logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych AVT 3120 - warto zrobić?

maksgw 05 Sty 2016 12:56 18249 70
Najlepsze odpowiedzi

Czy kit AVT 3120 nadaje się do ładowania 12‑woltowych akumulatorów kwasowo-ołowiowych z transformatorem 17 V / 200 W i czy warto go budować?

Tak, z transformatorem 17 V / 200 W układ powinien nadawać się do ładowania 12‑V akumulatorów ołowiowych, a napięcie na zaciskach zmienia się w zależności od etapu ładowania [#15304503] Jednocześnie w wątku pojawiły się poważne zastrzeżenia: część osób nie mogła poprawnie wyregulować zestawu, a inni opisali usterki po złożeniu, w tym problemy z uruchomieniem i uszkodzenia elementów [#15393142][#15469009] Z drugiej strony są też relacje, że po poprawnym montażu i usunięciu błędów układ działa poprawnie i ładuje akumulatory zgodnie z instrukcją [#18673971] Wniosek z dyskusji jest taki, że to projekt do zrobienia, ale dość kapryśny i wrażliwy na montaż oraz dobranie części [#15393142][#18673971] Jeśli zależy Ci głównie na pewnym działaniu, kilka osób sugerowało kupno gotowego prostownika albo prostszy układ z transformatorem ~14 V, mostkiem i żarówką w szereg [#15304766][#15469009]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 15302562
    maksgw
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Serwus.
    Piszę do was, ponieważ przymierzam się do kupienia ładowarki do akumulatorów ołowiowych, a znalazłem ciekawy projekt na stronie AVT. Zestaw, który prezentują zapowiada się ciekawie. Pomimo szukania na różnego rodzaju forach i postach nie znalazłem opinii i informacji dodatkowych na temat tego układu poza tymi, które znajdują się w opisie. Stąd moje pytanie czy zestaw ten w połączeniu z odpowiednim transformatorem 17 volt 200 wat będzie nadawał się to ładowania akumulatorów kwasowo-ołowiowych 12-woltowych. Z instrukcji wynika, że układ steruje prądem ładowania, dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jakie jest podawane napięcie na zaciski do akumulatora dodatkowo czy ten zestaw jest wart zachodu. Po wstępnej kalkulacji wyliczenia kosztów transformatora, układu, przewodów, obudowy oraz kilku dodatkowych podzespołów wraz z transportem cały układ wyniósłby około 220-230 złotych. W załączniku dodaję szczegółowy opis ze strony producenta w formacie PDF.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
    Załączniki:
    • AVT3120.pdf (1.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #2 15304503
    shadow0013
    Poziom 34  
    Ocena: 312
    maksgw napisał:
    Pomimo szukanie na różnego rodzaju forach i postach nie znalazłem opinii i informacji

http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?f=6&t=23379
    maksgw napisał:
    Stąd moje pytanie czy zestaw ten w połączeniu z odpowiednim transformatorem 17 volt 200 wat będzie nadawał się to ładowania akumulatorów kwasowo-ołowiowych 12 woltowy

Tak
    maksgw napisał:
    Z instrukcji wynika że układ steruje prądem ładowania dodatkowo chciałbym się dowiedzieć jakie jest podawane napięcie na zaciski tego akumulatora

W każdym etapie inne czytaj opis.
  • #3 15304545
    maksgw
    Poziom 9  
    Czytałem ten post kilka razy. Sądzę że dotyczy on samego problemu uruchomienie zestawu związanego z początkowym błędnym na drukowaniem płytki. Po usunięciu usterki ponoć ten zestaw działa poprawnie?! http://forum.ep.com.pl/viewtopic.php?f=6&t=23379
  • #4 15304647
    shadow0013
    Poziom 34  
    maksgw napisał:
    warto zrobić?

Decyzja należy do Ciebie, jak dobrze poszukać znajdziesz prostownik za mniejsze pieniądze, ale bez satysfakcji z własnego wykonania.
  • #5 15304670
    maksgw
    Poziom 9  
    Jeżeli możesz podaj jakieś propozycje, ewentualnie linki do stron, może będzie coś lepszego? Zależy mi na tym aby dobrze i prawidłowo naładować akumulator, tak więc czy ten projekt w porównaniu do takich kosztów będzie adekwatny?
  • Pomocny post
    #6 15304766
    shadow0013
    Poziom 34  
    Podawanie linków na elektrodzie zdaje się jest zabronione. Wejdź na Allegro zobacz jakie są prostowniki, jak coś Cię zainteresuje poszukaj ceny w sklepach (może być niższa niż na Allegro).
    Ja używam polskiej podróbki prostownika Ctek (vipow) wykonanej w Chinach i całkiem dobrze się sprawuje. Ciekawie wyglądają prostowniki mikroprocesorowe VOLT Polska (nr aukcji 5705227828), Yato YT-8301 (5327792537) i YT-8303 (ofert jest bardzo dużo).
  • #7 15305745
    maksgw
    Poziom 9  
    5775403773 masz coś takiego?
  • Pomocny post
    #8 15305890
    shadow0013
    Poziom 34  
    5182174689 - BAT1140 (w sklepie można znaleźć taniej)
  • #9 15315956
    maksgw
    Poziom 9  
    Może ma ktoś jeszcze do dodania, może jest ktoś kto wykonał taki uklad, może ktoś jest w stanie powiedzieć jak będzie się sprawował podczas lądowania akumulatorów kwasowości ołowiowych.
  • #10 15393142
    DLUGI321
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Trochę pózno ale lepsze to niż nic ogólnie jeśli chodzi o Kit AVT 3120 to nie polecam kupiłem zmontowałem zgodnie z instrukcją i układ w żaden sposób nie dał się wyregulować. Wymieniłem wszystkie tranzystory diody także sam Attiny sprawdziłem pozostałe elementy i wydają się być w porządku jednak układ dalej nie działa. Problem taki sam jak inni po podłączeniu napięcia około 7V powinna migać czerwona LED sygnalizująca duże rozładowanie akumulatora jednak tak się nie dzieje nawet po obniżeniu napięcia do praktycznie 1V więc zastanawia mnie jak oni to uruchomili ??? Tak więc dla potomnych NIE POLECAM tego zestawu jak i wielu innych AVT które aby uruchomić zgodnie z instrukcją trzeba się nie zle nagłowić co i jak.
  • #11 15393201
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    W kicie jest jakiś błąd, opisywany na forum EP.
  • #12 15393615
    DLUGI321
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    wiem o tym błędzie jednak ja otrzymałem w zestawie już poprawioną płytkę i dalej nie można tak jak pisałem wyregulować układu zgodnie z instrukcją więc coś jeszcze musi być nie tak a na forum EP nikt nie kwapi się z odpowiedzią :(
  • #13 15468935
    lemonr
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    DLUGI321 napisał:
    Witam

... Problem taki sam jak inni po podłączeniu napięcia około 7V powinna migać czerwona LED sygnalizująca duże rozładowanie akumulatora jednak tak się nie dzieje nawet po obniżeniu napięcia do praktycznie 1V ...

Moim zdaniem w opisie jest błąd dioda nie powinna migać tylko świecić światłem ciągłym czerwona przy 7V, czerwona i żółta przy 8V, żółta przy 11V, żółta i zielona przy 14V i zielona przy 14,4V.
    Jeżeli czerwona nie świeci to sprawdź napięcie na niej u mnie było -4V czyli odwrotnie była wlutowana. :-). Po zamianie jest OK.
  • #14 15469009
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    Co to za ładowarka, która przy zwarciu zacisków wyjściowych pali mosfeta? Kolega opisujący swoje zmagania z tą ładowarką na forum EP właśnie miał takie doświadczenia. Myślę, że szkoda czasu na odtwarzanie niedopracowanych projektów :)

Natomiast dla wszystkich, którzy chcą zrobić automatyczną ładowarkę to mogę polecić najprostsze rozwiązanie: transformator o napięciu wyjściowym około 14V + na wyjściu mostek gretza i połączony po pierwotnej stronie poprzez oprawkę na zwykła żarówke ~230V. Prąd ładowania (Q/10) dobieramy wkręcając odpowiedniej mocy żarówkę (u mnie akurat 60W). Taka ładowarka w miarę jak napięcie na akumulatorze rośnie ma charakterystykę opadającą. Przy całkowitym naładowaniu prąd spada do niewielkiej wartości co zapobiega uszkodzeniu akumulatora. Dodatkowo żarówka informuje o stanie naładowania: mocno świeci - rozładowany zupełnie, średnio świeci - rozładowany częściowo, słabo się żarzy - akumulator naładowany. Proste, tanie i skuteczne rozwiązanie, nadające się właściwie do wszystkich akumulatorów kwasowo-ołowiowych.
    Załączniki:
    • Prostownik.pdf (687.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 15703961
    lyli
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam ja zrobiłem ten kit i działa bardzo dobrze co do ustawienie prądu ładowania trzeba go ustawiać na ładowaniu zasadniczym wtedy akumulator jest ładowany cyklicznie czyli ładuje się u mnie około 20s i pomiar napięcia. U mnie jedynie radiator grzeje się mocno ale to dlatego że przykręciłem mostek muszę go gdzieś oddzielić.
  • #16 16044951
    powerCC
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Nie polecam tego projektu ponieważ miałem z nim 3 usterki:
    1. Wszystko działało ok póki nie uszkodził się tranzystor i dawał maksymalny prąd na akumulator powyżej 10A bo taką mam skalę.
    2. Po wymianie działał tylko do pierwszego ładowania później przestał odpowiadać, napięcie na Atmeg 2.0V.
    Jak powiedziałem nie polecam ze względu bezpieczeństwa wole projekty sprawdzone i proste.
  • #17 16408715
    zulusj23
    Poziom 25  
    Ocena: 103
    lyli napisał:
    Witam ja zrobiłem ten kit i działa bardzo dobrze co do ustawienie prądu ładowania trzeba go ustawiać na ładowaniu zasadniczym wtedy akumulator jest ładowany cyklicznie czyli ładuje się u mnie około 20s i pomiar napięcia. U mnie jedynie radiator grzeje się mocno ale to dlatego że przykręciłem mostek muszę go gdzieś oddzielić.

Witam,

czy prąd ładowania jest stabilny u Ciebie? Zasadniczo cała automatyka działa u mnie prawidłowo z wyjątkiem stabilizacji prądu. Oscyluje on w okolicach nastawionej wartości a chwilami następuje jego nagły wzrost, nawet kilkukrotny. Zauważyłem to w etapach ładowania prądem o zmniejszonej wartości i wydaje mi się, że jest to jakaś sprawa cykliczna. Jeszcze nie zgłębiałem tematu czym jest to spowodowane. Jak jest u Ciebie?
  • #18 16414867
    powerCC
    Poziom 11  
    Witam,

Mała poprawka do ostatniego mojego posta. U mnie winny był rezystor R1 który mimo braku widocznych uszkodzeń nie przewodził i wymieniłem go o większej mocy. Wykonałem dwa projekty tej ładowarki i przy transformatorze z lat 60-tych prąd pulsował taż że wskazówka amperomierza wahała się od 1A - 2A. Przy drugim zastosowałem transformator toroidalny i prąd tak jak piszesz oscyluje w wartości nastawionej i chwilami następuje nagły wzrost na niecała sekundę ale wydaje mi się że to nie ma żadnego wpływu na ładowanie akumulatora.
  • #19 17108982
    dawid-ss
    Poziom 11  
    Dzień dobry,
    Mam problem z regulacją prądu w tej ładowarce. Sprawdziłem poprawność płytki, montaż elementów, dosłownie wszystko jest ok. Regulacja napięcia przebiegła pomyślnie, natomiast prądu jest jakiś dziwny problem.
    Dioda żółta pali się po podłączeniu akumulatora, włączam ładowarkę. Ładuje prądem jaki jej się podoba, raz jest to powyżej 10A, czasem 6.5A, czasem 8A. Kiedy wykonać poprawnie regulację prądu? Kręcę tym rezystorem w wszystkie strony i nie przynosi to żadnego efektu.
  • #20 17109008
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2806
    Czytałeś #11?
  • #21 17109061
    dawid-ss
    Poziom 11  
    Tak i mam zworki zrobione w tym miejscu i tak samo na r24... Nic to nie daję... 7A daje teraz cały czas a pokrętło regulacji prądu na froncie mam skręcone na minimum...

Dodano po 4 [godziny] 26 [minuty]:

Udało się wyregulować układ, działa poprawnie, wystarczyło potencjometr R12 ogarnąć bo coś nie stykał chyba, więc najlepiej byłoby go zmienić na nowy.
  • #22 17163937
    mirekcz76
    Poziom 1  
    Witam,
    Na dzień dzisiejszy układ działa, uważać należy na lutowanie potencjometru nastawy prądu ładowania, ponieważ jest to element bardzo wrażliwy na przegrzanie (ścieżka rezystywna może nie mieć połączenia z wyprowadzeniem, należy lutować najkrócej jak to możliwe).
    Pozdrawiam
  • #23 17581256
    pawcio1979
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witam.
    Troszkę odkopię temat odnośnie tej ładowarki bo i u mnie pojawił się problem.
    Chyba po podniesieniu napięcia u nas w sieci trafo którym zasilałem ładowarkę zaczęło po wyprostowaniu dawać 18,9V przez co poleciał rezystor R1 (1ohm), który "wytrzymuje napięcie" do 18V.
    Teraz pytanie czy jest to zwykły rezystor czy też bezpiecznikowy?
    Co można w zamian wlutować w miejsce spalonego? Pomijając to, że identyczny.
    Automatyczna ładowarka akumulatorów ołowiowych AVT 3120 - warto zrobić?
  • #24 18097365
    macka1
    Poziom 2  
    witam jestem nowy na tym forum wie chce się przywitać Hej :bye:
    avt3120 prostownik.
    Ja mam taki problem ze pierwszy etap regulacji diod zrobiłem po prawni ,wiec robię drugi etap i podłączenia zasilacz i mostek diodowy i chciałem wyregulować amperaż i coś poszło nie tak . Bo przestał działać całkiem. Wiec sprawdzam go powrotem do etapu układu scalonego i okazało się ze niema napięcia 5 v na 1 i 14 pinu w układzie scalonym i nie wiem co się stało, możne jakieś podpowiedzi
    z góry dziękuj.
  • #25 18271148
    rafko19
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    macka1 napisał:
    witam jestem nowy na tym forum wie chce się przywitać Hej :bye:
    avt3120 prostownik.
    Ja mam taki problem ze pierwszy etap regulacji diod zrobiłem po prawni ,wiec robię drugi etap i podłączenia zasilacz i mostek diodowy i chciałem wyregulować amperaż i coś poszło nie tak . Bo przestał działać całkiem. Wiec sprawdzam go powrotem do etapu układu scalonego i okazało się ze niema napięcia 5 v na 1 i 14 pinu w układzie scalonym i nie wiem co się stało, możne jakieś podpowiedzi
    z góry dziękuj.

witam

jeśli temat aktualny to prawdopodobnie padła dioda D5, u mnie przynajmniej tak było nawet nie zdążyłem dojść do etapu regulacji prądu, sprawdzałem T1 niby sprawny i nie wiem czy wymiana D5 pomoże, czy nie padło coś jeszcze
  • #26 18273787
    rafko19
    Poziom 12  
    ...i kaszana grzeje się D2, R1, i D1 wymieniłem D5 układ załapał (świeci czerwona dioda) ale na tym koniec...
  • #27 18273846
    zulusj23
    Poziom 25  
    Sprawdź czy masz na 8 nodze IC3 30V względem masy. Oczywiście gdy kontroler jest w podstawce.
    Jak by co to właśnie ładuję akumulator tą ładowarką.
  • #28 18273930
    rafko19
    Poziom 12  
    sprawdzałem między 1 i 8 IC3 ibyło około 5 v, odłączyłem napięcie od GND i AKUP zanim płytka wyparowała żona wróci pójdę jeszcze sprawdzić,
  • #29 18273952
    zulusj23
    Poziom 25  
    No to padł kontroler albo T1 i nie działa przetwornica podwyższająca. Może tranzystor jest przebity i robi zwarcie co powoduje silne grzanie się diód i rezystora ? Sprawdź omomierzem rezystancję między drenem z źródłem T1.
  • #30 18274394
    rafko19
    Poziom 12  
    No drgnęła, ale napięć jak nie było tak nie ma na nóżkach 1-8 ok 3,3 V na nóżkach 1-14 o1,35 a pomiędzy masa a nóżką 8 IC3 15,3 V, jeśli chodzi o napięcia przełączania wyregulowało się idealnie

Dodano po 1 [minuty]:

I cała robota psu w d... R1 poszedł z dymem

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na temat automatycznej ładowarki akumulatorów ołowiowych AVT 3120 koncentruje się na problemach z jej działaniem oraz opiniach użytkowników. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z montażem, regulacją prądu ładowania oraz problemami z komponentami, takimi jak tranzystory i diody. Wiele osób zgłasza trudności w uzyskaniu stabilnego prądu ładowania oraz błędy w instrukcji, które prowadzą do nieprawidłowego działania układu. Niektórzy użytkownicy polecają alternatywne rozwiązania, takie jak prostsze układy ładowania, a także dzielą się informacjami o innych modelach prostowników, które działają lepiej. Wskazują również na konieczność starannego lutowania i sprawdzania elementów, aby uniknąć uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA