logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podświetlany przełącznik Polmark Rosa powoduje mruganie lampy LED na wyłączonym

skate18x 06 Sty 2016 00:31 11313 12
REKLAMA
  • #1 15305056
    skate18x
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam. Mam problem gdyż w domu mam zamontowane przełączniki firmy Polmark polmark.tarnow.pl/oferta-59-seria_rosa.html
    Zamontowałem dedykowane podświetlenie do nich (sklep.artelektryk.pl/polmark/rosa/zp-1q-ni/zespol-podswietlajacy-do-lacznikow-niebieski-rosa,2883.html) i co się okazało. Mam zamontowaną na polu lampę LED domswiatla.pl/thumb/miniatura.php?rx=300&name=katalog/2012-08-16_12-39-18.jpg
    która po włożeniu do przełącznika układu z podświetlaniem zaczyna błyskać co ok 5 sekund jak stroboskop. Po wyjęciu z przełącznika układu podświetlania problem znika. Przełącznik rozłącza fazę nie zero.

Dodano po 2 [minuty]:

dodam ze wszystko dzieje się na wyłączonym przełączniku.
  • REKLAMA
  • #2 15305082
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3511
    Sam zapytałeś, sam sobie odpowiedziałeś.
    Cytat:
    Mam zamontowaną na polu lampę LED która po włożeniu do przełącznika układu z podświetlaniem zaczyna błyskać co ok 5 sekund jak stroboskop. Po wyjęciu z przełącznika układu podświetlania problem znika
    .
  • REKLAMA
  • #3 15305093
    skate18x
    Poziom 10  
    no tak wiem że to przez to, ale dlaczego tak się dzieje. W pokoju mam te same wyłączniki z podświetleniem do halogenów led wraz z taśmą ledową w podwieszanym suficie i tego problemu nie ma....
  • Pomocny post
    #4 15305248
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    Błyskanie jest spowodowane przepływem prądu podświetlenia włącznika przez jego obciążenie. Najprostszym rozwiązaniem jest dołączenie równolegle do obciążenia włącznika kondensatora. Ograniczy on napięcie na obciążeniu, gdy włącznik będzie wyłączony. Można kupić taki kondensator z kabelkami (100nF 275V X2; szukaj pod hasłem kondensator do świetlówek energooszczędnych), albo taki sam kondensator bez kabelków jakieś 10 razy taniej.

skate18x napisał:
    no tak wiem że to przez to, ale dlaczego tak się dzieje. W pokoju mam te same wyłączniki z podświetleniem do halogenów led wraz z taśmą ledową w podwieszanym suficie i tego problemu nie ma....
    Widać ten zasilacz potrzebuje większego prądu do startu niż daje podświetlenie.
  • REKLAMA
  • #5 15305351
    skate18x
    Poziom 10  
    Rozumiem że mogę zamontować ten kondensator bezpośrednio na przełączniku? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Niestety nie wiem dlaczego nie mogę dać + za pomoc...
  • Pomocny post
    #6 15305746
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Te kondensatory najlepiej jest dawać przy oprawie i w instrukcji produktów z którymi się spotkałem jest tak napisane. Zależnie od zastosowanego źródła efekt ten może zniknąć lub zmniejszyć częstotliwość czy jasność.
  • #7 15305757
    skate18x
    Poziom 10  
    JohnySpZOO napisał:
    Te kondensatory najlepiej jest dawać przy oprawie i w instrukcji produktów z którymi się spotkałem jest tak napisane. Zależnie od zastosowanego źródła efekt ten może zniknąć lub zmniejszyć częstotliwość czy jasność.
    czyli nie wiadomo czy pomoże... narazie to w nocy tak błyska jakbym zdjęcia robił. nie że tylko jarzy normalnie blyska jak lampa w aparacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 15305848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #9 15305879
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    BC109B napisał:
    Zamiast kondensatora możesz podłączyć halogen

Nie uważasz że nie o to chodzi :?: równie dobrze zamiast halogena i naświetlacza LED może dać zwykłą żarówkę i efektu mrugania nie będzie.

skate18x napisał:
    czyli nie wiadomo czy pomoże...

A nie myślałeś żeby jednak zrezygnować z podświetlania tego włącznika :?:
  • #10 15305940
    skate18x
    Poziom 10  
    mawerix123 napisał:
    BC109B napisał:
    Zamiast kondensatora możesz podłączyć halogen

Nie uważasz że nie o to chodzi :?: równie dobrze zamiast halogena i naświetlacza LED może dać zwykłą żarówkę i efektu mrugania nie będzie.

skate18x napisał:
    czyli nie wiadomo czy pomoże...

A nie myślałeś żeby jednak zrezygnować z podświetlania tego włącznika :?:

narazie zrezygnowałem ale mam w ramce 3 przełączniki i ten nie swieci i nijak to wygląda ze 2 swieca a jeden nie
  • Pomocny post
    #11 15307467
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 15312443
    LED5W
    Poziom 34  
    Ocena: 162
    skate18x napisał:
    Rozumiem że mogę zamontować ten kondensator bezpośrednio na przełączniku?
    Mam wrażenie, że chcesz go podłączyć równolegle do włącznika zamiast do obciążenia...
    JohnySpZOO napisał:
    Te kondensatory najlepiej jest dawać przy oprawie i w instrukcji produktów z którymi się spotkałem jest tak napisane.
    Pewnie dlatego, że przy włączniku może nie być przewodu neutralnego.

skate18x napisał:
    JohnySpZOO napisał:
    czyli nie wiadomo czy pomoże... narazie to w nocy tak błyska jakbym zdjęcia robił. nie że tylko jarzy normalnie blyska jak lampa w aparacie.
    Myślę, że pomoże. ;)
  • #13 15312455
    skate18x
    Poziom 10  
    LED5W napisał:
    Mam wrażenie, że chcesz go podłączyć równolegle do włącznika zamiast do obciążenia...
    JohnySpZOO napisał:
    Te kondensatory najlepiej jest dawać przy oprawie i w instrukcji produktów z którymi się spotkałem jest tak napisane.
    Pewnie dlatego, że przy włączniku może nie być przewodu neutralnego.
    no tak neutralnego nie ma na przełączniku. nie pomyslalem. Oczywiste jest to ze na obciazeniu <wstyd> a wiec zakupie kondensator i zamontuje w oprawie. Dziekuje i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z mruganiem lampy LED po zainstalowaniu podświetlanego przełącznika Polmark Rosa. Po włączeniu podświetlenia, lampa LED zaczyna błyskać co 5 sekund, mimo że przełącznik jest wyłączony. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną jest przepływ prądu przez podświetlenie, co można rozwiązać poprzez dodanie kondensatora równolegle do obciążenia. Użytkownik rozważa montaż kondensatora w oprawie, ponieważ nie ma przewodu neutralnego przy przełączniku. Alternatywnie, proponowane jest podłączenie halogenu, aby zminimalizować problem z mruganiem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA