logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Somfy SGS501 - jedno skrzydło bramy nie działa, napięcie na silniku 24V

creativ_pl 26 Lip 2017 15:13 4803 3
REKLAMA
  • #1 16609594
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Witam. Szukałem i czytałem na temat w.w sterownika, niestety nic nie znalazłem. A mianowicie wczoraj, jedna strona bramy została w pozycji otwartej a druga normalnie działa. Wszystko śmigało pięknie przez 4 lata. Po rozebraniu sprawdziłem:
    -napięcia są dobre zasilacz sprawny.
    -kondensatory tak jak to inni użytkownicy mieli problem. Fakt jeden kondensator smd nie trzymał pojemności. Wymieniłem wszystkie a co 3 zł poszło.
    -mosfety sprawne.
    -przekaźniki sprawne.
    -układ smd uln2003 sprawny.
    Zauważyłem że napięcie na wyjściu silnika 2 z uporem maniaka 24v a na 1 silniku daje te 15 w zależności jak pracuje siłownik.
    Dzwoniłem do serwisu i powiedzieli zresetuj pan sterownik. No ok ale, już to robiłem. Pytanie do was miał ktoś podobny problem? Bo znalazłem jeden post lecz nikt nie pofatygował się odpisać czy naprawił czy nie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16610288
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 947
    creativ_pl napisał:
    Zauważyłem że napięcie na wyjściu silnika 2 z uporem maniaka 24v a na 1 silniku daje te 15 w zależności jak pracuje siłownik.

Sprawdzałeś to na wyjściu centrali? A na samym silniku? Sam silnik sprawdzałeś? Może po prostu przewód "szlag trafił"? A może silnik ? Kilka/kilkanaście tysięcy cykli... Przewód w izolacji mógł się przełamać. W silniku chyba są szczotki- może się skończyły lub zawiesiły...
  • REKLAMA
  • #3 16610331
    creativ_pl
    Poziom 21  
    Wiesz co sprawdzę jeszcze faktycznie siłownik bo powinienem od niego zacząć. Napięcie na wyjściu sterownika. W sumie to gdy sterownik w domu rozebrałem i wymieniłem części to napięcie na wyjściu obydwu przekaźników było 24V, bez obciążenia.
  • #4 16612649
    creativ_pl
    Poziom 21  
    No i wyszło szydło z worka. Okazało się faktem że przerwany kabel w silniku. Po wymianie na nowy kabelek sam silnik działał, ale..... ku mojemu zdziwieniu nie działał dalej po podłączeniu sterownika. Postanowiłem zmierzyć czy działa stycznik. Sam w sobie działał ale styki były wypalone, i nie dawał napięcia po przełączeniu. Po wymianie śmiga jak miło. Dzięki i pozdrawiam.
REKLAMA