logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu

b0d2i0 25 Gru 2015 22:18 2760 11
REKLAMA
  • #1 15269490
    b0d2i0
    Poziom 8  
    Witam wszystkich. Mam duży problem dziś podłączyłem u kolegi mój zewnętrzny dysk w celu obejrzeniu filmu. Kolega ma dekoder dvbt cyfrowego Polsatu który zaraz po podłączeniu zaczął formatowanie mojego dysku w celu przystosowania go do nagrywania wystraszyłem się i zaraz po tym bezpośrednio odłączyłem kabel z dekodera. Dodam że na dysku mam zbiór filmów a co najważniejsze prace ważne, zdjęcia rodziny sprzed 7 lat :( w ogóle mam wszystko co najważniejsze. Na nim miałem kopie tego co najdroższe mojej osobie. Czytałem kilka postów były podobne problemy ale sam się boje na własną rękę coś robić bo nie znalazłem identycznego problemu więc bardzo proszę o pomoc. Dysk miałem prawie pełny a pokazuje ponad 400 gb wolnych mam nadzieje że nie będzie takich strat
    Mój dysk to: WD Elements 1023 USB Device

Moje wszystkie foldery zniknęły a powstało coś takiego:
    Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu
  • REKLAMA
  • #2 15269498
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Pokaż screen z DMDE z widoku okna partycje po wyborze tego dysku z urządzeń fizycznych. Na wszelki wypadek zamieść także jego SMART.
  • REKLAMA
  • #3 15271312
    b0d2i0
    Poziom 8  
    O to chodzi? to z głównego okna programu
    Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu

Ja to nie wiem co to smart nie mam bladego pojęcia o niczym, Mam na komputerze program TeamWiver może szybciej było by w ten sposób
  • Pomocny post
    #4 15271342
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    b0d2i0 napisał:
    Ja to nie wiem co to smart nie mam bladego pojęcia o niczym

Jak czytam takie odpowiedzi, to wydaje mi się, że piszący nie oczekuje pomocy, a pisze, by pisać.
    Przecież masz internet i Google chyba działają.
    Poczytaj jakim programem można odczytać smart dysku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 15271350
    mati211p
    Na początek do sprawdzenia partycja Elements xCF w DMDE. Jeśli na niej są twoje pliki to w DMDE:
    - Usuń partycję $Noname 01,
    - Kliknij na partycję Elements xCF, wybierz przywracaj, następnie wstaw jako podstawowa w MBR.
    - Zastosuj, odłącz i podłącz ponownie dysk zewnętrzny, sprawdź, czy system poprawnie odczyta zawartość. Jeśli nie, będzie trzeba ręcznie wszystko odzyskiwać.
  • #6 15271391
    b0d2i0
    Poziom 8  
    mati211p myślę że zrobiłem tak jak napisałeś ale ponowne podłączanie dysku nie otwiera go widzi jako partycję j. I są takie komunikaty:
    Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu Dysk zewnętrzny formatowany przez dekoder dvbt cyfrowego polsatu
  • #7 15271401
    mati211p
    Pokaż jeszcze aktualny screen z DMDE z widoku okna partycje i pokaż też SMART, kolega wyżej napisał jakich możesz użyć programów - CrystalDiskInfo, czy HDDScan przykładowo. Tak jak się obawiałem, MFT partycji może być uszkodzony i wtedy pozostaje odzysk danych jedynie np. w DMDE.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 15271436
    mati211p
    Tutaj jest wszystko ok niby. Sprawdź jeszcze np. pod linuxem live dowolnym, czy masz dostęp do danych. Czasem, gdy Windows chce formatować partycję, linux poprawnie odczytuje dane. Jeśli też nie udaje się uzyskać dostępu pozostaje ręczne odzyskiwanie plików na drugi nośnik.
  • #10 15271440
    b0d2i0
    Poziom 8  
    ok postaram się podziałać z tym linuxem może i się uda czytam jak najpierw go zainstalować. Jak by się nie udało to się odezwę dziękuje ci za dobre chęci
  • Pomocny post
    #11 15271804
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 646
    Witam
    b0d2i0 napisał:
    postaram się podziałać z tym linuxem może i się uda czytam jak najpierw go zainstalować

Nie musisz go instalować. Nagraj płytę np. "Linux LiveCD", uruchom i już. Znajdziesz w necie.
    Pozdrawiam
  • #12 15312949
    b0d2i0
    Poziom 8  
    Witam. Nie udało się nic z tym linuxem nadal nie widziało plików na dysku. Poddałem się i dokończyłem tego formata trudno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zewnętrznym dyskiem WD Elements 1023, który został sformatowany przez dekoder DVB-T Cyfrowego Polsatu po podłączeniu. Po odłączeniu dysku, użytkownik zauważył, że wszystkie foldery zniknęły, a dysk pokazuje ponad 400 GB wolnych. W odpowiedziach zasugerowano użycie programu DMDE do sprawdzenia partycji oraz SMART dysku, a także próbę odzyskania danych za pomocą systemu Linux LiveCD. Użytkownik próbował różnych metod, jednak ostatecznie nie udało mu się odzyskać plików i zdecydował się na sformatowanie dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA