logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

De'longhi ECAM 23.450.B - nie robi kawy i nie czysci pojemnika z mlekiem

kucykspeedway 27 Gru 2015 20:27 1824 3
REKLAMA
  • #1 15274192
    kucykspeedway
    Poziom 11  
    Witam serdecznie,

Chcialem odkopac stary temat, ale byl zablokowany.
    Posiadam wersje 23.450.B Ex:3 i ostatnio pojawił się u mnie problem z przygotowaniem kawy oraz mleka, a dokładniej:
    - w przypadku kawy aparat zaparzajacy jedzie na samą górę i chce jechać dalej, cala maszyna skrzypi i się trzęsie - wszystko wyczyscilem, umylem i dalej to samo :( ekspres próbuje jechać wyżej niż może - który mikroprzelacznik za to odpowiada ?
    - w przypadku mleka i pianki, gdy chce wyczyścić pojemnik z mlekiem to maszyna pobiera wodę, plucze instalacje i na zakonczenie jak puszczam przycisk na pojemniku pobiera do instalacji mleko i tak w kółko; warto dodać, że od momentu jak pojawił się problem z czyszczenie pojemnika na mleko to po zrobieniu kawy z dyszy wodnej leci zawsze trochę wody lub po zrobieniu gorącej wody zawsze jeszcze płynie ona dłużej - w tym przypadku pewnie padł elektrozawor tylko pytanie który ?

Ekspres mam cały rozebrany także będę bardzo wdzieczny za pomoc i podpowiedzi/instrukcje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15281129
    BRum
    Poziom 21  
    Ocena: 388
    mikrus w głowicy tłoka,odpowiedzialny za górne położenie zaparzacza.
  • REKLAMA
  • #3 15282081
    kucykspeedway
    Poziom 11  
    dziękuję za odpowiedź.
    mógłbyś jednak przybliżyć bardziej, gdzie dokładnie go szukać ??

on jest gdzieś pod sitkiem tłoka, czy gdzie ??
  • #4 15285755
    kucykspeedway
    Poziom 11  
    Piszę post pod postem, by było widać aktualizację - mam nadzieję, że za to ostrzeżenia nie dostanę.

No to już po zabiegu. Paczka przyszła. Wymieniłem oba elektrozawory i teraz spienianie mleka i czyszczenie zbiornika przebiega prawidłowo. Przeczyściłem wszystkie styki przy przełącznikach/elektronice, umyłem i nasmarowałem smarem silikonowym blok zaparzający razem z tłokiem, na który założyłem nowe uszczelki i wszystko śmiga jak należy.

zastanawia mnie tylko jedno - czy przy gorącej wodzie, spienionym mleku, czyszczeniu pojemnika na mleko powinna kapać woda z odprowadzenia z górnego zaworu - jego ujście do dolnej tacki znajduje się na dole ekspresu pod sprzęgłem spieniacza ??

Zastanawiam się jeszcze nad wymianą tego sprzęgła, bo przy spienianiu mleka potrafi ono być trochę rozbryzgiwane w kubku/filiżance - czytałem w innych wątkach, że to oznaka do wymiany tegoż sprzęgła. Tylko jak mnie pamięć nie myli ja tak miałem od samego początku użytkowania tego ekspresu :)

EDIT

no to długo się nie pocieszyłem ekspresem. znowu to samo i blok zaparzający pojechał na maksa w górę -tym razem szkody większe :( duże koło w przekładni wypadło ze złotej tulei :( dosłownie masakra - jak obejrzałem zdjęcia nowej przekładni to teraz widzę, że nie było ono włożone do końca, bo tuleja złota wystawała trochę :( da się to jakoś naprawić, czy czeka mnie koszt 300zł :( ??

sytuacja wygląda aktualnie tak, że udało mi się opuścić blok zaparzający, ale duże koło nie jest do końca wsadzone - czy musi być tak dociśnięte jak na poniższym zdjęciu ?? może to koło się opuszcza, bo pasek się wyrobił i jest zbyt luźny ??

De'longhi ECAM 23.450.B - nie robi kawy i nie czysci pojemnika z mlekiem
REKLAMA