logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Siena 1.2 98r. - Wyciek oleju obudowa rozrządu

maniek1987y 03 Sty 2016 12:35 1539 8
REKLAMA
  • #1 15294680
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Witam

Posiadam w.w. samochód od ok. roku. Nie miałem z nim żadnych problemów, aż do wczoraj. Odpalając samochód na całkowicie zimnym silniku dwa pierwsze przekrecenia kluczyka skutkowały dźwiękiem tak jakby bendiks był całkiem zatarty a silnik nie kręcił. Za trzecim razem bez problemu samochód odpalił, natomiast po przejechaniu ok 5 km zauważyłem plamę pod silnikiem, wydaję się być mieszanką oleju i wody. Po otwarciu maski ochlapana jest obudowa rozrządu.

Na co to według szanownych fachowców wygląda i na co mam się szykować??
  • REKLAMA
  • #2 15294859
    verksted
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    Witam------ z tego opisu moje prognozy: rozrusznik nie chciał obracać silnikiem bo na tłoku zebrał się płyn chłodniczy który swoją objętością nie pozwolił obrócić wałem , ,,,jeżeli w zbiorniczku wyrównawczym płynu chłodniczego ubyło , to może znajdować się w oleju w silniku (na miarce będzie wskazywać podwyższony stan ) ,,,,,jeżeli zamarzalność płynu jest wystarczająca to tylko wymiana uszczelki pod głowicą ,,,,co do tej plamy pod silnikiem to trzeba zlokalizować wyciek dokładniej (jeżeli z pod uszczelniaczy to przez podwyższony stan oleju) (jeżeli z pompy wody pęknięta przez mróz),,,,,,, Proszę według uznania przeanalizować w/w prognozy i dodać więcej danych !!! np. (nagrzewnica w kabinie grzeje?)(stan płynu) (silnik pracuje równo) itp.
  • #3 15294995
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Więc tak - dokładniejsze oględziny z pomocą taty: Owy wyciek nie jest z obudowy rozrządu tylko z "rurki - prowadnicy" bagnetu do sprawdzania poziomu oleju, sam bagnet był oblodzony. Rozumiem, że jest to woda w oleju ( pierścienie? ) kolejny objaw to plucie z rury wydechowej ( przy przygazowaniu z ręką podstawioną pod końcówkę rury, cała ręka obryzgana )
  • REKLAMA
  • #4 15295035
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1550
    Sprawdź czy masz drożną "Odmę"
  • REKLAMA
  • #5 15295193
    verksted
    Poziom 16  
    Ocena: 63
    Podstawowe pytania -(-płyn w zbiorniczku , ubył , zamarzł ,z olejem) (olej w silniku jaki stan na miarce bagnecie barwa) --(silnik jak pracuje równo ) radził bym wstawić do ciepłego garażu na parę godzin potem wypchnąć i powoli nagrzewać lub pod chmurką powoli nagrzewać i patrzeć co będzie się działo UWAGA ! w silniku musi być płynny olej i kontrolka od ciśnienia oleju po uruchomieniu musi zgasnąć oraz płyn chłodzący musi być w zbiorniczku wyrównawczym i być ciekły proszę też analizować mój poprzedni post
  • #6 15295890
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6428
    Mam nadzieję, że w układzie chłodzenia jest płyn, a nie woda. Jeśli samochód jest eksploatowany na krótkich odcinkach to w skrzyni korbowej może się skraplać woda, która tworzy emulsję z olejem. Ta maź na mrozie gęstnieje i potrafi zablokować odpowietrzenie skrzyni korbowej. Podobnie z układem wydechowym - samochody eksploatowane głównie w mieście (a dodatkowo zasilane LPG) plują wodą z wydechu.
  • #7 15296342
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Płynu ( a jest płyn nie woda ) nie ubyło, nie zarazł, jeżeli chodzi o ubytek oleju na bagnecie ciężko mi stwierdzić. Samochód jest eksploatowany różnie natomiast odcinki są od 5 do 30-40 km jednorazowo, w ciągu dnia od 25 do 100km różnie to bywa. Samochód jeździ na LPG natomiast w dniu wydarzenia jak i sprawdzania cały czas na benzynie. Co to jest ta "odma"?
  • REKLAMA
  • #8 15296925
    jareek_71
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    maniek1987y napisał:
    Co to jest ta "odma"?
    Kolega wyzej Ci odpisal co to jest, tylko nie czytasz chyba uwaznie. Gogle nie jest tylko do ogladania filmow i muzyki, wystarczy wpisac co to etc. :D Jest t o odpowietrzenie skrzyni korbowej i mysle ze nie zadasz pytania co to w/w. Po krotce odpowiedz jest prosta, silniki z duzym przebiegiem przy minusowych temp. jakie sa obecnie w Polsce i parkowane na parkingach moga miec w/w objawy. Nie jestes pierwszy i nie ostatni z takimi objawami. Pomysl o udroznieniu odmy ( slowo potocznie uzywane przez mechanikow) a jednoczesnie wymianie filtrow oraz oleju i raz na jakis czas wygrzej silnik, co dotyczy tez rur wydechowych gdzie zbieraja sie sadze i etc, nie rozpisuje sie na ten temat co to uklad wydechowy a ktory tez ma znaczenie na jakosc osiagow i prace silnika. Przynajmniej tata Twoj kumaty jest :D Powodzenia
    Przepraszam za brak polskich znakow i ew. literowki.
  • #9 15303018
    maniek1987y
    Poziom 17  
    Ok sądze, że ile mogłem się dowiedzieć tyle się dowiedziałem. Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fiatem Siena 1.2 z 1998 roku, polegający na trudności w uruchomieniu zimnego silnika oraz wycieku płynu pod silnikiem, który wydaje się być mieszanką oleju i wody. Po dokładniejszych oględzinach stwierdzono, że wyciek pochodzi z rurki bagnetu do sprawdzania poziomu oleju, a nie z obudowy rozrządu. Użytkownik podejrzewa, że w oleju może znajdować się woda, co może być spowodowane uszkodzeniem pierścieni. W dyskusji poruszono również kwestie związane z drożnością odmy oraz wpływem eksploatacji na krótkich odcinkach na kondycję silnika. Użytkownik został poinstruowany, aby sprawdzić stan płynów oraz rozważyć udrożnienie odmy i wymianę filtrów oraz oleju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA