logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MMC 256MB Pretec niewidoczna po szybkim formacie na PC - co robić?

SirBagin 14 Cze 2005 18:25 7214 9
REKLAMA
  • #1 1577574
    SirBagin
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam jestem posiadaczem nokii n-gage.. z karta 256mb firmy pretec.
    Uzywalem jej bezproblemowo pol roku(mp3, progsy, itp)
    ostatnim razem z czystego lenistwa zamiast sformatowac ja telefonem..wykonalem szybki format z poziomu pc..
    I zaczelo sie
    karta zniknela z dostepnych dyskow, malo tego nie jest wykrywana przez pc.Probowalem formatowac z poziomu telefonu..niby pomyslnie ale jak chcem zrobic backup telefonu wywala mi blad.
    Po zmianie karty na oryginalna 32mb komp widzi ja normalnie.. jak wepchne ta 256mb nie reaguje..
    Karta do wywalenia??? :(
    Moze formatowanie czytnikiem pomoze??? :?
  • REKLAMA
  • #2 1577615
    chemik_16
    Poziom 27  
    Ocena: 128
    no możesz spr czytnikiem :)
    jeśli też nie wykryje to karta jest uszkodzona :(
    ja tam zawsze robiłem szybkie wymazywanie z czytnika z pc ( mp3-playera do siemena :P) i nigdy nie miałem takich problemów :P
  • REKLAMA
  • #3 1577863
    Atomkow
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Mozesz probować czytnikiem na PC pamietaj tylko aby system plików był FAT a nie NTFS.Załączam program do kart na PC MMC medic.
    Załączniki:
    • mmcmedic.zip (27.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1577887
    SirBagin
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    czytnik juz zamowiony..... mam nadzieje ze pomoze...dziekuje za pomoc...
    dam znac jakie efekt..
    Pozdrawiam
  • #5 2907162
    Khazar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Mam podobny problem co kolega, tylko z kartą mmc mobile kingstona 1 gb, ściągnąłem program, gdy ustawię go jak potrzeba i włączę formatowanie program się przywiesza, może muszę dłużej poczekać i wtedy sam się odwiesi i skończy operacje?
  • #6 2908196
    morgan_exe
    Spec od GSM
    Ocena: 116
    Ew. zrob sobie kabelek wedlug schematu i probuj naprawic programem (wszystko w zalaczniku), postawilem tym kilka kart ;)
    Załączniki:
    • MMC Programmer.rar (232.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 2908249
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Możliwe że jest założone hasło na kartę, w czytniku komputer jest wtedy nie wykrywana, potrzeba ją zresetować, chyba jednym z tańszych rozwiązań jest zakup przystawki do JAFa, koszt już od dwudziestu kilku złotych.
  • REKLAMA
  • #8 3861802
    marstif
    Poziom 11  
    ja taką ''ślepą'' kartę 1GB potraktowałe formatem w cyfrówce Canona i teraz działa jak złoto. wszedzie, i w kompie i tel kom.
  • #9 3862222
    Khazar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    raz canona nie mam, a dwa przy formacie w jakimkolwiek sprzęcie nie działała.....dla mnie topic off, bo karta okazała się uszkodzona :)

Pozdrawiam
  • #10 3862434
    marstif
    Poziom 11  
    no właśnie tak też miałem. nigdzie nie działała, ani w kompie ani w komórze ani czytnik zewnętrzny... nic. a canonek pomógł. też najpierw po włączeniu pokazał, że brak karty pamięci ale jak wszedłem w menu to opcja formatuj zadziałała i karta ozyła. a też już wszyscy kazali mi iść do sklepu na wymiane.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada kartę MMC Pretec 256MB używaną w telefonie Nokia N-Gage, która po szybkim formacie wykonanym na PC przestała być wykrywana przez komputer i telefon. Próby formatowania kartą w telefonie kończyły się błędami przy tworzeniu backupu. Wymiana na oryginalną kartę 32MB działa poprawnie, co wskazuje na problem z kartą Pretec. W odpowiedziach zalecano użycie czytnika kart MMC do formatowania, z zachowaniem systemu plików FAT, oraz skorzystanie z dedykowanych programów do naprawy kart MMC, takich jak MMC Medic. Wskazano również możliwość istnienia hasła na karcie, które uniemożliwia jej wykrycie w czytniku, sugerując resetowanie karty za pomocą przystawki JAF. Inne metody to formatowanie karty w aparacie cyfrowym Canon, co w niektórych przypadkach przywróciło funkcjonalność "ślepych" kart MMC. W przypadku braku reakcji karty na różne metody, karta może być uszkodzona i nie do odzyskania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA