logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus 2001 1.8 TDCI - Wzrost spalania z 6 do 8 litrów, możliwe przyczyny?

kamcia15 29 Gru 2015 07:44 7998 15
REKLAMA
  • #1 15278434
    kamcia15
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Witam serdecznie, jestem posiadaczką Forda Focusa hatchback, 2001 rok, 1,8 TDCI 115KM Posiadam go ponad rok, po zakupie oczywiście wymieniłam olej, filtry i rozrząd, po tych czynnościach wszystko było ok,ale niestety od pewno momentu auto strasznie dużo pali, przy spokojnej jeździe potrafi wciągnąć 8 litrów ropy (wcześniej palił koło 6), moje pytanie jest następujące, czy na większe spalanie mojego autka może mieć wpływ zużyte zawieszenie ? Czy muszę zmieniać olej co rok jeśli zrobiłam dopiero 8 tys. km ? ( Czytałam dużo wcześniejszych tematów i od razu powiem, że ciśnienie w oponach mam dobre :))

Bardzo proszę o pomoc i dziękuje za poświęcony czas,
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15278442
    highlanderus
    Poziom 30  
    Ocena: 186
    Czy poziom oleju jest prawidłowy? Nie ma go więcej niż powinno być? Po za tym olej w samochodzie zmienia się co roku lub po 20 000 tak zaleca ford dla swoich aut, a w okresie zimowym nawet co 6000
  • #3 15278445
    kamcia15
    Poziom 8  
    Tak poziom oleju jest prawidłowy, olej wymieniany był w zeszyłm roku w grudniu czyli teraz mija rok, mimo że zrobiłam tylko 8 tys, km to muszę go już wymienić tak?
  • #4 15278455
    highlanderus
    Poziom 30  
    Tak oleje silnikowe wymienia się po przebiegu lub po czasie zależy co szybciej nastąpi. Z czasem olej traci swoje właściwości. Jak duże odcinki pokonuje ten focus jednorazowo? Ponieważ do pracy silnik potrzebuje właściwej temperatury jeżeli odcinki są małe, a silnik na całej trasie nie zdąży się rozgrzać i uszczelnić [ korzystając z rozszerzalności cieplnej metalu ] to może powodować większe zużycie paliwa.

To co ja bym jeszcze sprawdził w tym autku to : filtr powietrza, działanie przepływomierza, drożność InterCoolera, czystość dolotu wokół EGR i dolał bym do paliwa jakiś uszlachetniacz czyszczący wtryski.
  • REKLAMA
  • #5 15278466
    kamcia15
    Poziom 8  
    Codziennie rano jeżdżę nim do pracy, a mam do niej może 4 km, co do innych tras to jeżdżę 3 razy w tygodniu po 50-60km do innej pracy. Czy sam olej może powodować więszke spalanie i to aż o 2 litry więcej?

Dodano po 2 [minuty]:

Pewnie nie będzie niespodzianką jak powiem, że sama tego nie zrobię, czy te czynności które wymieniłeś będą dużo mnie kosztowały u mechanika?
  • REKLAMA
  • #6 15278482
    highlanderus
    Poziom 30  
    Przy wymianie oleju poproś o wymianę filtra powietrza, sam filtr to jakieś groszowe sprawy. Dodatek do paliwa kupisz na stacji benzynowej - ja korzystam z dodatku firmy STP o nazwie Formuła do czyszczenia wtryskiwaczy diesla. Dolej całe opakowanie przed tą trasą 50-60 km najlepiej na połówkę zbiornika wtedy czyszczenie będzie miało lepszy efekt. Możesz się zapytać jakiegoś lepszego mechanika czy nie posiada w swojej ofercie - Forte Advanced Diesel Fuel Conditioner to też dodatek do czyszczenia wtrysków ale niedostępny w ogólnej sprzedaży tylko przez sieci serwisowe jest dużo droższy około 80PLN za opakowanie ale w ratował mnie już przed wymianą wtrysków

Wysokie spalanie może być też spowodowane niskim odległościami codziennymi. 4 km to zdecydowanie za mało żeby diesel osiągną właściwą temperaturę pracy.
  • #7 15278485
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Najpierw to trzeba sprawdzić nieszczelności w okolicach wszelakich uszczelek a później wiązać ubywanie oliwy ze spalaniem. 8 Litrów na setke to nie jest wcale sporo w cyklu jak domniemywam mieszanym w zimie.
  • REKLAMA
  • #8 15278488
    kamcia15
    Poziom 8  
    Olej i filtr powietrza potrafię sama wymienić, a te pozostałe czynności które mi podałeś już nie, szczerze to nie wiem co to jest :P także jak pojadę do mechanika z zawieszeniem to poproszę go o te czynności.

Rozumiem, ale wcześniej też jeździłam tylko po te 4 km a spalanie miałam koło 6litrów, poza tym myślałam, że na zimówkach auto mniej pali.

Jeszcze jedno pytanko, jaki olej najlepiej wlać do mojego silnika, polecisz mi coś?

Dodano po 5 [minuty]:

Damnian napisał:
    Najpierw to trzeba sprawdzić nieszczelności w okolicach wszelakich uszczelek a później wiązać ubywanie oliwy ze spalaniem. 8 Litrów na setke to nie jest wcale sporo w cyklu jak domniemywam mieszanym w zimie.

No tak, ale wcześniej palił tlyko 6 litrów, skąd taka zmiana?
  • #9 15278504
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    Wymień termostat pewnie nie dogrzewa sie silnik.Zimowe koła w tym samym rozmiarze?
  • #10 15278510
    kamcia15
    Poziom 8  
    Zimowe koła mam tak samo jak i letnie - 15stki, z tą różnicą, że są troszkę szersze, ale w wulkanizacji mówili, że pasują do focusa
  • #11 15278541
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    Indeks wysokości dopasowany ? Podaj wymiar letnich i zimowych.
  • #12 15278579
    DJ ANNUS
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    E tam , jest zimno auta więcej palą zwłaszcza ON, jak będzie wiosna znów zacznie mniej palić.
    Zresztą to jest pikuś jak robisz 8km. Dizel to nie autobus że podjedziesz 4 przystanki i papa.
  • #13 15279038
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Można przyjąć, że spalanie gdy jest zimniej rośnie. Opony zimowe też stawiają większy opór jeśli nie są ala' letnie. Sprawdź wskaźnik temperatury czy dogrzewa silnik- tutaj też nie zaszkodzi podłaczyć pod komputer i zobaczyć co czytają czujniki w silniku zamiast od razu wymieniać termostat.
  • #14 15281683
    kamcia15
    Poziom 8  
    andrzej20001 napisał:
    Indeks wysokości dopasowany ? Podaj wymiar letnich i zimowych.

Letnie 195/60R15
    Zimowe 205/55 R16.
  • #16 15284956
    kamcia15
    Poziom 8  
    No dobrze, może masz racje, ale jak kupowałam auto to było na zimowych i wcześniej nie miało to wpływu na moje spalanie, więc dlaczego teraz niby ma? Moim zdaniem opony zimowe nie mają wpływu na spalanie gdyż rok temu jeździłam nimi do marca i było niskie spalanie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka Forda Focusa z 2001 roku, model 1.8 TDCI, zauważyła wzrost spalania paliwa z 6 do 8 litrów na 100 km. Po wymianie oleju, filtrów i rozrządu, auto zaczęło palić więcej, co może być spowodowane krótkimi trasami do pracy (4 km), co nie pozwala silnikowi osiągnąć optymalnej temperatury. Użytkownicy sugerują sprawdzenie filtra powietrza, przepływomierza, drożności InterCoolera oraz stanu zawieszenia. Wskazano również na konieczność wymiany oleju co roku, niezależnie od przebiegu, oraz na możliwość wymiany termostatu, który może wpływać na dogrzewanie silnika. Zimowe opony mogą również wpływać na spalanie, jednak użytkowniczka zauważa, że wcześniej nie miały one takiego wpływu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA