logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana cylindra na moretti 80 ccm, czy zmieniać wał, głowicę?

KAPI35 26 Gru 2015 17:34 6477 6
REKLAMA
  • #1 15270960
    KAPI35
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    Witam, chciałbym zmienić w swoim Romecie 747 4t cylinder na moretti 80 ccm, w aukcji pisze, że to 47 mm, czyli to realna 72 ccm? skuter ma przebieg 1400 km, czytałem, że chińskie wały 4t są dostosowane do pojemności nawet 125 ccm, prawda/ Właśnie, czy musiałbym ewentualnie zmieniać też wał, gaźnik , czy nie trzeba? I co myślicie o firmie moretti? mój kolega mówił, że to porządna firma. Czy trzeba byłoby zmieniać też głowicę? Pozdrawiam i proszę o szybką pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 15272268
    KAPI35
    Poziom 11  
    Na allegro znalazłem cały zestaw 80 ccm z głowicą, agresywnym wałkiem rozrządu, lancuszkiem, modułem itd, jest to też taka realna 72 ccm, wału nie trzeba zmieniać?
  • REKLAMA
  • #3 15272963
    wies333
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    Witam.Latem tego roku montowałem własnie cylinder firmy o której piszesz,tyle tylko że było to 49mm.Wału nie zmieniałem,głowica była zmieniona pod większą pojemnośc przez poprzedniego własciciela,gaznik oryginalny tylko z większą dyszą spokojnie wystarcza.Wykonanie cylindra całkiem przyzwoite,moc po dotarciu ok.Rolki zmienione na 5g i skuter ładnie pracuje.
  • #4 15278253
    KAPI35
    Poziom 11  
    Właśnie słyszałem o tej firmie dużo dobrego, ale jutro przyjdzie ten zestaw kurierem, to się zobaczy, a muszę od razu po wymianie tego zestawu wymieniać dyszę, regulowac, czy mogę go docierać tak jak jest teraz, na oryginalnej?
  • REKLAMA
  • #5 15291780
    KAPI35
    Poziom 11  
    Wymieniłem ten zestaw(głowice zostawiłem starą, bo nowa miała niedotarte zawory) skuter odpalił, ale w pewnym momencie jego pracy zaczęło coś piszczeć na wolnych obrotach, co to może być, pasek?

Dodano po 7 [minuty]:

I czy trzeba nasmarować łożyska wałka rozrządu? bo ja tego nie zrobiłem, a mam założony nowy agresywny..
  • #6 15293059
    wies333
    Poziom 18  
    Ocena: 28
    KAPI35 napisał:
    czy trzeba nasmarować łożyska wałka rozrządu?
    Są smarowane olejem.
    Piski na wolnych obrotach musisz ustalić na ucho,chociaż mogą to być słyszalne pierscienie-olej zapewne zmieniłes.
  • REKLAMA
  • #7 15293459
    KAPI35
    Poziom 11  
    Tak olej Nowy, ile go ma wejść do takiego 4t? Czy może to być sprzęgło? Bo jak dodam gazu, to nie piszczy, jeżeli to pierścienie, to co wtedy, jak się dotrą będzie ok?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę cylindra w skuterze Romet 747 4t na cylinder Moretti 80 ccm, zastanawiając się nad koniecznością zmiany wału, gaźnika oraz głowicy. W dyskusji pojawiają się opinie na temat jakości produktów Moretti oraz doświadczenia innych użytkowników, którzy nie zmieniali wału, a jedynie dostosowali gaźnik. Po wymianie zestawu, użytkownik zauważył niepokojące dźwięki na wolnych obrotach, co może wskazywać na problemy z pierścieniami lub sprzęgłem. Pojawia się również pytanie o smarowanie łożysk wałka rozrządu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA