycieka do skrzyni korbowej i należy ją często dolewać i ewentualnie zmienić nieco położenie wału korbowego . Cała zabawa powinna trwać ok 24 godz . Jeżeli niewiele nafty przeleciało do skrzyni korbowej to wystarczy zakręcić rozrusznikiem , pochwili wkręcić świece i odpalić silnik . Niewielka ilość nafty , która przedostała się do oleju odparuje . W sytuacji gdy pierścienie są mocno zapieczone prawie cała wlewana nafta przedostaje się do oleju i w takiej sytuacji olej należy koniecznie wymienić . Dolewanie nafty do benzyny stanowczo odradzam .
  • REKLAMA
  • #5 1579387
    Serwis1

Poziom 23  
    karol3 napisał:
    Witam .
    Ja wlewałem naftę przez otwory po wykręceniu świecy . W cylindrach , w których są mocno zapieczone pierścienie nafta wycieka do skrzyni korbowej i należy ją często dolewać i ewentualnie zmienić nieco położenie wału korbowego . Cała zabawa powinna trwać ok 24 godz . Jeżeli niewiele nafty przeleciało do skrzyni korbowej to wystarczy zakręcić rozrusznikiem , pochwili wkręcić świece i odpalić silnik . Niewielka ilość nafty , która przedostała się do oleju odparuje . W sytuacji gdy pierścienie są mocno zapieczone prawie cała wlewana nafta przedostaje się do oleju i w takiej sytuacji olej należy koniecznie wymienić . Dolewanie nafty do benzyny stanowczo odradzam .

Bardziej martwi mnie że nafta dostanie się do wydechu . Czyli lepiej po zakręceniu odczekać trochę aby nafta wyparowała. O rezultacie dam znać . Na razie nie bardzo mam kiedy chyba w sobote.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
  • REKLAMA
  • #6 1579621
    karol3
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Witam .
    Jeżeli pierścienie są solidnie zapieczone to nafta ścieka do oleju w błyskawicznym tempie i dlatego nie należy początkowo przesadzać z wlewaną ilością . Wystarczy do każdego cylindra początkowo wlać niewięcej niż 50- 80 ml nafty . Po chwili zorientujemy się w których cylindrach mamy zapieczone pierścienie . Do cylindrów "przeciekających" wlewamy dość często małe ilości nafty , tak aby były zawsze wilgotne . Jeżeli nie przesadzamy z ilością wlewanej jednorazowo nafty to po zakręceniu rozrusznikiem , o jej przedostanie się do układu oddechowego nie musimy się martwić . Ta metoda pomogła mi zarówno przy maluchu jak i przy polonezie .
  • #7 1582020
    Serwis1

Poziom 23  
    Dodam jeszcze że znam gości co z racji darmowej dostępności do nafty (lotnicza) eksploatuja swoje bardzo stare diesle tylko na tym paliwie i mimo przebiegów ponad 300 tyś wszystkie silniki jak nowe, tylko pompy wtryskowe trochę głośniesze.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
  • #8 1582047
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Serwis1 napisał:
    Dodam jeszcze że znam gości co z racji darmowej dostępności do nafty (lotnicza) eksploatuja swoje bardzo stare diesle tylko na tym paliwie i mimo przebiegów ponad 300 tyś wszystkie silniki jak nowe, tylko pompy wtryskowe trochę głośniesze.

Ale musi "walić" za nimi :) , wiem jak śmierdzi nafta lotnicza. A sam ten płyn bardziej przypomina benzynę ekstrakcyjną niż "ropę".

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zapieczonych pierścieni tłokowych w silniku Passata 1.8 benzyna/gaz przy przebiegu około 200 tys. km, objawiający się dużym zadymieniem po rozruchu. Zalecenia obejmują unikanie zalewania cylindrów WD40, które może zaszkodzić silnikowi. Skuteczną metodą jest wlewanie nafty (oleju napędowego) przez otwory po świecach zapłonowych na około 24 godziny, co pomaga rozmiękczyć zapieczenia pierścieni. Należy stosować niewielkie ilości nafty (50-80 ml na cylinder) i często ją uzupełniać, kontrolując jej przedostawanie się do skrzyni korbowej i oleju silnikowego, który w razie potrzeby trzeba wymienić. Po takim zabiegu silnik może pracować ciszej, z większą mocą i mniejszym zużyciem paliwa. Nie zaleca się dolewania nafty do benzyny. Wskazano również, że nafta może przedostać się do układu wydechowego, dlatego po zakręceniu rozrusznikiem warto odczekać, aż nafta odparuje. Dyskutowano także o wpływie jakości oleju silnikowego (Lotos vs Shell) na stan pierścieni. Wspomniano o doświadczeniach z używaniem nafty lotniczej do eksploatacji starych silników diesla, co skutkuje ich dobrym stanem mimo dużych przebiegów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA