logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SOMFY SGS 501 silownik M1 szybko sie otwiera i wybija krańcówke.

amstaf22bielsko 02 Sty 2016 12:49 2658 3
REKLAMA
  • #1 15290735
    amstaf22bielsko
    Poziom 2  
    Witam,
    Mam pytanie otóż
    kupilem uzywany zestaw somfy sgs501 i zamontowalem wszystko, znajomy podpial elektryke i mam problem otóż pierwsze skrzydlo ktore ma otwierac sie jako pierwsze(M1) i zamykac jako ostatnie bardzo szybko startuje i na koncu uderza w wewnetrzna krancowke i tym samym wylacza drugie skrzydlo, nie moge nawet doprowadzic procesu programowania do konca,
    resetowalem po 10 razy i zmienialem nawet silowniki z lewej na prawa i co dziwne szybko chodzi caly czas ten sam silownik, nawet jak odpialem go od bramy i szedl sam sobie to jechal szybko, centralka czy silownik czy moze cos zle z konfiguracją?
    prosze o pomoc bo nie wiem co moze byc nie tak
    dzieki
    --
    Wiadomość powiązana z
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2859009.html#14634051
  • REKLAMA
  • #2 15294419
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 15590567
    amstaf22bielsko
    Poziom 2  
    Witam,
    dziekuje za odpowiedz.
    oczywiscie znalazlem wczesniej ten wątek ktory mi napisales i tak zrobilem. Dalej to samo, pierwsze skrzydlo zaczyna szybko startowac i leci jak szalone i uderza na końcu i wylącza krancówke.
    przelutowalem wszystkie na nowe oprocz jednego ktory zaznaczylem nazdjeciu w kółeczku. moze akurat ten jest zepsuty?
    A moze cos z pierwszym napędem? on ma jakies czerwone naklejki, moze był w jakims serwisie?
    czekam na jakies info.
    pozdrawiam
    Załączniki:
    • SOMFY SGS 501 silownik M1 szybko sie otwiera i wybija krańcówke. plytka.jpg (384.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 15683919
    mux_elektronik86
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    jak najbardziej radziłbym wymienić ten kondensator, jak się nie mylę jest to 47uF/6,3V smd. Dobrze jest też wymienić dwa kondensatory przeciwzakłóceniowe mkp. A co do szybko startującego skrzydła to sprawdziłbym je na sucho, bo może się tak zdarzyć że jest tam uszkodzony silnik.
REKLAMA