Witam, czy mógłby mi ktoś polecić jakiś w miarę tani sterownik (płyta główna+sterowniki do krokowców) do frezarki cnc na port usb. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Podstawowa sprawa to określenie typu zastosowanych silników krokowych oraz ich parametrów ( prąd ) mając te dane można szukać sterownika. W przypadku elektroniki nie ma większych problemów z ich doborem, natomiast większość programów sterujących jest płatna wersje demo to ograniczona ilość ruchów maszyny. W miarę tanio można zbudować frezarkę CNC bazując na projektach drukarek 3D dość prosta jest propozycja frezarki Cyclone-Pcb https://github.com/carlosgs/Cyclone-PCB-Factory oczywiście wszystko zależy do czego ma służyć Twoja frezarka.
Takiej frezarki raczej używałbym głównie do cięcia sklejki maksymalnie 4mm. Całość chciałbym wykonać z drewna ale z mechaniczną stroną sb jakoś poradzę. Silniki myślę, że 2A maksymalnie i jakieś 0,5-0,6 Nm (nie jestem pewien czy tyle wystarczy do takich zastosowań).
Przyjmując max 2A można wykorzystać popularne mostki L298 lub mostki na A4988 , DRV8825 co do płyty głównej musisz podjąć decyzję o programie sterującym. Część typowych programów CNC wykorzystuje port LPT nowsze USB dlatego Ty musisz podjąć decyzję co wybierasz, ponadto tak jak pisałem wcześniej programy są płatne. Można bazować na aplikacjach CNC stworzonych dla Arduino, proponuje zastanowić się czy nie prościej skorzystać z gotowych komponentów lub całych sterowników niż budować to samodzielnie od podstaw. Zobacz sobie rodzimą propozycję http://www.akcesoria.cnc.info.pl/sterowniki_silnikow_krokowych.htm oraz wejdź na znany portal przeglądając oferty gotowych sterowników CNC, drukarek 3D, Arduino.
LinuxCNC jest bez opłat, ale on jest pod LPT. Gdzieś w sieci widziałem jakieś połączenie pod USB. Nie jestem w temacie takich drobnych maszyn CNC, ale czy użycie portu USB zamiast LPT nie skomplikuje Ci całości ? Zajrzyj też na forum CNC.
Zobacz na znanym portalu aukcyjnym np. MKS GEN V1.1
Typowe programy do CNC korzystają zwykle z interfejsu LPT a programy do drukarek 3D z portu USB. W przypadku USB lub R232 instrukcje G-code (http://reprap.org/wiki/G-code) są formie tekstowej są wysyłane bezpośrednio do sterownika.
@TvWidget Mam takie teoretyczne pytanie.
Jak jest zabezpieczona sytuacja gdy w wyniku zakłóceń na łączu USB/RS jakiegoś G coda "wetnie" ?
Przykład:
Pracujesz frezem w materiale. Dochodzisz do końca obróbki i masz na G0 odjechać na bezpieczną odległość w osi Z i wrócić na bazę do wymiany narzędzia.
G0 Z100
niech zniknie z transmisji to Z100.
Wiesz jakie to powoduje "atrakcje" na frezarce?. Na drukarce najwyżej pociągnie tego plastikowego gluta gdzieś w bok.
Czy program jest wykonywany "w locie" czy jest jeszcze jakaś weryfikacja?
To tak z czystej ciekawości, bo na RSie już różne dziwne rzeczy widziałem, a i USB też chyba aż takie 1000% nie jest żeby puszczać nim w locie dane do wykonania od razu.
Wykonanie każdego rozkazu wysyłanego do sterownika przez USB jest potwierdzane. Tak więc aplikacja w PC wie czy dana komenda została zrozumiana. Oczywiście nie jest to 100% zabezpieczanie. Opcjonalne można chyba dodać do rozkazu G-code CRC. Zobacz "*: Checksum".
Myślę, że znacznie częściej niż przekłamania w transmisji szeregowej zdarzają różnego rodzaju usterki np. przerwanie poruszającego się kabla. Jeśli ruch z opuszczonym narzędziem może spowodować poważne straty to trzeba sprawdzać czy wrzeciono rzeczywiście jest podniesione. Można do tego celu wykorzystać tzw. endstop.
Dzięki, czyli jakieś zabezpieczenia tam jednak są.
Spojrzałem w zestaw G kodów tego sterowania. Frezowania, ani toczenia to tam prosto się nie da zrobić (brak kompensacji G41 G42) więc mój przykład był trochę na wyrost ...
Kolega więc powiercić tym powierci, ale obróbka kształtowa to już indywidualnie pod narzędzie ....
Podobnych płytek jak wskazałem jest wiele. Firmware do nich jest dostępny w wersji źródłowej. Można więc coś dodać lub zmodyfikować. Moim zdaniem jest to proste i stosunkowo tanie rozwiązanie jeśli chodzi o różnego rodzaju konstrukcje DIY.
Masz rację, porównując cenę takiego sterowania do skrzynek choćby Siemensa to ceny są okazyjne, ale trzeba pamiętać ze takie sterowania trochę ograniczeń jednak mają.
✨ W dyskusji poruszono temat wyboru taniego sterownika USB do frezarki CNC, w tym płyty głównej i sterowników do silników krokowych. Użytkownicy zwrócili uwagę na konieczność określenia parametrów silników (prąd, moment obrotowy) oraz wyboru odpowiedniego oprogramowania sterującego. Zasugerowano wykorzystanie mostków L298, A4988 lub DRV8825 oraz rozważenie gotowych komponentów zamiast budowy od podstaw. Wspomniano o programach takich jak LinuxCNC, które są bezpłatne, ale działają na porcie LPT, oraz o interfejsach USB, które mogą wprowadzać dodatkowe komplikacje. Użytkownicy podkreślili znaczenie zabezpieczeń w transmisji danych oraz dostępność firmware do płytek sterujących, co umożliwia modyfikacje. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.