logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zalewanie sufitu - gdzie się zgłosić?

perfecto 26 Gru 2015 19:42 2634 10
REKLAMA
  • #1 15271256
    perfecto
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Od jakiegoś czasu za każdym razem gdy pada desz przecieka mi sufit i szpara w miejscu gdzie są drzwi balkonowe, Na balkonie też są duże zacieki idące bezpośrednio z daszku nade mną. Nade mną nie ma też balkonu, tylko mały daszek. Pisałem wniosek do spółdzielni, ci przysłali dwa razy "fachowca", stwierdził że winne są zgrzybiałe drzwi balkonowe u góry, coś tam porobił i umywają ręce, mówią, że nie mogą zmusić sąsiada do wymiany drzwi balkonowych, bo to jego lokal.

Moje mieszkanie nie jest ubezpieczone. Nie zależy mi na zwrocie kosztów, bo pokój i tak do remontu, ale chcę zlikwidowania przyczyny. Nie wiem gdzie się zgłosić, wiem że zaraz wyjedziecie z pozwami i takimi tam, ale to się ciągnie i zwykle nie rozwiązuje sprawy(na górze miszkają jakieś patole więc i tak im nic nie zrobią, bedzie się ciągnąć, wiadomo jak to u nas prawo działa. Sa jakieś instytucje? Czy gnębić spółdzielnie i po każdym zalaniu(czyli przy każdym deszczu) dzwonić do spółdzielni i wysyłają tam gościa? Co do zalanego balkonu, sądzę że tu nie jest winny sąsiad ale spółdzielnia. Co robić w takiej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #2 15271560
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 15271581
    młynek165
    Poziom 11  
    Witam jestem Hydraulikiem i pracuje dla spółdzielni i takich przypadków jest dużo, trzeba napisać pismo do spółdzielni i ich gnębić bo to ich obowiązek jest dbać o budynek i lokatorów. Bloki są ubezpieczone tak więc można korzystać z ubezpieczenia, a jak nie pomoże to złożyć wniosek na radzie to wtedy reakcja na pewno będzie....
  • REKLAMA
  • #4 15271752
    perfecto
    Poziom 10  
    Pismo było składane, przyszedł jakiś "kierownik", popatrzał i zbył, powiedzial, że do sądu sąsiada brać czy coś, mieszkanie jest gościa u góry i nic nie możemy zrobić. Taka była reakcja. A jak pytałem się o odremontowanie balkonu, to powiedział dopiero w lecie i kiedy sąsiad zlikwiduje "usterke" o ile w ogóle zlikwiduje... .
  • #5 15272115
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1184
    To złóż ponownie. Tym razem wesprzyj się podstawą prawną.
    Ustawa o ochronie praw lokatorów.
    Art. 6a-6f.
    Właściciel mieszkania jest odpowiedzialny za stan budynku.

Drugim dokumentem jest umowa najmu, gdzie powinny być wyszczególnione zakresy obowiązkowych napraw i rozdział kosztów.
    Pisma składaj do skutku i zachowuj kopie i potwierdzenia złożenia.

Jak nie pomoże, wtedy wystąp np. o zmniejszenie czynszu albo występuj o zwroty kosztów zniszczone mienia, spowodowanego przez nienaprawione usterki. Mogło ci np. zalać komórkę, albo pamiątkowy dywan...
  • #6 15272387
    perfecto
    Poziom 10  
    Co mi da składanie pism jak oni mówią, że winny jest sąsiad i jego drzwi balkonowe, a nie spółdzielnia?
  • REKLAMA
  • #7 15272498
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Porada z forum prawnego dla kogoś, kogo zalewali menelopodobni z piętra wyżej, nie mający ochoty płacić za remont:
    - ubezpiecz mieszkanie, ubezpieczyciel ściągnie z nich pieniądze :D
  • #8 15272531
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 655
    A jaki ubezpieczyciel będzie na tyle głupi, żeby dać polisę od zalania na już zalane mieszkanie?
  • #9 15272563
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    A jaki agent przeprowadza wizje lokalna przy podpisaniu umowy? Jest oczywiście karencja :-(
  • REKLAMA
  • #10 15272633
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 15273139
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1184
    perfecto napisał:
    ale co mi da składanie pism jak oni mówią, że winny jest sąsiad i jego drzwi balkonowe, a nie spółdzielnia?

A kto jest właścicielem mieszkania sąsiada? Odpowiadają za takie usterki, od piwnicy po dach.
    Ubezpieczenie zawsze warto mieć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przeciekającym sufitem w wyniku zalania z sąsiedniego mieszkania, gdzie sąsiad ma zgrzybiałe drzwi balkonowe. Spółdzielnia mieszkaniowa nie podejmuje skutecznych działań, a użytkownik nie wie, gdzie się zgłosić w celu rozwiązania problemu. Otrzymuje porady dotyczące pisania pism do spółdzielni, powoływania się na ustawę o ochronie praw lokatorów oraz możliwości ubezpieczenia mieszkania, co może pomóc w pokryciu kosztów naprawy. Wskazano również, że odpowiedzialność za stan budynku spoczywa na właścicielu mieszkania, a ubezpieczenie może być skutecznym narzędziem w takich sytuacjach.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA