logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

alarm gsm podłączenie akumulatora samochodowego - obniżenie napięcia

grzegorz55555 28 Gru 2015 12:23 2106 11
  • #1 15275587
    grzegorz55555
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam posiadam na działce alarm podobny do tego:

http://new-electric.pl/pl/zestawy-alarmowe/315-komplet-alarm-lcd-guardian-1p-1o.html

czujki mam 3 sztuki podłączone na kablu i gdy pracuje na zasilaczu podłączonym do prądu 230 v wszystko chodzi ok a gdy np odłączę zasilanie i ma pracować na akumulatorze tym co jest podłączony do centralki po chwili wywołuje alarm. Dzwoniłem do pana "serwisanta" od tych alarmów i mówił ze 3 czujki biorą za dużo prądu i długie kable są do czujek i spada napięcie i dlatego wywołuje alarm. I mam takie pytanie posiadam akumulator duży 12v 180Ah i chciałbym go podłączyć do centralki zamiast tego malutkiego akumulatora co jest w zestawie zdjęcie dołączę w załączniku tego małego akumulatorka. I wydaję mi się ze jak bym podłączył ten duży akumulator to by nie było spadku napięcia i by nie były wywoływane błędne alarmy tylko nie wiem jak obniżyć te napięcie do takiego jak jest w tym małym akumulatorku. alarm gsm podłączenie akumulatora samochodowego - obniżenie napięcia
  • #3 15275641
    grzegorz55555
    Poziom 10  
    i porostu tylko to kupić podłączyć i wyregulować i powinno być dobrze tak ?. A czy ten serwisant ma racje ze alarm wywołuje się przez to ze porostu ten mały akumulatorek nie daje rady i spada napięcie ?? i jak podłącze ten duży przez ta przetwornice to powinno być dobrze?
  • #4 15275659
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    grzegorz55555 napisał:
    i jak podłącze ten duży przez ta przetwornice to powinno być dobrze?

Nie będzie dobrze, bo ta "centrala" alarmowa nigdy nie doładuje tego akumulatora.
  • #5 15275670
    grzegorz55555
    Poziom 10  
    ten duży alarm jak coś to ja podładuje normalnie prostownikiem ogólnie i tak cały czas chodzi na zasilaczu a bateria jest w razie "W" czyli dosłownie raz może na rok i to w dodatku na kilka minut max może godzinę czy coś. Czyli powinno być dobrze na tym dużym akumulatorze i nie powinno być problemu tak ?.
  • #6 15275671
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 15275683
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Wyregulować możesz w sytuacji gdy przetwornicę zasilasz np 12V a na wyjściu potrzebujesz np 7.4V, Musi być zapas napięcia na regulację. Dodatkowo widzisz czy aku. nie trzeba doładować aby się nie zasiarczył. Można też użyć aku. z laptopa itp. z uwagi na łatwość ładowania.
  • #8 15275687
    grzegorz55555
    Poziom 10  
    aha czyli jakie wyjście proponujecie jak zrobić żeby działało też na zasilaniu "awaryjnym"??
  • #9 15279201
    grzegorz55555
    Poziom 10  
    macie jakiś pomysł jak to zrobić żeby działało na zasilaczu i zasilaniu awaryjnym i było wszystko ok i bezpiecznie ?
  • #10 15279248
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 15279419
    grzegorz55555
    Poziom 10  
    nie odbiera telefonu albo jak zadzwonię z innego to zaraz koniec rozmowy... lub kom wyłączone....
  • #12 15280280
    zaba125
    Poziom 9  
    Ocena: 33
    Generalnie wyjścia masz dwa, dalej nękać serwisanta, albo spróbować naprawić system. Zawsze możesz dodać zasilacz buforowy do zasilenia samych czujek, jeśli faktycznie tu jest problem. Jakie masz te pozostałe czujki? Jakim napięciem są one zasilane ? Mierzyłeś napięcia na przy samych czujkach ?

Swoją drogą skoro ten system ma już problem, to nie obraź się, ale nie wróży to zbyt dobrze... Może się okazać, że lepiej postawić na tradycyjny system alarmowy, a nie na jakieś wynalazki ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada alarm LCD Guardian z trzema czujkami podłączonymi na kablu. Problem pojawia się, gdy system przechodzi na zasilanie akumulatorowe, co prowadzi do fałszywych alarmów z powodu spadku napięcia. Serwisant zasugerował, że długie kable i zbyt duże obciążenie prądowe czujek są przyczyną problemu. Użytkownik rozważa podłączenie dużego akumulatora 12V 180Ah zamiast małego, ale obawia się o odpowiednie napięcie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie przetwornicy regulowanej do obniżenia napięcia oraz zasilacza buforowego dla czujek. Istnieją również obawy dotyczące możliwości doładowania dużego akumulatora przez centralę alarmową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA