logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Briggs&Stratton - Które kosiarki miały el.rozrusznik

youbestiaire 27 Gru 2015 22:17 3990 7
REKLAMA
  • #1 15274621
    youbestiaire
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Tak jak w temacie.Podpowie ktoś które kosiarki Briggs&Stratton lub które silniki ( do 6KM) wychodziły z rozrusznikami?

Wykonuje projekt Zdalnie odpalanego agregatu DC 12V i poszukuje silnika z el. rozrusznikiem najlepiej B&S
  • REKLAMA
  • #2 15275109
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 15275202
    youbestiaire
    Poziom 10  
    Brzmi ciekawie.Proszę powiedzieć, czy poza częściami o których mówisz trzeba coś przerabiać czy to są pasujące części? znalazłem sporo rozruszników do B&S i lista do których silników pasuje jest długa.Problem w tym, że nie podają modelu silnika a jakieś kody.Niestety po kodzie nie jestem w stanie zidentyfikować silnika.Meczę się z tym już dość długo.Potrzebuje ok 10 silników z rozrusznikiem i znalazłem ze 3 modele w rozsądnej cenie. Ich pojemność to od 190cc w górę. Zastanawiam się czy do tych tańszych i mniejszych także można założyć el.rozrusznik.
  • #4 15275358
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 15275418
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 232
    ... silnik z kosiarki do agregatu? ... a może od razu szukaj silnika z wałem poziomym przystosowanym do montażu w prądnicy??? ( BS, Robin , Honda jakiś chiński... ).
    Sławek
  • REKLAMA
  • #6 15275503
    youbestiaire
    Poziom 10  
    Jak jest z jakością tych silników Tecumseha? .Chińskie odpadają, chociaż jest kilka chłodzonych cieczą co byłoby dla mnie idealne.Np "Silnik BASHAN 200cc" Zdecydowałem jednak, że wole firmowy chłodzony powietrzem niż chińczyka w cieczy.

Silnik którego szukam ma napędzać alternator 24V z obciążeniem max 30A. Ma być odpalany zdalnie 2-do 4 razy w miesiącu na ok 10h.

Małych silników 4t chłodzonych cieczą chyba nie znajdę:(

Sławek K napisał:
    ... silnik z kosiarki do agregatu? ... a może od razu szukaj silnika z wałem poziomym przystosowanym do montażu w prądnicy??? ( BS, Robin , Honda jakiś chiński... ).
    Sławek

Co za różnica z której strony mam wał? Od punktu mechanicznego dla mnie bez różnicy bo alternator będzie napędzany przez koła pasowe.
  • #7 15276132
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 15276288
    Sławek K
    Poziom 22  
    Ocena: 232
    ... Po prostu nie wiem czy stawiając agregat na sztorc łożyska długo wytrzymają, ale nie wątpię ,że można tworzyć różne konstrukcje i wyrazem tegoż jest wyżej zamieszczone zdjęcie.
    Oczywiście takie samo pytanie należy zadać czy alternator może pracować w pozycji gdy oś wirnika będzie pionowa.
    Miałem kosiarkę z rozrusznikiem: Flurelle- silnik tecumseh bodajże 5 kM .
    Pomimo wskazanych wyżej wątpliwości życzę powodzenia .
    Sławek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat kosiarki Briggs & Stratton oraz silników do 6 KM, które są wyposażone w elektryczny rozrusznik. Odpowiedzi wskazują, że praktycznie każdy silnik Briggs & Stratton lub Tecumseh może być przystosowany do rozrusznika, pod warunkiem posiadania koła zamachowego z wieńcem zębatym. Użytkownik zastanawia się nad modelami silników, które można by wykorzystać do zdalnie odpalanego agregatu DC 12V, preferując silniki chłodzone powietrzem. Wskazano również na możliwość użycia silników Tecumseh, które są przystosowane do montażu rozrusznika. Pojawiły się pytania dotyczące jakości silników Tecumseh oraz ich zastosowania w agregatach. Użytkownik planuje napędzać alternator 24V z obciążeniem do 30A.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA