logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sharp LC60LE822E - czy warto naprawiać uszkodzoną matrycę? Koszty i części

bratze 26 Gru 2015 01:14 2346 16
REKLAMA
  • #1 15269775
    bratze
    Poziom 10  
    Witam,uszkodził się mój tv Sharp LC60LE822E,zanim oddam go do naprawy chciał bym zasięgnąć informacji czy opłaca go naprawiać i ewentualnie jakie mogą być koszta naprawy,czy jest to jakaś poważna usterka???Jakie części mogą być do wymiany??

Tv po podłączeniu do zasilania miga raz wolno centralna dioda,po wciśnięciu na pilocie przycisku menu miga raz wolno i raz szybko,w instrukcji serwisowej oznacza to błąd lamp,a dokładniej:

Note: Pins are monitor microprocessor pins unless otherwise specified (IC2002).

ERR_PNL (40pin): Abnormal H.
    Confirmed after 8 consecutive
    detections at 64ms intervals
    (detected only when the backlight is on).

NOTE: After 5 detection counts, the lamp cannot be activated
    except in the monitoring process.
    To confirm the problem,"Lamp Error detection off-mode"
    is prepared.
    This mode compulsorily starts the set disregarding the
    count.
    Please refer to [ADJUSTMENT PROCEDURE - 7. Lamp
    Error detection
  • REKLAMA
  • #2 15270108
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1704
    Informacje odnośnie kosztów naprawy uzyskasz w serwisie, a czy będzie się Tobie opłacało naprawiać to już Twoja decyzja.

Nikt Ci tego zdalnie nie zdiagnozuje na podstawie tylko kilku informacji wklejonych z instrukcji serwisowej. Tam nie ma żadnych lamp, tam są co najwyżej LED-y, a to że się nie uruchamiają może mieć wiele różnych przyczyn.
  • #3 15270218
    bratze
    Poziom 10  
    Mógł by ktoś się jeszcze wypowiedzieć w temacie,ktoś kto naprawiał LCD sharp z problemem lamp???
  • #4 15270233
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    Ja miałem podobny problem. Oddałem TV do serwisu, po kilku dniach dostałem telefon, że TV naprawiony. Naprawa szybka i niedroga. Polecam oddać do serwisu.
  • REKLAMA
  • #5 15270260
    Artur k.
    bratze napisał:
    ktoś kto naprawiał LCD sharp z problemem lamp???

Nikt nie naprawiał LCD Sharp z problemem lamp, bo tam nie ma lamp! Żadnych! Ani elektronowych, ani CCFL, ani innych!
  • #6 15270885
    bratze
    Poziom 10  
    to jak jest podświetlana matryca???

Dodano po 1 [minuty]:

miecho18 napisał:
    Ja miałem podobny problem. Oddałem TV do serwisu, po kilku dniach dostałem telefon, że TV naprawiony. Naprawa szybka i niedroga. Polecam oddać do serwisu.

Możesz coś więcej opisać o swoim problemie?jakie były koszta naprawy i jaką miałeś usterkę???

Czy wykasowanie błedów lamp w menu serwisowym coś pomoże???
  • #7 15270925
    Artur k.
    bratze napisał:
    to jak jest podświetlana matryca???

Diodami, Kolego, diodami. Dlatego producent chwali się, że jest to LED TV.

bratze napisał:
    Czy wykasowanie błedów lamp w menu serwisowym coś pomoże???

Nie pomoże, bo błąd to skutek, a nie przyczyna.
    Przyczyn może być naście i żadnej z nich nie znajdziesz samodzielnie, ani też nikt Ci nie powie tego zdalnie nie mając TV na stole.
    Jak jesteś chory i potrzebujesz lekarza, to też chcesz żeby Ci przez telefon wystawił diagnozę i wypisał receptę?
  • #8 15271022
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2778
    bratze napisał:
    miecho18 napisał:

Możesz coś więcej opisać o swoim problemie?jakie były koszta naprawy i jaką miałeś usterkę???

Nie wiem. Nie znam się na tym. Zapłaciłem 100zł. Wg mnie uczciwa cena, a TV pracuje już długi czas bez problemu. ;)
  • #9 15272654
    buli1
    Poziom 25  
    Ocena: 294
    bratze napisał:
    Mógł by ktoś się jeszcze wypowiedzieć w temacie,ktoś kto naprawiał LCD sharp z problemem lamp???

Bez rozebrania matrycy i sprawdzenie podświetlenie (diody LED) to nic nie wymyślisz.
    Oddaj do serwisu, lub sam rozbieraj (ale nie radze samem rozbierać takiej matrycy).
    Koszty to zależy od serwisu ale 100zł jak kolega, to naprawdę śmieszna kwota.
  • REKLAMA
  • #10 15272759
    Artur k.
    A po co od razu rozbierać matrycę? Najpierw trzeba sprawdzić czy to przypadkiem nie jest wina zasilacza (brak któregoś z napięć).
    Procesor informuje o tym że nie może uruchomić podświetlania, nie informuje z jakiego powodu ani gdzie jest usterka.

To jest typowe rozumowanie laików, którzy dorwali się do dokumentacji serwisowej i myślą że tu znajdą odpowiedź na wszystkie problemy. Niestety - nie ma tak łatwo.
    Kody błędów są po to, by serwisant wiedział czego ma szukać, a nie żeby wiedział co ma wymienić.
    Podam przykład flagowego niegdyś błędu w sprzęcie Technics - F-61, niejeden wymienił kosztowny układ końcowy (hybryda) i jakże się zdziwił gdy po wymianie nadal występował błąd F-61. A dlaczego? Dlatego, że naczytał się dokumentacji serwisowej nie rozumiejąc jak działa to urządzenie. Zaś w dokumentacji było napisane że F-61 to błąd końcówki mocy.
    Mało który pomyślał, że końcówka mocy może nie działać z powodu... braku zasilania.
    Dla serwisanta, który wie jak jest zbudowane i jak działa urządzenie, to oczywistość, dla laika - trudne do zrozumienia.

Tak samo kiedyś mój kolega w samochodzie uparcie wymieniał czujnik uderzeniowy, narobił się, narozbierał, wymienił i co? I nic - dalej błąd czujnika. Do głowy mu nie przyszło, że ten błąd wynika z uszkodzonego przewodu (kabel się ukruszył przy kostce). Nawiasem mówiąc nie wiem jak mógł tego nie zauważyć podczas wymiany.
    I po co mu ten interfejs diagnostyczny, skoro myślenia zero?

W tym przypadku wiadomo, że nie uruchamia się podświetlanie, a przyczyn może być naprawdę mnóstwo - od zasilacza, przez inwerter po same LED-y, albo coś bardzo prozaicznego jak np. zwarcie do obudowy matrycy, albo jeszcze co innego. Może też być wszystko na raz - np. w wyniku zwarcia do obudowy matrycy uszkodził się inwerter i zasilacz - a więc mamy trzy usterki, a nie jedną. Automatycznie i cena będzie różna w zależności od tego co się uszkodziło.
  • #11 15272860
    buli1
    Poziom 25  
    Artur k. napisał:
    W tym przypadku wiadomo, że nie uruchamia się podświetlanie, a przyczyn może być naprawdę mnóstwo - od zasilacza, przez inwerter po same LED-y, albo coś bardzo prozaicznego jak np. zwarcie do obudowy matrycy, albo jeszcze co innego. Może też być wszystko na raz - np. w wyniku zwarcia do obudowy matrycy uszkodził się inwerter i zasilacz - a więc mamy trzy usterki, a nie jedną. Automatycznie i cena będzie różna w zależności od tego co się uszkodziło.

Tak kolego masz racje, ale:
    W czym problem a by sprawdzić Ledy? jeśli okażą się sprawne to już autor wie ze to nie to.
  • #12 15272976
    Artur k.
    buli1 napisał:
    W czym problem a by sprawdzić Ledy?
    A w czym problem by zanim się rozbierze matrycę sprawdzić inne możliwości?

buli1 napisał:
    jeśli okażą się sprawne to już autor wie ze to nie to.

I co mu to da?

Nie prościej w odwrotnej kolejności? Najpierw sprawdzić to, do czego jest łatwy dostęp i co można łatwo sprawdzić, a potem brać się za demontaż matrycy?
    Poza tym można sprawdzić LED-y bez demolki matrycy.

Ile TV Kolego naprawiłeś?
  • REKLAMA
  • #13 15273168
    bratze
    Poziom 10  
    Można jakoś sprawdzić diody bez rozbierania matrycy???
    Np.w menu serwisowym???Jest jakaś opcja która podświetli matryce i może będzie widać czy jakaś dioda nie świeci???
  • #14 15273213
    buli1
    Poziom 25  
    Artur k. napisał:

Ile TV Kolego naprawiłeś?

Kilka by się uzbierało...:)

bratze napisał:
    Można jakoś sprawdzić diody bez rozbierania matrycy???
    Np.w menu serwisowym???Jest jakaś opcja która podświetli matryce i może będzie widać czy jakaś dioda nie świeci???

Nie sprawdzisz w menu serwisowym.
  • #16 15273311
    buli1
    Poziom 25  
    bratze napisał:
    a tym filmiku za pomocą przycisków bocznych na tv sprawdzają,która lampa jest uszkodzona,wiecie może jakie to są przyciski????A blad taki sam,tak samo sygnalizuje dioda

Ile razy mamy ci pisać ze ty nie masz tam żadnych lamp...!!!
    Masz diody LED
    np. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2806886.html (coś podobnego masz)
  • #17 15274048
    Artur k.
    Błąd może i ten sam, tylko że telewizor inny, bo na filmie jest podświetlanie CCFL, a nie LED.
    Nikt też niczego nie sprawdza przyciskami na panelu, tylko robi obejście, by wystartował inwerter, zaś przyciskiem na panelu po prostu włącza TV.

Brak Koledze podstawowej wiedzy o budowie TV. W tym przypadku nie ma żadnych szans na samodzielną diagnostykę ani tym bardziej naprawę tego TV.
    Usterek szuka się w układzie, a nie w menu serwisowym. Jak chcesz wejść w menu serwisowe i cokolwiek tam zrobić, jak matryca nic nie wyświetla? Na czym chcesz to menu zobaczyć?

Kończymy tę zabawę. Temat zamykam, TV albo do serwisu albo do utylizacji. Do wyboru.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o opłacalność naprawy telewizora Sharp LC60LE822E z uszkodzoną matrycą, który miga diodą i sygnalizuje błąd lamp. Odpowiedzi wskazują, że telewizor jest podświetlany diodami LED, a nie lampami, co sugeruje, że problem może leżeć w zasilaczu lub diodach. Koszty naprawy mogą wynosić około 100 zł, a diagnoza wymaga wizyty w serwisie, ponieważ samodzielne sprawdzenie usterki jest trudne. Użytkownicy podkreślają, że błędy w menu serwisowym nie pomogą w identyfikacji problemu, a naprawa powinna być przeprowadzona przez specjalistów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA