logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejniki C.O. - Zimno w salonie, czy wymiana grzejników pomoże?

rroollff 06 Sty 2016 12:31 7899 24
REKLAMA
  • #1 15305942
    rroollff
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam, tak jak w temacie. Zakupiłem dokładnie rok temu mieszkanie w nowym bloku na parterze (budynek o trzech kondygnacjach) pod spodem mam jeszcze garaże podziemne,które nie są grzane.Posiadam ogrzewanie z własnego pieca gazowego dwubiegowego firmy JUNKERS(termostat przenośnym firmy SALUS). Mieszkanie jest trzypokojowe 65m2.Przyszły do nas ostatnio mrozy i zauważyłem, że termostat ustawiony na 21 stopni gdy stoi w którymś z małych pokoi to grzeje "normalnie" tzn w miarę szybko uzyska 21 stopni i temperatura utrzymuje sie na tym poziomie "znośnie" przez jakiś czas.Dodam ,że grzejniki mam jedno panelowe.Niestety salon z aneksem kuchennym (30m2) nie nagrzeje sie w tym czasie i jest tam zimno , a gdy ustawię w nim termostat to kotłuje prawie cały czas i ciężko mu nagrzać do tych 21 stopni a jak już jakoś nagrzeje to temperatura szybko spada...Dodam,że w każdym pomieszczeniu są okna PCV z nawiewnikami(wentylacja grawitacyjna), a w salonie wiadomo strona słoneczna to jest więcej okien (4szt.). Każdy pokój ma tylko jedną ścianę zewnętrzną tam gdzie są okna. W salonie zamontowane są dwa grzejniki jedno panelowe 1) 60cm/100cm i 2) 60cm/60cm.Wydaje mi się, że deweloper budując budynek przyoszczędził na mat. budowlanych izolujących i grzejniki które zamontował zapewne tez wyliczył na styk co do kubatury pomieszczenia bez uwzględnienia strat ciepła spowodowanych być może słabą izolacja budynku..Do tej pory jakoś dawałem rade nie było większych mrozów..no i obawiałem się o rachunki za gaz. Reasumując czy wymiana grzejników na większe np dwu płytowe no i trochę szersze powinno pomóc ? No i czy nie zwiększy to diametralnie rachunków za gaz? Jeśli tak to jakie grzejniki powinny wystarczyć , jak to wyliczyć ? Wymieniłem ostatnio grzejnik w WC tam też było zimno,grzejnik mały zamieniłem na większy i jest dużo cieplej. Bardzo ciągnie od podłogi , najrozsądniejsze pewnie było by ogrzewanie podłogowe ale niestety wiąże się to z kuciem podłóg czyli generalny remont no i pewnie spore koszta takiej inwestycji..Szkoda,że za błędy i oszczędności dewelopera muszą płacić zwykli mieszkańcy. Proszę fachowców lub osoby które miały podobny problem o pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 15306021
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Pomacaj grzejniki. Jeśli grzejnik jest od połowy w dół ZIMNY, to znaczy, że do grzejnika dochodzi za mało ciepła: albo za zimna woda, albo za mały przepływ (kryza?). W takim przypadku wymiana grzejnika nie pomoże.
    Jeśli grzejnik aż do dołu jest ciepły, to znaczy, że nie zostało odebrane od wody całe ciepło (zwracasz do obiegu ciepłą wodę), więc wymiana grzejnika na większy przyniesie poprawę ogrzewania pomieszczenia.
    Idealna sytuacja: rura na odpływie z grzejnika jest tylko ledwo cieplejsza, niż otoczenie.
  • #3 15306149
    rroollff
    Poziom 8  
    Grzejniki są odpowietrzone i nagrzana jest cała ich powierzchnia.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 15306231
    Rzuuf
    Poziom 43  
    rroollff napisał:
    ... nagrzana jest cała ich powierzchnia ...
    ... czyli oddajesz ciepło do odpływu, a nie do otoczenia (salonu).
    Tu wymiana grzejnika na większy (np. o 50%)jest uzasadniona.

Jaka jest temperatura na wlocie grzejnika, a jak na wylocie? jaka jest w tej chwili wielkość grzejnika? Na podstawie tych danych można oszacować optymalną wielkość.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 15306275
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Ocena: 300
    Moc tych grzejników łączna to coś ok. 1500W przy temp. wody na wlocie 75st. Albo jeszcze mniej.

Ewidentnie za mało, biorąc pod uwagę że pod spodem jest lodówka. Wymiana na podwójne tej samej wielkości powinna wystarczyć. Budowniczy dał tu ciała okrutnie i to nie ulega wątpliwości.
  • Pomocny post
    #6 15306296
    murryn 1982
    Poziom 1  
    WITAM prosil bym o rade .. czy mozna bezposrednio z pieca co na paliwo stale do rozdzielacza polaczyc rura 1 cal . rozdzielacz na 8 grzejnikow -jekies 9000w +2 podlogowki 12mi 6m uklad otwarty ,naczynie wyruwnawcze 25l zbiornik120lcwo osobno pompa do co. i osobno pompa cwo. w tym 2 grzejniki beda omocy ok. 3000w ,czy trzeba ich polaczyc grubsza rura zamiast 16 to 20 do rozdzielacza

Dodano po 15 [minuty]:

czy wieksza srednica rury np. 1 cal stalowa miedzy rozdzielaczem a piecem odleglosc ok. 5m -lepiej czy gorzej . a odleglosc grzejnikow od rozdzielacza ok6m - te 2 grzejniki beda o mocy ok.3000w [moze byc 20 zamiast 16 do tych 2 grzejnikow] rozdzielacz na 8, jaka rura ich zasilic, pozostale beda mniejszej mocy+2 podlogowki 12m i 6m- z termostatami

Dodano po 1 [minuty]:

czy taki uklad bedzie poprawnie dzialal
  • #7 15306490
    rroollff
    Poziom 8  
    Dzwoniłem do wujka , który trudni się w tego typu instalacjach , niestety był za granica i za długo nie porozmawialiśmy, ale powiedział mi ,że przed zakupem nowych grzejników powinienem spróbować ustawić ich przepływ tzn. chodzi chyba o tą kryzę , nie do końca go zrozumiałem ale mówił , że w tych mniejszych pomieszczeniach może być ustawiony większy przepływ a w salonie (pomieszczenie usytuowane najdalej od kotła) mniejszy i dla tego grzejniki w salonie grzeją słabiej jak w pozostałych pomieszczeniach. Wspomniał też o możliwości przestawienia termostatów na większą skalę np7 , też nie wiem jak to zrobić skoro z grzejnika wychodzi termostat ale w skali od 0 do 5 .. Sprawdzałem jeszcze raz przed chwilką przy włączonym piecu grzejniki wszędzie są porównywalnie ciepłe może trochę na górze grzejnika bardziej niż na dole ale różnica jest niewielka. Przyłącza grzejników w pokojach mam od dołu. Może ktoś będzie umiał mi to lepiej wytłumaczyć , jak to sprawdzić , ewentualnie ustawić ? Niestety nigdy nie miałem z tym styczności dla tego jestem zielony w tym temacie.Proszę o pomoc.
  • Pomocny post
    #8 15306615
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Na początek warto skorygować kryzowanie - trochę zdławić przepływ w mniejszych pokojach, natomiast zwiększyć w tym salonie. Jeśli nie ma skutku, to zmienić grzejnik. uwaga. Skoro pod spodem jest zimne pomieszczenie, to każdy grzejnik będzie oddawał ciepło do góry, czyli w pokoju będzie ciepło w plecy, gorąco w głowę, natomiast zawsze będzie zimno w stopy (pod spodem jest zimny garaż). Tam by się naprawdę przydała podłogówka, a nie większe grzejniki. Ciągnie od podłogi dlatego, że pod spodem nie ma ogrzewanego pomieszczenia.
  • Pomocny post
    #9 15306940
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Ja bym zaproponował izolację stropu pod twoim mieszkaniem.
  • #10 15307207
    rroollff
    Poziom 8  
    Ok spróbuje poustawiać na początek tą kryzę lecz nie do końca wiem jak to zrobić tzn. trochę już zgłupiałem https://www.youtube.com/watch?v=iECucsp6KQc z tego filmiku wynika,że ustawia się to na tych dolnych przyłączach no ale jest tez możliwość ustawienia tego przy głowicy ściągając ją i ustawiając według tej numeracji? Właśnie co do tej numeracji , jak wstępnie to ustawić wiem , że czym większy nr tym większy przepływ.Grzejniki mam usytuowane podając te najbliżej pieca : wc, mały pokój , sypialnia , salon (dwa grzejniki) . Nie ściągałem jeszcze głowic wiec nie wiem jak to jest ustawione teraz ale może ustawie to tak : 1)WC 4 . 2) Mały pokój 5 , 3) Sypialnie 6 4) Salon na jednym grzejniku 7 a na drugim N lub może na obu N (tam się najwięcej przesiaduje) ? Hmmm co do ogrzewania podłogowego to wiem ,ze jest to najrozsądniejsza opcja lecz niestety wiąże się to z dużymi nakładami finansowymi no i tymczasową wyprowadzką..bo trzeba by kuć podłogi. Jak na razie nie jestem na to gotowy dla tego chcę zweryfikować temat tych grzejników może pomogą choć trochę. Jeśli chodzi o izolację stropu to też ciężki temat, musiała by się zgodzić cała wspólnota a wiadomo jak to jest z miłymi sąsiadami..jak na razie muszę zadowolić się chyba izolacją dywanową... :)
  • #12 15307504
    rroollff
    Poziom 8  
    Rzuuf napisał:
    Zaproponuj właścicielowi garażu pod Tobą, że dasz mu ZA DARMO styropian i klej, a robotę zrobicie na spółkę. Koszt 1m2 to ok. 30 złotych.
    Opłaci Ci się!

Myślisz, że będzie duża poprawa po takim zabiegu , czy to warte świeczki ? Na pewno jest to lepsze i tańsze rozwiązanie niż ogrzewanie podłogowe :) Jakiej grubości styropian powinien wystarczyć ? :) Sąsiad nie ma w tym żadnego interesu wiec pewnie na samym kleju i styropianie się nie skończy :) Jest jeszcze korytarz garażu a tu będę potrzebował zgody większości sąsiadów, choć wiadomo wszystko da się załatwić :)
  • #13 15307635
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Styropian przewodzi ciepło 30 razy gorzej, niż cegła. Praktycznie grubość 5cm powinna wystarczyć - to daje taka izolację, jak 1,5m cegły!. Położenie płyt na suficie garażu 30m2 to jest 1 dniówka. Gdyby w grę miała jeszcze wchodzić "estetyka", to dojdzie siatka i zaprawa tynkarska, i druga dniówka roboty.
    A do sąsiada wybierz się z 2 czteropakami żywca. Nie spotkałem dotąd nikogo, kto by się na żywca obraził ...
  • Pomocny post
    #14 15307692
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Styropian piątka będzie za cienki. Mam identyczną sytuację, tyle że u mnie jest pustostan pod spodem. Dałem na podłogę pod panele styropian 3cm, panel 12mm i praktycznie niewiele to dało.

Jedna robota, koszt prawie ten sam, wal dziesiątkę i się nawet nie zastanawiaj. A poprawa będzie ogromna.
  • #15 15307933
    rroollff
    Poziom 8  
    WędkarzStoLica napisał:
    Styropian piątka będzie za cienki. Mam identyczną sytuację, tyle że u mnie jest pustostan pod spodem. Dałem na podłogę pod panele styropian 3cm, panel 12mm i praktycznie niewiele to dało.

Jedna robota, koszt prawie ten sam, wal dziesiątkę i się nawet nie zastanawiaj. A poprawa będzie ogromna.

Na ten styropian kładłeś panele podłogowe czy szła tam jeszcze jakaś wylewka ? Pytam bo też mam panele prawie w całym mieszkaniu wiec tak się zastanawiam czy nie zrobić modernizacji u siebie w domu , panele pewnie da rade rozebrać i ułożyć ponownie hmm ? Na styropian 5 może i sąsiedzi się zgodzą ale na 10 to już trochę sporo, patrząc z perspektywy sąsiada ,że będzie miał niższy garaż :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 15308012
    WędkarzStoLica
    Poziom 31  
    Niższy garaż czy o 5cm czy o 10cm nie robi różnicy - to tak na marginesie.

Styropian kładłem na gołą podłogę u siebie, między wszystkie szpary w styropianie pianka, na to folia i tektura falista(podkład wyrównujący) i panele. Żadnego betonu, panele leżą bezpośrednio na styropianie (pomijam folie i tekturę) i nic się nie zapada/załamuje. Rozłożenie ocbiązenia na 1cm jest tak małe że nic nie ma prawa się stać.

Wszyscy mi odradzali :D że musi być specjalny podłogowy styropian (w uj drogi), a to guzik prawda. U siebie nie mogłem dać grubiej bo ograniczał mnie balkon, nie chciałem przerabiać drzwi balkonowych. Ale sam bym dał 10kę na podłoge jeśli byłaby taka możliwość.

Panele da się rozebrać i złożyć z powrotem, tylko trzeba to robić delikatnie. Te które się uszkodzą można dać w miejsca niewidoczne, gdzieś przy ścianie czy pod łóżkiem.
  • #17 15309567
    rroollff
    Poziom 8  
    Dziękuję za podpowiedzi , mam jeszcze tylko jedno pytanie bo jednak zdecydowałem się na zmianę tych kaloryferów na dwupłytowe w salonie no i będę walczył z tą izolacją stropu , podpowiedzcie mi tylko jakie grzejniki kupić aby szybciej nagrzało ten mój salon 30m2 ? Przypomną ,że teraz mam dwa grzejniki jedno płytowe o szerokosci 100cm/60cm a drugi 60cm / 60cm. Czy wystarczy ,że kupie dwa dwupłytowe o tych samych wymiarach czy kupic trochę szersze ? Max szerokość jaka mogę zastosować to 150/60 i 75/60 . Jeszcze raz dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
  • #18 15309976
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Szybkość nagrzewania pomieszczenia zależy od różnicy miedzy ilością dostarczonego ciepła (przepływ x różnica temperatury między wlotem a wylotem grzejnika), a stratami (ogrzewanie ścian i sufitu, okna, wentylacja ...).
    Jeśli masz dużą różnicę temperatury między wlotem a wylotem, to masz dowód, że grzejnik "pracuje", tzn. oddaje ciepło.
    Kup większe, zawsze możesz przykręcić zawór. A "stare" sprzedaj.

Nie ma większego wroga dla górnictwa, niż styropian ...
  • Pomocny post
    #19 15309986
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Dwupłytowe o tych samych wymiarach, gdyż i tak będą miały 2-krotnie większą moc niż jednopłytowe. Są także 2-płytowe w których pomiędzy płytami są radiatory (pofałdowana blacha) i one jeszcze wydajniej grzeją przy identycznych wymiarach zewnętrznych (wtedy raczej dać mniejsze, gdyż napewno byłoby gorąco w plecy, chociaż zimno od nóg pozostanie- od podłogi nad zimnym garażem).
  • #20 15310208
    rroollff
    Poziom 8  
    Dzięki , jeszcze raz. Fakt zimno pozostanie przy podłodze ale pomieszczenie nagrzeje sie szybciej i nie bedzie ten piec się włączał non stop, postaram się jeszcze zaizolować strop, dokupie dywany jakieś grubsze i powinno być ok :) Pozdrawiam .
  • #21 15312593
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 15315779
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 15324736
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 15325708
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ustawienie głowicy na 1 - w większości przypadków będzie zimny grzejnik, gdyż zwykle 1 oznacza temperaturę 14 stopni a ta - nawet w pomieszczeniu nieogrzewanym (ale w ogrzewanym dookoła budynku) - jest zwykle wyższa.
  • #25 15326122
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ogrzewaniem w salonie o powierzchni 30 m², gdzie grzejniki jedno panelowe nie są w stanie utrzymać zadanej temperatury 21 stopni Celsjusza. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym sprawdzenie przepływu wody przez grzejniki oraz ich ewentualna wymiana na modele dwupłytowe, co powinno poprawić efektywność ogrzewania. Użytkownik rozważa również izolację stropu garażu pod mieszkaniem, co może zredukować straty ciepła. Wskazówki dotyczą także regulacji przepływu w grzejnikach oraz możliwości zastosowania podłogówki. Wymiana grzejników na większe oraz poprawa izolacji stropu są kluczowymi rekomendacjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA