logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chciałbym przerobić akumulator od wkrętarki z ni cd na ogniwa litowo jonowe

mast3r00wilda 27 Gru 2015 01:11 4119 4
  • #1 15272134
    mast3r00wilda
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Chciałbym przerobić akumulator od wkrętarki z ni cd na ogniwa litowo jonowe ale nie wiem jak bym miał je ładować. Jeśli nie w tej kategorii to proszę o przeniesienie
  • #2 15272158
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1251
  • #3 15272172
    mast3r00wilda
    Poziom 9  
    potrzebował bym ładowarkę która mógł bym ładować pakiet ogniw litowo jonowych 18 v bez rozbierania akumulatora

Dodano po 31 [sekundy]:

i ładowania każdego ogniwa z osobna
  • Pomocny post
    #4 15586151
    MR.Freak
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Trochę odświeżę bo widzę, że nikt nie odpowiedział. Obecnie robię powerbank z bajerami w stylu LCD wyświetlający napięcie na gniazdach USB i prąd jaki dostarczają i poziom naładowania ogniw + latarka power led i natknąłem się na podobny problem jak powyżej. Rozwiązanie jest bardzo proste.

Kupujesz ogniwa litowo-jonowe o dowolnej pojemności, łączysz je równolegle co zwiększa ci ich pojemność. Taka bateria ogniw dostarczy Ci napięcie 3,6-3,7V , które w miarę rozładowania będzie spadać więc podłączasz do niej 2 rzeczy. Mianowicie moduł ładowarki do powerbanków litowo jonowych (pracuje bardzo dobrze i równo ładuje ogniwa) oraz przetwornicę step-up 2-24V. Ta przetwornica zamienia ci napięcie z tego przedziału na dowolne sterowane przez potencjometr napięcie również z tego przedziału i dzięki temu możesz uzyskać oczekiwane napięcie. Zanim podłączysz przetwornicę do urządzenia najpierw ustaw żądaną wartość napięcia, proponowałbym nieco wyższą niż będzie Ci to potrzebne bo po podłączeniu do obciążenia jakim jest twoja wkrętarka to napięcie trochę spadnie.

Powodzenia :)

EDIT:

Zapomniałem dodać, że musisz zrobić zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniw. Ja to zrobiłem na zasadzie odcięcia napięcia w gniazdach USB i sygnalizacji na LCD przy 2,7V (około 2,5V to już bardzo niebezpiecznie niskie napięcie). Tobie jednak doradzał bym coś zupełnie innego a mianowicie zrobienie/kupienie układu zabezpieczającego przed nadmiernym rozładowaniem. Koszt takiego układu to 4-6 zł w zależności gdzie kupujesz.
  • #5 17137701
    Nemezysa
    Poziom 2  
    Zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem ogniw jest bardzo ważne, bo może być nieprzyjemnie... Ja takim sposobem spaliłam sobie taką lampę: Link . Nie pytajcie jakim sposobem ;)

Moderowany przez retrofood:

Ban. 3.1.10. Nie reklamuj stron internetowych lub usług w jakiejkolwiek formie.

REKLAMA