logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus R513C - Czarny ekran podczas instalacji Windows 8, 10 i 7

Arnoldpotato 26 Gru 2015 19:14 1683 11
REKLAMA
  • #1 15271191
    Arnoldpotato
    Poziom 2  
    Witam. Siostra zjechała na Wigilię i dała do zrobienia laptopa. Nie wiadomo z jakich powodów system się nie włącza i po logu windowsa jest czarny ekran. Myślałem ze wgram niwy system, wklepie kod i po problemie. Wiec tak; pobrałem obraz (W8) wgrałem rufusem na pendrivea, zbootowalem, pokazało się logo W8 z kułeczkiem oznaczającym ładowanie i tyle. Po chwili ładowania czarny ekran. Chciałem spróbować z W10 ale ten sam finał. Nawet z siódemka spróbowałem ale po całym etapie ładowania w miejscu gdzie powinno pokazać się okno wyboru języka jest czarno i sama myszka. W Biosie ustawiłem odpowiednie opcje, potem już kombinowałem z rożnymi opcjami ale nic.

Zainstalowany jest Windows 8, oryginalny. Nie mam pojęcia czy ktos go aktualizował i dlaczego system nie trybi. Asus R513C.

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 15271265
    spaniel111
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Może zacząć od przeczytania instrukcji użytkownika i instalacji systemu z partycji recovery :?: :?:
  • #3 15271310
    Arnoldpotato
    Poziom 2  
    Wybacz, zapomniałem dopisać ze też próbowałem dostać się do recovery. Wyskakuje logo i napis "czekaj"i potem standard... czarny ekran. A płytki nie mam o ile w ogóle była.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 15272407
    spaniel111
    Poziom 27  
    Arnoldpotato napisał:
    Wybacz, zapomniałem dopisać ze też próbowałem dostać się do recovery. Wyskakuje logo i napis "czekaj"i potem standard... czarny ekran. A płytki nie mam o ile w ogóle była.

http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/nb/X550JD/0415_PL7926_A.pdf

Strony od 78 może coś pomoże
  • Pomocny post
    #6 15272426
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 15272539
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 15272550
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Nie ma wpływu.
  • Pomocny post
    #10 15272553
    xoree
    Poziom 30  
    Ocena: 174
    Zdarzało się iż jak był tryb AHCI to nie chciał się uruchamiać instalator.
    Sprawdź dysk np : http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
    i zapodaj screen (oczywiście musisz podłączyć dysk do innego komputera)
  • REKLAMA
  • #11 15272610
    Arnoldpotato
    Poziom 2  
    RADU23 napisał:
    Wykonaj reset Bios'a.
    Zamieść SMART dysku z MHDD
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Po odpaleniu MHDD nie wykrywa mi dysku wcale (dysk w ustawieniu domyślnym BIOSu AHCI ),gdy chciałem wykonać SMART pisało, że dysk nie jest gotowy. Po zmianie na IDE, dysk wykrywało jako PCI Controller, ale SMARTa też nie mogłem wykonać.

spaniel111 napisał:

Średnio, bo po logu windowsa nic się kompletnie nie dzieje i nigdzie nie mogę wejść.

MrCi4kawski napisał:
    Próbowałeś bootować inne systemy niżeli z rodziny Windows? Może spróbuj zbootować Linuksa Live z płyty i napisz wyniki.

Miałem taki zamiar, nawet pobrałem ubuntu, ale nie wiedzieć czemu porzuciłem ten pomysł :|
    Dam znać co wyjdzie.

xoree napisał:
    Dopytam jeszcze w jakim trybie pracuje dysk (ustawienia bios-u)

Domyślnie ustawione jest AHCI, ale próbowałem też na IDE i nic.

xoree napisał:
    Zdarzało się iż jak był tryb AHCI to nie chciał się uruchamiać instalator.
    Sprawdź dysk np : http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
    i zapodaj screen (oczywiście musisz podłączyć dysk do innego komputera)

Z tym mozę być problem, bo nie posiadam małego śrubokręcika, ale postaram się go jakoś załatwić.

@@ Częsciowo naprawiłem problem. Odpaliłem Ubuntu Live CD i całkowicie sformatowałem dysk usuwając przy tym starego boot menagera windowsa. Instalator już normalnie zaczął chodzić.
    Ale jednak dysk jest do wymiany, bo nawet sam windows podczas partycjonowania poinformował, że dysk może ulec awarii oraz po pierwszym włączeniu systemu wyskoczył komunikat o zrobieniu kopii, bo z dusk może ulec awarii.

Dziękuje wszystkim za pomoc.
  • #12 15273773
    spaniel111
    Poziom 27  
    Sprawdź jeszcze to może pomoże

W biosie należy przestawić tryb pracy kontrolera dysku z AHCI na IDE

Szukać jednej z poniższych opcji (lub cokolwiek zbliżonego):
    Advanced -> AHCI Mode Select - ustawiamy: SATA Mode
    Advanced -> AHCI Mode - ustawiamy: Disabled
    Advanced -> Chipset -> Onboard Device -> Silicon Image Mode - ustawiamy: SATA Mode
    Advanced -> IDE Configuration -> SATA Operation Mode - ustawiamy: Compatible
    Advanced -> IDE Configuration -> SATA Optimization Mode - ustawiamy: Compatible
    Advanced -> OnChip SATA Type - ustawiamy: Native IDE
    Advanced -> SATA Controller Mode - ustawiamy: Compatible
    Config -> SerialATA -> SATA Controller Mode Option - ustawiamy: Compatibility
    Configuration -> SATA Mode Selection - ustawiamy: IDE
    Main -> SATA Mode - ustawiamy: IDE Mode
    Main -> SATA Mode - ustawiamy: IDE Native Mode
    SATA Device Mode - ustawiamy: IDE
    System Configuration -> Device Configuration -> SATA Native Mode - ustawiamy: Disable

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem Asus R513C, który nie uruchamia systemu operacyjnego, a po logo Windowsa pojawia się czarny ekran. Próby instalacji systemów Windows 8, 10 i 7 kończą się niepowodzeniem, a dostęp do partycji recovery również nie przynosi rezultatów. Użytkownik rozważa różne opcje, w tym reset BIOS-u oraz zmianę trybu pracy dysku z AHCI na IDE. Po kilku próbach, w tym bootowaniu z Ubuntu Live CD, udało się sformatować dysk, jednak użytkownik zauważa, że dysk może być uszkodzony, co potwierdzają komunikaty o możliwej awarii podczas instalacji systemu. Wskazówki dotyczące ustawień BIOS-u oraz testowania dysku za pomocą narzędzi diagnostycznych są również omawiane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA