logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrównoważyć ogrzewanie podłogowe i grzejniki w nowym domu 150 m2?

basmar1 12 Sty 2013 19:07 4263 19
REKLAMA
  • #1 11778960
    basmar1
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czy ktoś może podpowiedzieć laikowi jak poprawić komfort cieplny w domu w następującej sytuacji:
    Nowy dom 150 m2. Na dole pół na pół ogrzewanie podłogowe i grzejniki, góra grzejniki w pokojach, podłogówka tylko w łazience. Mam piec kondesacyjny i termostat w hallu nad podłogówką na dole. Gdy zadam jakąś temperaturę na termostacie, to podłogówka ładnie się nagrzewa i długo trzyma tepmeraturę. Wobec tego piec rzadko się włącza (bo na dole jest temp. jaka trzeba), ale góra się wychładza, bo grzejniki nie włączają się przez np. 1-2 godziny. W związku z tym na dole mam 21-22 st., a na górze robi się 18-19 :cry: Ustawiono mi już podłogówkę na niższą remp., żeby dłużej się musiała nagrzewać i wtedy grzejniki też grzeją dłużej, ale ostatecznie jak już się podłogówka nagrzeje to znowu długo trzyma temp. i na górze dalej zimno. Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu???
  • REKLAMA
  • #2 11779019
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4292
    Wygłąda, że masz zły projekt, za duża moc cieplna na dole za mała na górze. Nie wiązał bym to z faktem że podłogówka długo trzyma temperaturę. Jeżeli masz możliwość oddzielnej regulacji podłogówki to jeszcze obniż temperaturę wody w podłogówce. Jeżeli to nie poskutkuje to pozostaje wymiana górnych grzejników na większe.
  • #3 11779138
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Termostat ma być w najzimniejszym pomieszczeniu i nie z podłogówką bo ona ma większą bezwładność.
  • #4 11779202
    vodiczka
    Poziom 43  
    gersik napisał:
    Termostat ma być w najzimniejszym pomieszczeniu i nie z podłogówką bo ona ma większą bezwładność.

Wtedy pomieszczenia z podłogówką będą przegrzane a chyba nie o to chodzi.
    Można jeszcze spróbować przymknąć zawory na grzejnikach w pomieszczeniach z podłogówką i sprawdzić czy grzejniki na górze nie są zapowietrzone.
  • REKLAMA
  • #5 11779241
    gersik
    Poziom 33  
    Przecież masz zawór 3d

Dodano po 8 [minuty]:

Napisz co masz w kotłowni oprócz kotła i jak masz podpiętą podłogówkę. Czy masz zawór 3d ze sterownikiem czy zwykły. Napisz dokładnie co masz w instalacji albo lepiej porób zdjęcia. termostat ma być w najzimniejszym pomieszczeniu a resztę pomieszczeń sterujesz głowicami na grzejnikach, tam gdzie jest podłogówka ustawiasz temperaturę na mieszaczu ręcznie albo automatycznie.
  • #6 11780067
    basmar1
    Poziom 10  
    Górne grzejniki i tak zostały zamontowane większe niż w projekcie. Na pewno nie są zapowietrzone bo jak włącza się piec to wszystkie zaraz są gorące. Ten termostat jest na stałe wmontowany w ścianę więc nie wiem jak by było ze zmianą miejsca... Gersik, twoje pytania są dla mie za trudne :?: Zrobię zdjęcia i zamieszczę - może coś z tego będziesz wiedzieć

Dodano po 15 [minuty]:

czy z tych zdjęć coś wynika?
    Jak zrównoważyć ogrzewanie podłogowe i grzejniki w nowym domu 150 m2? Jak zrównoważyć ogrzewanie podłogowe i grzejniki w nowym domu 150 m2? Jak zrównoważyć ogrzewanie podłogowe i grzejniki w nowym domu 150 m2?
  • #8 11781326
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1253
    Najprościej było by przenieść programator pokojowy na pętro. I to załatwiłoby sprawę.
  • REKLAMA
  • #9 11781383
    vodiczka
    Poziom 43  
    W0jtek92 napisał:
    Najprościej było by przenieść programator pokojowy na pętro. I to załatwiłoby sprawę.

Ciekawe jak? Skoro piętro jest niedogrzewane należy zmienić rozdział ciepła na parter i piętro - zmniejszyć na parterze a zwiększyć na piętrze. Samo przeniesienie regulatora nie rozwiąże problemu bo wtedy parter będzie przegrzany.
  • #10 11782224
    gersik
    Poziom 33  
    Grzejniki są zamontowane większe niż w projekcie, a skoro ma projekt to powinna być instalacja dobrana dobrze do budynku. Dalej się upierasz że parter będzie przegrzany ale jak skoro na grzejnikach na dole są głowice termostatyczne a temperaturę na podłogę ustawi na zaworze 3d. Problem prawdopodobnie jest w tym,że ma dwa obiegi grzewcze ale nie rozdzielone sprzęgłem. Brak sprzęgła, orginalnego mieszacza i modułu mieszacza, oraz czujnika temperatury w pomieszczeniu z podłogówka.
  • #11 11783623
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 11783684
    vodiczka
    Poziom 43  
    gersik napisał:
    Dalej się upierasz że parter będzie przegrzany ale jak skoro na grzejnikach na dole są głowice termostatyczne

Może autor tematu skorzysta z tych głowic chyba, że już zupełnie odciął grzejniki na dole i nadal ma za ciepło.
  • #13 11783986
    marcin273
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Jeśli nie da sie przenieść termostatu pokojowego to niech serwisant go odłączy i przełączy kocioł na sterowanie pogodowe (czujnik zewnętrzny)wtedy grzejniki będą chodziły według krzywej grzewczej. Później pozostanie tylko wyregulowanie podłogówki zaworem 3d do uzyskania komfortu cieplnego i wykonanie korekt głowicami termostatycznymi parter i piętro.
  • #14 11784233
    basmar1
    Poziom 10  
    Czytam te wszystkie wasze komentarze i analizuję co będzie najlepszym rozwiązaniem. W tym tygodniu ma przyjść serwisant do pieca więc go zagadam i zobaczę czy on coś podpowie....
    Wiem, że można obniżyć na dole temp. podłogówki i przykręcić grzejniki, wtedy pewnie piec będzie częściej się załączał i grzał górę, tylko jak to się przełoży na koszty? Teraz przy takim ustawieniu w grudniu pociągnęło mi 265 m3...
  • #15 11784370
    vodiczka
    Poziom 43  
    basmar1 napisał:
    Wiem, że można obniżyć na dole temp. podłogówki i przykręcić grzejniki, wtedy pewnie piec będzie częściej się załączał i grzał górę, tylko jak to się przełoży na koszty?

Musisz sprawdzić empirycznie. Skoro teraz masz górę niedogrzaną a dół w sam raz to w ogólnym bilansie ogrzewania domu musisz zwiększyć ilość dostarczonego ciepła. Nie da się uniknąć wzrostu kosztów. Jeżeli nieco obniżysz temperaturę na dole (do 20-21 stopni ) wzrost kosztów będzie mniejszy.
    Reguły są proste: Chłodniej w domu - płacisz mniej, idą mrozy- płacisz więcej.
    Większa wymiana powietrza w domu - płacisz więcej, wymiana z odzyskiem ciepła - płacisz mniej.
  • REKLAMA
  • #16 11840763
    basmar1
    Poziom 10  
    Witam ponownie. Częściowo mam rozwiązany problem niedogrzanej góry. Po pierwsze był serwisant i zrobił przegląd pieca i zaproponował przejście z TERMASTATU na KOREKTĘ (mam CALORMATIC 430). Kilka dni było na poszukiwanie krzywej grzewczej i innych ustawień, w końcu osiągnęłam to, że piec często grzeje z temp. na zasilaniu 35st (czasem grzeje do 38), grzejniki na górze nie chłodzą się i utrzymuje się tam temp. 20-20,5 st., która mnie zadawala. Na dole mam natomiast 23 st. - myślę, że robi to podłogówka, która jest na sporej powierzchni. Ale co mnie dziwi, osiągam to przy krzywej najmniejszej tj. 0,2, natomiast, gdy chciałam trochę spaść z temp. pomieszczenia obniżałam zadaną temp. pomieszczenia na calormaticu, ale temp. w pomieszczeniu się w ogóle nie zmienia, nie spada, nawet gdy na próbę ustawiłam na 15 st. nadal mam na dole 23, a na górze 20. Jak obniżyć temp. w pomieszczeniu? Może jeszcze coś trzeba nastawić... Proszę o radę.
  • #17 11840903
    marcin273
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    Myśle że powinnaś minimalnie skręcić zawór 3D. Można też zmniejszyć obroty pompy o jeden stopień. Zmniejszysz w ten sposób przepływ na podłogówce i temperatura powinna sie obniżyć choć końcówki pętli mogą być niedogrzane. Pamiętaj o tym ze podłogówka ma dużą bezwładność i zmiany odczujesz dopiero po dniu lub dwóch.
  • #18 11840996
    basmar1
    Poziom 10  
    OK, ale czy to normalne, że mając zadaną temp. pomieszczenia 15 st., na sterowniku mam osiągniętą 23 st., a piec dalej grzeje (jest płomyk) z temp. 37 st.? Dlaczego?
  • #19 11841203
    jacur
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    basmar1 napisał:
    OK, ale czy to normalne, że mając zadaną temp. pomieszczenia 15 st., na sterowniku mam osiągniętą 23 st., a piec dalej grzeje (jest płomyk) z temp. 37 st.? Dlaczego?

Bo na sterowniku masz ustawioną korektę a nie termostat .
  • #20 11841225
    basmar1
    Poziom 10  
    Czy przy KOREKCIE sterownik w ogóle nie bierze pod uwagę zadanej temp. pomieszczenia? Przecież jest też funkcja BRAK, więc chyba wtedy nie powinien brać pod uwagę zadaną temp. pomieszcz., a przy KOREKCIE chociaż mniej więcej analizować to co chcę osiągnąć. Tak mi się wydawało...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę komfortu cieplnego w nowym domu o powierzchni 150 m2, gdzie na parterze zastosowano ogrzewanie podłogowe i grzejniki, a na piętrze jedynie grzejniki. Problemem jest różnica temperatur między piętrem (18-19°C) a parterem (21-22°C), spowodowana długim czasem nagrzewania podłogówki, co skutkuje rzadkim włączaniem pieca kondensacyjnego. Użytkownicy sugerują m.in. przeniesienie termostatu do najzimniejszego pomieszczenia, obniżenie temperatury wody w podłogówce, regulację zaworów na grzejnikach oraz zastosowanie sprzęgła hydraulicznego. Po interwencji serwisanta, użytkownik uzyskał lepsze wyniki, ustawiając krzywą grzewczą, ale nadal boryka się z problemem zbyt wysokiej temperatury w pomieszczeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA